Foto:
Foto:
Planica

"Zdelo se mi je, da bo šlo predaleč. Videl sem že ravnino in sem moral začeti spuščati. Zato sem tudi padel. Sicer je pa skakalnica odlično pripravljena," je povedal Bartol, ki je bil kljub padcu po kratkem pregledu pri zdravniku nasmejan in je zatrdil, da je z njim vse v redu. Le še Dmitrij Vasiljev je v Vikersundu do zdaj letel dlje (254 m), a je tudi ruski letalec padel. Če bi 18-letni skakalec pristal pri 252 metrih, bi polet veljal za svetovni rekord, čeprav je bil dosežen na preizkusu letalnice. "Žal ne velja, a sem zelo zadovoljen s poletom," je dejal Bartol, ki je ob tem poletu prejšnji osebni rekord preletel za več kot 100 m.

Prišlič obakrat pristal brez težav
Prišlič je že lani, ko se je odprla prenovljena letalnica bratov Gorišek, na preizkusu poskrbel za daljavo dneva (227 m). Tokrat je že v prvi seriji nastopil izvrstno in pristal pri 239 m, z drugim poskusom pa še nadgradil in poletel 246 m. Do zdaj je v Planici dlje letel le Peter Prevc (248, 5), več kot 240 m pa so zmogli še Jurij Tepeš (244 m), Stefan Kraft (240 m) in Michael Hayböck (241,5 m), ki pa ni obstal na nogah.

"Pogoji so dobri, uspel mi je soliden skok in je šlo. Je še veliko rezerve. Ni bilo nobenega problema pri pristajanju," je po prvem poletu dejal Prišlič in dodal, da je bilo ob adrenalinu na rampi prisotno tudi strahospoštovanje, po izjemnem poletu pa je čutil še več adrenalina. Po drugem poletu pa je skoraj ostal brez besed: "Občutki so izjemni. Noro! Jaz samo uživam. Je velika razlika med 246 m in 239 m, a ni težko, je še precej prostora. Ni bilo težav s pristajanjem."

Prišliča ni med dvanajsterico Gorana Janusa za tekme, na zbadljivo vprašanje, ali je glavni slovenski trener naredil napako, ko ni izbral Prišliča, pa je slovenski skakalec odvrnil: "Ne, Goran ni naredil napake. Napaka je moja, ker še nisem osvojil točk svetovnega pokala in ne morem nastopati v konkurenci. Za to sem kriv popolnoma sam. Bi pa zelo rad bil v reprezentanci, ampak to letos ni mogoče. Ampak se ne obremenjujem s tem."

Znova prvi po letalnici Žagar
Tako kot lani je tudi letos letalnico "odprl" Rožle Žagar, ki je ob prvem poskusu za las zgrešil 200 m (198 m): "Malce smo morali počakati, da so vse pripravili, a se je izplačalo. Zares je letalnica izvrstno pripravljena in je užitek skakati. Smučina je precej bolj hitra kot lani. Pripravili so tudi senčno zaveso. Letos bo precej lažje leteti."

Glede na odlične polete že na prvi dan planiškega praznika se pod Poncami obetajo štiri izjemne tekme. Z največjimi mojstri letenja na smučeh bosta ogrožena planiški rekord Petra Prevca in tudi najdaljši skok brez padca v zgodovini, ki je v lasti Norvežana Andersa Fannemela (251,5 m).

Slovenski skakalci pod Ponce z vlakom
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
Miran Tepeš in Goldberger o Planici
Tilen Bartol poletel 252 metrov, a padel
Slovenski skakalci pod Ponce z vlakom
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
Miran Tepeš in Goldberger o Planici
Tilen Bartol poletel 252 metrov, a padel