Vse se začne pri trdni obrambi – Borut Mačkovšek in Nejc Cehte v eni od številnih obrambnih akcij. Foto: AP
Vse se začne pri trdni obrambi – Borut Mačkovšek in Nejc Cehte v eni od številnih obrambnih akcij. Foto: AP
Rokometaši nadigrali gostitelje svetovnega prvenstva

Slovenski moški rokomet je od EP-ja 2020 doživljal kalvarijo in tonil vse nižje. Menjava selektorja Vranješa za Uroša Zormana v javnosti lani ni požela posebnega odobravanja, toliko manj po neuspešnih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo. Toda Slovenija je dobila vabilo Mednarodne rokometne zveze in ga včeraj vsekakor upravičila. Po dveh krogih predtekmovanja je s favorizirano Francijo (obe po dve zmagi) na vrhu skupine B, ponedeljkova medsebojna tekma vodilnih bo povedala, kdo bo v drugi del tekmovanja odnesel več točk. Če so bila pričakovanja pred SP-jem zelo nizka in več od uvrstitve v drugi del tekmovanja ni bilo "na mizi", bi zdaj lahko Slovenija s takšnimi predstavami kandidirala tudi za četrtfinale. V Krakov bo vsekakor odnesla vsaj dve točki.

Sorodna novica Slovenija z veliko zmago utišala dvorano Spodek

Tudi taktično brezhibna predstava
Rokometni navdušenci so se lahko le čudili slovenski predstavi. Poljska je bila že ob polčasu (11:17) v šoku, sploh po delnem izidu 0:5, v nadaljevanju pa je Slovenija držala visok ritem in niti za centimeter ni popuščala. Bojazen, da bi lahko prišlo nekaj črnih minut, je bila odveč. Uroš Zorman je držal visok ritem, zadel je z vsako menjavo. Borut Mačkovšek v prvem in Blaž Blagotinšek v drugem polčasu sta v napadu prepustila prostor hitrejšim soigralcem. Igra je bila privlačna, Slovenci nenehno odločni in borbeni, sijajno so odigrali nekaj akcij z igralcem več ob izključitvi tekmeca. Več kot 10 tisoč navijačev v Katovicah je utihnilo in spoznalo, da je Slovenija za razred boljša.

"Za takšne tekme živiš"
"Izjemna zmaga. Naredili smo to, kar si že nekaj časa želimo, pokazali velik napredek, držali super obrambo, nismo jim pustili dihati. V napadu smo izkoristili svoje prednosti, hitre leve in srednje zunanje igralce smo puščali, da so malo mešali njihovo obrambo, preostali pa smo poskušali to čim bolje spremljati. Vsak je dodal svoj kamenček v mozaik," je povedal kapetan Jure Dolenec, s sedmimi goli najučinkovitejši v slovenski izbrani vrsti. Zmagati v polni dvorani Spodek je bilo nekaj posebnega, je povedal vratar Jože Baznik: "Za takšne tekme živiš, treniraš. Pred takšnim občinstvom zmagati, to je – nekaj posebnega. Še posebej z reprezentanco."

Zormanovo delo daje rezultate
Veseli izjemno požrtvovalen pristop vseh igralcev, kar je poudaril tudi Zorman: "Za to smo garali, ogromno nam pomeni takšna zmaga. Smo na pravi poti. Spet smo prava ekipa, imamo srce in željo. To je to." Podobno je razmišljal najboljši igralec tekme Blaž Janc: "Ko je Uroš Zorman prevzel reprezentanco, sem dejal, da potrebujemo čas. Menim, da počasi prihaja ta čas. Premagali smo Poljake, ki so veljali za favorite. Pokazali smo neverjetno predstavo, a najpomembneje je, da se je v reprezentanco vrnila energija, znova je opazna tudi želja po igranju za Slovenijo."

Analiza po tekmi in izjava Jožeta Baznika