Volivci v New Hampshiru odločajo o podpori republikanskemu kandidatu. BBC navaja, da ima zvezna država skoraj 1,4 milijona ljudi, na volišča pa naj bi se jih odpravilo okoli 410.000.  Foto: Reuters
Volivci v New Hampshiru odločajo o podpori republikanskemu kandidatu. BBC navaja, da ima zvezna država skoraj 1,4 milijona ljudi, na volišča pa naj bi se jih odpravilo okoli 410.000. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA in nekdanja guvernerka Južne Karoline sta vse do zadnjega skušala prepričati volivce, komu naj podelijo glas podpore. Ankete kažejo, da ima Trump veliko prednost pred Haley, ki potrebuje zmago ali močno drugo mesto v New Hampshiru, da jo popelje v naslednjo nominacijo v njeni domači zvezni državi Južni Karolini, kjer Trump sicer prav tako vodi v anketah.

Prejšnji teden je Trump prepričljivo slavil na primarnih volitvah v Iowi, kjer je dobil rekordno podporo. Če bi Trump zmagal tudi v New Hampshiru, bi to pomenilo velik korak naprej k osvojitvi strankarske nominacije, čeprav se nekdanji predsednik otepa številnih kazenskih obtožb.

Guverner Floride Ron DeSantis, ki je pred meseci veljal za največjega Trumpovega izzivalca, je pred dnevi izstopil iz volilne bitke in podprl Trumpa.

Republikanski kandidat, ki bo prejel strankarsko nominacijo, se bo novembra na volitvah pomeril z zdajšnjim predsednikom Joejem Bidnom. Ta znotraj demokratske stranke nima protikandidata. Demokrati nimajo primarnih volitev v New Hampshiru, saj se je stranka odločila, da bodo prve primarne volitve premaknili v Južno Karolino. Še vedno pa bodo lahko podporniki Bidna v New Hampshiru podporo njemu izrazili tako, da bodo na glasovnico zapisali njegovo ime, navaja Reuters.

Trump, ki usklajuje prekinitve volilne kampanje s pojavljanjem na različnih sodiščih, zanika krivdo in je kazenske obtožbe uporabil za podkrepitev svojih trditev, da je žrtev političnega preganjanja.

Volivci izbirajo med Donaldom Trumpom in Nikki Haley. Foto: Reuters
Volivci izbirajo med Donaldom Trumpom in Nikki Haley. Foto: Reuters

V torkovi objavi zgodaj zjutraj je Trump na družbenem omrežju napovedal zmago v New Hampshiru. "Pokvarjeno washingtonsko močvirje je naredilo vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi vam vzelo glasove, toda v torek verjamem, da bo New Hampshire spregovoril GLASNO IN JASNO," je dejal Trump.

Prve glasovnice v New Hampshiru so sicer pripadle Haley

Volivci v majhnem severnem zaselku Dixville Notch, ki vedno prvi oddajo glas v tej zvezni državi, so izbrali Haley pred Trumpom s 6-0. Haley je to označila za "dober začetek" in dejala, da bo ne glede na rezultat v New Hampshiru še sodelovala na naslednjih republikanskih predizborih v Južni Karolini 24. februarja. "To je bil vedno maraton. Nikoli ni bil sprint," je dejala v Hamptonu v New Hampshiru. Iz njenega volilnega štaba so sporočili, da upa, da bo kandidaturo obdržala do supertorka, ko bo v začetku marca glasovalo 16 držav.

Haley je v New Hampshiru okrepila svoje napade na Trumpa, ki jo je izbral za veleposlanico ZDA pri Združenih narodih, in sicer je kritizirala njegovo naklonjenost močnim možem, kot sta ruski Vladimir Putin in severnokorejski Kim Džong Un. Ostra je bila tudi glede Trumpove starosti in njegove mentalne ostrine, ostre besede pa je redno namenila tudi Bidnu. V torek je ponovno prevzela to temo in dejala, da mora v Belo hišo priti nekdo, ki lahko porabi osem let, da se vrne na pravo pot. "Želite, da za predsednika kandidirata dva 80-letnika?" je vprašala Haley.