Pomahal v slovo: Severin Freund končuje kariero. Foto: EPA
Pomahal v slovo: Severin Freund končuje kariero. Foto: EPA

Freund je v sezoni 2014/15 kot zadnji Nemec osvojil svetovni pokal, takrat po hudem boju s Petrom Prevcem, ko sta oba sezono končala z enakim številom točk, a je imel Nemec več posamičnih zmag.

"Imel sem res lepa leta, v katerih sem nabral veliko dragocenih izkušenj. Zdaj lahko zaprem to poglavje v svojem življenju tako, kot sem si ga zamislil," je povedal 33-letni Bavarec, ki je kariero danes sklenil s poletoma, dolgima 190,5 in 215 metrov, kar je zadoščalo za 28. mesto.

Zadnji polet v karieri Severina Freunda

Freund je osvojil tudi ekipno olimpijsko zlato medaljo 2014, na svetovnih prvenstvih v skokih in poletih je zbral enajst kolajn, v svetovnem pokalu pa je vpisal 22 posamičnih zmag, zadnjo novembra 2016.

Njegovo kariero so zaznamovale tudi poškodbe, tudi zato se zadnja leta ni vrnil na nekdanjo raven. Kljub temu se je pred dvema tednoma veselil ekipnega srebra na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu.

"Severin pušča veliko vrzel v reprezentanci v športnem in osebnostnem smislu," je dejal glavni trener Nemčije Stefan Horngacher. "Obžalujemo, a spoštujemo njegovo odločitev in storili bomo vse, kar je v naši moči, da ga ohranimo v svojih vrstah tudi v prihodnje."
To napoveduje tudi sam Freund: "Smučarski skoki so moja velika strast in zaradi tega mi bije srce. Zato bom s tem športom ostal povezan do konca življenja."

Spomin na Holmenkollen 2015 in zmago Severina Freunda