Bojan Makovec je že 20 let prvi mikrofon Planice, napoveduje pa tudi številne preostale pomembne prireditve, na primer biatlonske tekme na Pokljuki in tudi Ljubljanski maraton. Foto: Val 202
Bojan Makovec je že 20 let prvi mikrofon Planice, napoveduje pa tudi številne preostale pomembne prireditve, na primer biatlonske tekme na Pokljuki in tudi Ljubljanski maraton. Foto: Val 202

Bojan Makovec - Maki je zaljubljen v Planico. Pogledov na letalnico bratov Gorišek se nikoli ne naveliča. Pravi, da bi jo lahko kar objel, če bi jo lahko. "Doma sem iz Rateč, že od rojstva smo bolj nordijci, torej tekači in skakalci. Tekel sem, skakal pa nikoli. Ne upam si. Ta letalnica ..., odkar sem na svetu, je govor o njej. Tu stoji od leta 1969 in mislim, da bodo o njej govorili tudi naši otroci. Nikoli v mladosti pa si nisem predstavljal, da bom lahko kdaj tu napovedoval tekme," pripoveduje v pogovoru za Val 202.

Prvič je dobil priložnost leta 2001
Od nekdaj si je želel postati športni novinar, a pravi, da se ni dovolj pridno učil. Poskusil je tudi s študijem italijanščine in ruščine. Kako je postal napovedovalec športnih tekmovanj? "Po naključju. Bilo je pred 20 leti. V Planici sem bil v sredo in četrtek na preizkusu letalnice, dobil sem pravo priložnost. V petek in soboto je prišel izkušenejši komentator, ki ga v nedeljo ni bilo. Takrat sem dobil pravo priložnost. Komentiral sem na komentatorskem stolpu, kjer nisem komentiral že 17 let. Tisto je bila moja prva Planica. Spomnim se, da je takrat Andreas Goldberger postavil svetovni rekord. Naredil sem jo brez izkušenj in brez znanja, samo z navdušenjem. Če pogledam nazaj, se mi zdi, da sem bil malo nor."

Nikoli si ni predstavljal, da bo uradni napovedovalec poletov v Planici

Priljubljen tudi na Češkem
Z jeziki nima težav. Ne le angleščina, nemščina in italijanščina, blizu so mu tudi češčina, francoščina, finščina, norveščina in japonščina (v posnetku lahko poslušate, kako spreten je pri tem), seveda vsaj osnove. "Znam pozdraviti skakalce in navijače, reči, da je kdo dobro skočil in da je dobil zlato medaljo." No, češčino je zelo dobro izpilil: "Leta 2008 sem šel prvič na Češko na svetovni pokal v poletih. V šestih letih sem tam napovedoval 14-krat. Naučil sem se pogovorno češko, ker sem bil vržen v lonec. Češčina mi je blizu." Nekateri od njega morda pričakujejo preveč. "Enkrat sem v Ratečah, kjer je bilo odprtje, v finščini vprašal enega od finskih skakalcev, kako se ima. Začel je razlagati na polno. Prekinil sem ga in rekel: hej hej, tako 'hud' pa spet nisem."

Po koncu tekmovanja je dva dni najraje kar tiho
Najlepši so spomini na Planico leta 2016, po kateri je Peter Prevc dvignil veliki kristalni globus. "Počutil sem se noro. Nisem si mislil, da bom lahko napovedoval pred 110 tisoč ljudmi. Tisto leto je bilo rekordno število navijačev: v četrtek 20 tisoč, v petek, soboto in v nedeljo razprodano, po 31.500 gledalcev. Nekaj nepozabnega. Srčno upam, da bo še kdaj tako." In kako se počuti po končanem tekmovanju? "Izpraznjenega. Če daš maksimum, si prazen in potem sem dva dneva najraje tiho." Tudi letos bo seveda Bojan Makovec prvi mikrofon Planice. Zelo mu je žal, da ne bo gledalcev, a pravi, da se bo še bolj potrudil, da skakalci ne bodo preveč občutili te praznine.

Najslabše sprejeta dvojna zmaga v zgodovini Slovenije

Danes mineva šest let, odkar je bila ogromna množica gledalcev v Planici po koncu tekme sprva kar malo žalostna, čeprav sta bila kar dva Slovenca na prvih dveh mestih. Jurij Tepeš je takrat dobil nedeljsko tekmo, Peter Prevc pa je bil drugi, a to je bilo premalo, da bi osvojil veliki kristalni globus. Z istim številom točk je globus dobil Nemec Severin Freund.