Kathy Hochul, Tim Walz in Wes Moore so združeno zatrdili, da še naprej zaupajo Bidnu. Foto: Reuters
Kathy Hochul, Tim Walz in Wes Moore so združeno zatrdili, da še naprej zaupajo Bidnu. Foto: Reuters

Biden se je v Beli hiši več kot eno uro pogovarjal z nekaterimi najvidnejšimi demokratskimi guvernerji. Sestanka so se med drugim udeležili Tim Walz iz Minnesote, Wes Moore iz Marylanda, Gavin Newsom iz Kalifornije in Kathy Hochul iz New Yorka.

Walz je dejal, da so se vsi strinjali, da je bil Bidnov nastop prejšnji teden na predvolilnem soočenju z Donaldom Trumpom slab, a da glavna naloga demokratov ostaja zmaga proti republikanskemu kandidatu. V primerjavi z nekaterimi demokrati, ki so Bidna pozvali, naj se zaradi pešajočega zdravja in vprašljivih kognitivnih sposobnosti umakne iz predsedniške bitke, mu je omenjenih 20 guvernerjev ponudilo podporo.

"Tako kot mnogi Američani smo tudi mi zaskrbljeni. A vsi iščemo način, da bi na novembrskih volitvah zmagali, Biden to ve. Stali smo mu ob strani tudi v času pandemije covida. Znova moramo stopiti skupaj in se združiti za en cilj, to je zmaga na predsedniških volitvah. Kar smo slišali od Bidna, nam je bilo všeč. Pogovor je bil zelo iskren. Predsednik je primeren za to delo," je dejal Walz. Moore pa je za CNN dodal: "Predsednik je tisti, ki ga želimo nominirati za predsedniškega kandidata. Predsednik je naš strankarski vodja. Podpiramo ga še naprej. Dosežki njegove administracije govorijo sami zase." Moore je dodal, da je tudi Biden dejal, da se v tekmo podaja z jasno željo po zmagi, poroča Guardian.

Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi Biden razmišljal o odstopu od kandidature, a jih Bela hiša vztrajno zanika. Foto: Reuters
Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi Biden razmišljal o odstopu od kandidature, a jih Bela hiša vztrajno zanika. Foto: Reuters

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je prav tako podprla Bidna. "Njegova naloga je zmagati, zato ga podpiram," je po srečanju zapisala na omrežju X, podobno tudi kalifornijski guverner Newsom, ki se je omenjal kot eden najresnejših kandidatov, če bi Biden umaknil kandidaturo. "Od predsednika sem slišal tri besede – 'Zelo sem za.' Zato sem 'za' tudi sam. Biden nam je vedno stal ob strani. Čas je, da ga podpremo tudi mi."

Za Bidnom je nekaj težkih dni, saj so vse glasnejši pozivi, da mesto v tekmi za Belo hišo prepusti komu drugemu. A sam na te pozive ostaja gluh. "Naj povem, kar se da jasno, preprosto in brez ovinkarjenja: Nihče me ne potiska stran. Ne bom odšel. V tej tekmi bom do konca in zmagali bomo," je dejal Biden v pogovoru s sodelavci. Njegova kampanja pa je po srečanju z guvernerji objavila, da so se "vsi udeleženci sestanka strinjali, da je ključna naloga, da novembra Joe Biden in Kamala Harris porazita Donalda Trumpa".

Sorodna novica Samozavesten Trump in vidno šibak Biden o tem, kdo je slabši predsednik

Bidnu ob strani še vedno stoji tudi podpredsednica Kamala Harris, čeprav naj bi se nekateri sodelavci vse bolj zbirali okoli nje, saj naj bi bila prav ona mogoča Bidnova zamenjava. "Ne bomo se umaknili. Sledili bomo vodstvu našega predsednika," je zatrdila Harris.

Največji tekmec Donalda Trumpa – Michelle Obama?

Anketa Siena Collegea in New York Timesa, ki je bila objavljena v sredo, je pokazala, da se je Trumpova prednost po debati povečala. Podpira ga 49 odstotkov volivcev, Bidna pa 43. V isti anketi je le 48 odstotkov demokratov menilo, da bi moral Biden ostati kandidat.

V torek objavljena anketa Reutersa pa je pokazala, da je nekdanja prva dama Michelle Obama edina morebitna kandidatka, ki bi zanesljivo premagala Trumpa. Toda ona je že večkrat zatrdila, da zagotovo ne bo kandidirala. V tej anketi sta bila Biden in Trump po podpori izenačena.