Niti silovita odjuga ni preprečila izvedbe prvega svetovnega prvenstva v poletih. Foto: MMC RTV SLO
Niti silovita odjuga ni preprečila izvedbe prvega svetovnega prvenstva v poletih. Foto: MMC RTV SLO

Letalnica bratov Gorišek je bila zgrajena tri leta prej, ko so jo tudi prvič preizkusili. Že uvodna tekma je postregla s petimi svetovnimi rekordi. Končalo se je s 165 metri Vzhodnega Nemca Manfreda Wolfa, rekordom, ki je zdržal skoraj štiri leta.

Kljub veliki odjugi je planiškim organizatorjem uspelo spraviti tekmovanje pod streho. In to pred ogromnim avditorijem. Že v petek na treningu je bilo ob planiški letalnici več deset tisoč gledalcev, predvsem šolarjev, ki so se na prvem skupnem športnem dnevu zbrali iz vse Jugoslavije. Bili so priča dolgim poletom, pa tudi številnim padcem.

Prvi svetovni prvak je bil okronan pred več kot 60.000 gledalci. To je bil Švicar Walter Steiner, ki je edini v obeh serijah presegel 150-metrsko znamko in slavil z več kot 30 točkami prednosti pred drugouvrščenim Heinzem Wossipiwom iz Vzhodne Nemčije. Tretji je bil legendarni Čeh Jirži Raška.

Popolnoma sta odpovedala oba olimpijska prvaka iz Sapora, kjer so se odvijali boji mesec prej. Poljak Wojciech Fortuna in Jukio Kasaja sta zasedla 20. oziroma 21. mesto, svetovnemu rekordu (165 m) se letalci niso približali. Svetovni rekorder Wolf je bil šele šesti.

Pod vodstvom češkega trenerja Zdeneka Remse je bil najboljši Slovenec takratni rekorder Peter Štefančič na desetem mestu. Marjan Mesec je zasedel 19. mesto, komaj 18-letni Bogdan Norčič pa 23. 27 je bil Danilo Pudgar, ki je v imenu športnikov prisegel na odprtju svetovnega prvenstva.

Izvesti bi morali štiri serije, toda veter je onemogočil nedeljsko tekmovanje.

Svetovno prvenstvo v poletih – Planica 1972