Na predstaviti je bil tudi Cene Prevc, ki se bo v Planici uradno poslovil od smučarskih skokov. Foto: BoBo
Na predstaviti je bil tudi Cene Prevc, ki se bo v Planici uradno poslovil od smučarskih skokov. Foto: BoBo

"Vstopnice so še na voljo, smo pa s prodajo zadovoljni, vračamo se v predkoronska leta in pričakujemo tako vzdušje, kot smo ga v Planici vajeni," je povedal predsednik organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič. Dodal je, da je Planica še nekoliko manj bela kot pred tedni, vse preostalo pa je nared. "Čeprav smo letos v Planici pripravljali dva ali celo tri velike dogodke, nestrpno pričakujemo finale. Priprave so v teku, od tega konca tedna naprej bomo poskrbeli še za zadnje podrobnosti na letalnici. Kar se logistike tiče, je vse pripravljeno. Sneg na letalnici je treba še razgrniti," je povedal Šušteršič.

Ta čas je za finale sezone prijavljenih 72 tekmovalcev iz 16 reprezentanc, blizu 400 je zraven še spremljevalnega osebja. Ekipe bodo v Kranjsko Goro prispele predvidoma v sredo, zvečer je uvodni sestanek vodij ekip.

Že prej pripravili velike količine snega

Od ponedeljka je k sreči vremenska napoved ugodnejša za nas, temperature spet pod ničlo, to nam zagotavlja takšno pripravo, ki lahko ob idealnih razmerah pripelje tudi do svetovnega rekorda.

Aljoša Dolhar

"Mi smo že aprila lani začeli priprave na letos. Nordijski center je do začetka svetovnega prvenstva na letalnici naredil 20.000 kubičnih metrov umetnega snega. Nalet je že pripravljen, smučina je nared, v to smo letos vložili dodaten napor. Na doskočišču so razmere malce drugačne, snega imamo dovolj, vendar zadnji teden nismo mogli uporabljati teptalnika, tako da je ta konec tedna v načrtu velika akcija približno 100 planiških delavcev in ročna priprava doskočišča," je pojasnil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar.

Do torka, ko je napovedan pregled Mednarodne smučarske zveze (FIS), bo letalnica nared, je zatrdil. Za sredo načrtujejo preizkus letalnice, uro pa bodo določili šele v ponedeljek popoldne glede na zadnjo vremensko napoved. "Od ponedeljka je k sreči vremenska napoved ugodnejša za nas, temperatura spet pod ničlo, to nam zagotavlja takšno pripravo, ki lahko ob idealnih razmerah pripelje tudi do svetovnega rekorda. Vendar so naš glavni cilj predvsem varni poleti," je še poudaril Dolhar.

V Planici bodo ob nizkih temperaturah uredili doskočišče na letalnici

Proračun okoli tri milijone evrov

Proračun prireditve je 2.920.000 evrov. "Prihodkovna in odhodkovna stran sta praktično izravnani," je o tem dejal Šušteršič.

Poleg tekmovalnega programa, ki ostaja praktično enak kot prejšnja leta, prireditelji obljubljajo tudi bogat spremljevalni program z glasbenimi skupinami. V četrtek bo v Planici spet dan otrok. Planiški organizatorji jih bodo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Zvezo prijateljev Ljubljana Moste - Polje v dolino pripeljali 500 otrok, ki si bodo lahko ogledali kvalifikacije, Zavarovalnica Triglav pa še blizu 5000.

Na planiški športni praznik z organiziranim prevozom