Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bo namreč zadnji v Bidnovem mandatu, obenem pa v njegovem volilnem štabu letni nagovor razumejo kot uvodno dejanje Bidnove kampanje.

Vojni v Ukrajini in Gazi vplivata na notranjo politiko, na eni strani republikanci blokirajo nadaljnjo ameriško pomoč Ukrajini, na drugi nad Bidnovo neomajno podporo Izraelu razočarani demokratski volivci predsedniku na strankarskih volitvah izrekajo nezaupnico.

"Predsednik Biden bi se moral letos manj obremenjevati z mnenji iz tujine, manj kot so se predsedniki v nedavni preteklosti," je dejal Michael O'Hanlon, direktor raziskav na področju zunanje politike na Brookings institutu. "Posvetiti bi se moral predvsem oblikovanju političnega pritiska na kongres in temu, kako politično spodnesti Donalda Trumpa."

Tako naj bi Američani pozorneje spremljali, kako okretno se bo Joe Biden povzpel na govornico, in šteli, kolikokrat bo zajecljal. Pa vendar bi bilo dobro, če bi bil predsednik tudi v besedah kar se da konkreten.

"Biden s svojo skupino zatrjuje, da se razmere pri nas izboljšujejo, česar pa Američani morda ne čutijo," je opozoril Tevi Troy, center za dvostrankarsko politiko. "Zato bo moral Biden dokazati, kaj so dosegli in kako se je s tem izboljšalo življenje povprečnega Američana."

To ne bo lahka naloga, kajti ob pretežno spodbudni gospodarski statistiki so predstave Američanov o zdravem gospodarstvu očitno zelo različne. Za izkoriščanje zunanje politike pa je Joe Biden ob pomembna aduta. Vdova Alekseja Navalnega, Julija, je zaradi utrujenosti zavrnila vabilo, da se udeleži govora ob prvi dami Jill Biden, a še preden je to storila, je svojo udeležbo odpovedala žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska. Ne le, da se ni želela pojaviti v družbi vdove človeka, ki je bil prepričan, da je Krim ruski, predvsem se Kijev zdaj osredotoča na republikance – da bi sprostili vojaško pomoč, in za vsak primer, če bo Bela hiša po volitvah dobila drugega, Ukrajini manj naklonjenega stanovalca.