Trump in Noem na predvolilnem zborovanju v Ohiu marca letos. Foto: AP
Trump in Noem na predvolilnem zborovanju v Ohiu marca letos. Foto: AP

Kot je zapisala 52-letna republikanska političarka, je bila njena psica Cricket "nezmožna dresiranja" in "nevarna". Potem ko se je odločila, da je treba psico uspavati, jo je Noem odvedla do gramozne jame in jo ustrelila. "To ni bila prijetna naloga. Je pa bilo nujno potrebno," je zapisala.

Knjiga z naslovom No Going Back: The Truth on What's Wrong with Politics and How We Move America Forward ("Brez vrnitve: Resnica o tem, kaj je narobe s politiko in kako popeljemo Ameriko naprej") bo izšla 7. maja, a so pri Guardianu že objavili nekaj odlomkov, vključno z najspornejšim o usmrtitvi Cricket.

Zgodba je deležna številnih burnih odzivov na spletu, zaradi česar se je bila Noem prisiljena braniti. "Radi imamo živali, ampak na kmetijah se težke odločitve, kot je bila ta, nenehno sprejemajo. Žal smo ravno pred nekaj tedni morali uspavati tri konje, ki so bili v naši družini že 25 let," je zapisala na omrežju X.

Noem, ki je pri 22 letih pustila študij, da bi prevzela družinsko kmetijo v Južni Dakoti, v svoji knjigi opisuje, kako je skušala zdresirati Cricket, 14-mesečno ostrodlako ptičarko, tako da jo je vodila na lov na fazane s starejšimi psi. A vsi poskusi discipliniranja, vključno z uporabo elektronske ovratnice, so spodleteli.

Na poti domov z lova se je Noem ustavila, da bi pozdravila eno od tamkajšnjih družin, a je Cricket pobegnila in napadla njihove kokoši. "Zagrabila je eno kokoš za drugo in jih z enim samim ugrizom pokončala," piše. Ko je poskušala psico obvladati, je ta skušala ugrizniti še njo, pri tem pa naj bi bilo videti, da žival močno uživa pri svojem početju.

Potem ko se je Noem opravičila družini, se je zavedela, da je treba psico uspavati. "Sovražila sem tistega psa," je še priznala.

Kristi Noem je bila za guvernerko Južne Dakote izvoljena leta 2018 in je s tem postala prva ženska na tem položaju. Foto: AP
Kristi Noem je bila za guvernerko Južne Dakote izvoljena leta 2018 in je s tem postala prva ženska na tem položaju. Foto: AP

Znebila se je tudi kozla

Ob opisanem dogodku pa je spoznala, da je treba isti dan "postoriti še eno neprijetno delo" – znebiti se kozla, ki ga je imela njena družina. Kot piše guvernerka, je bil kozel "hudoben in zloben", smrdel je "ogabno, žaltavo, po mošusu" ter preganjal njene otroke in jih podiral. Noem piše, da je kozla ustrelila kot Cricket, a ga prva krogla ni pokončala, zato je morala po nov naboj.

Kot piše Noem v objavljenem odlomku, se je odločila, da zgodbo deli z javnostjo, da bi pokazala svojo pripravljenost lotiti se stvari, ki so "težke, umazane in neprijetne", tako v politiki kot v življenju, kadar je to potrebno. "Verjetno če bi bila boljša političarka, te zgodbe ne bi razkrila tu," je še zapisala.

Zgodbo je nemudoma izkoristila Bidnova kampanja in na družbenih omrežjih objavila fotografije predsednika in podpredsednice Kamale Harris, kako se veselo igrata s psi. Biden sicer tudi sam nima najboljše zgodovine ravnanja s hišnimi ljubljenčki, saj sta njegova nemška ovčarja že večkrat ugriznila pripadnike tajnih služb.

Demokratski nacionalni odbor je izpoved Noemove označil za “resnično srhljivo in grozljivo", kritični so bili tudi številni zvezdniki in skupina za zaščito živali Peta.

"Večina Američanov ima rada svoje pse, zato menimo, da se guvernerka Noem zdi psihotična norica, ki spušča svojo igrivo psičko nad kokoši, nato pa jo kaznuje tako, da ji osebno razstreli možgane, namesto da bi jo skušala zdresirati ali ji najti ustreznejšo lastnico. Guvernerka očitno ne razume bistvenih političnih konceptov izobraževanja, sodelovanja, sklepanja kompromisov in sočutja,” so zapisali pri Peti.

Trump, republikanski predsedniški kandidat, ki se bo 5. novembra za položaj potegoval z aktualnim predsednikom Joejem Bidnom, je nakazal, da je Noem, prva izvoljena guvernerka Južne Dakote, na njegovem ožjem seznamu kandidatov za podpredsedniško mesto.