Tudi letos bo romanje v Planico množično. Foto: BoBo
Tudi letos bo romanje v Planico množično. Foto: BoBo

Od četrtka do nedelje bodo obiskovalcem na voljo brezplačni avtobusni krožni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, proti Poncam se bo mogoče odpraviti tudi z vlakom.

Prireditelji navijačem svetujejo, naj se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili, saj bodo prednost prihoda in odhoda imeli avtobusi. Spodbujajo jih, naj uporabijo javni prevoz ali pa se iz Kranjske Gore in okoliških vasi proti Planici podajo peš ter tako prispevajo k projektu Planica za trajnostni razvoj.

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Brezplačni avtobusni krožni prevoz
Vstopna mesta za brezplačni avtobusni krožni prevoz bodo v Kranjski Gori na avtobusni postaji, pred osnovno šolo in banko SKB, v Podkorenu na avtobusni postaji ob regionalni cesti, v Ratečah ob krožišču za Planico in križišču Ledine ter izjemoma še na Petrolu v Podkorenu in Ratečah ter na parkirišču Zelenci.

Začetek prevozov z avtobusne postaje Kranjska Gora bo v četrtek ob 7.30, v petek ob 10. uri, v soboto ob šesti uri in v nedeljo ob 6.30. Krožni prevozi za akreditirane se prav tako začnejo nekaj ur pred tekmami, vstopno mesto pa je pred hotelom Kompas.

Tudi na relaciji Dovje‒Mojstrana‒Gozd Martuljek‒Hotel Špik‒Kranjska Gora‒Planica bo od četrtka do nedelje na voljo brezplačen prevoz z avtobusom.

Organizatorji pozivajo k strpnosti in umirjenosti
Prireditelji še posebej ob vrnitvi iz Planice pozivajo k strpnosti, umirjenosti in pazljivosti. Vstopanje v avtobuse krožnega prevoza bodo usmerjali reditelji in varnostniki, ki bodo s pomočjo varnostnih ograj in nadzorovanih vhodov do avtobusov poskrbeli za čim manjšo gnečo in posledično hitrejši odhod.

Po koliko so vstopnice?

Vstopnice za Planico se prodajajo po posameznih dnevih. Za četrtkove kvalifikacije, ko se bodo ob letalnici zbrali predvsem otroci (pokrovitelj jih bo pripeljal 3.500), morajo odrasli odšteti 15 evrov, za petkovo, sobotno ali nedeljsko tekmo pa 29 evrov. V predprodaji, ki se je začela 8. novembra, končala pa 5. marca, je bilo sicer mogoče vstopnice kupiti po znižani ceni.

Posebne nalepke za avtobuse, in kombije
V soboto in nedeljo velja poseben režim prometa in preverjanja vstopnic. Avtobusi, minibusi in kombiji morajo imeti po navedbah prirediteljev parkirno nalepko, ki omogoča policistom in rediteljem hitrejšo selekcijo in s tem hitrejši dostop do parkirnih prostorov v Planici. To nalepko je treba prilepiti na vidno mesto na vetrobranskem steklu. Nadzor vstopnic potnikov v omenjenih vozilih se bo opravljal po principu selektivnega izločanja teh vozil na kontrolne površine.

Vozila, ki ne bodo imela parkirne nalepke, bodo na relaciji iz smeri Ljubljane na avtocesti usmerjena na parkirišče na platoju Karavanke, kjer bodo na podlagi predložitve vstopnic vseh potnikov oz. ob nakupu manjkajočih vstopnic, pridobila ustrezno nalepko.

Na tem območju bo veljal poseben prometni režim, ki bo omogočal vrnitev nazaj preko nadvozne pentlje na cesto proti Planici oz. za tiste, ki ne bodo želeli kupiti vstopnic, nazaj v smeri prihoda.

Do Planice tudi z avtobusom in vlakom
Do Kranjske Gore, Podkorena in Rateč se bo mogoče zapeljati tudi z avtobusi rednih linij z ljubljanske avtobusne postaje, Slovenske železnice pa že sedmo leto zapored ljubiteljem skokom omogočajo, da se v Planico pripeljejo z vlakom.

V dneh planiškega praznika bodo do Jesenic vozili redni vlaki s podaljšanim voznim redom, v soboto in nedeljo pa izredna vlaka do Hrušice. Od tod do Planice bo organiziran brezplačni prevoz z avtobusi in kombiji, z jeseniške železniške postaje pa bodo avtobusi vozili v povezavi z nekaterimi vlaki.

Za vse, ki bodo predložili vstopnico za planiško prireditev, bodo povratne vozovnice na voljo po precej nižji ceni. Za odrasle velja 50-odstotni, za otroke od 6. do 12. leta 75-odstotni popust, otroci do šestega leta v spremstvu staršev pa imajo vožnjo brezplačno.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO