Donald Trump na volilnem shodu v Richmondu v Virginiji. Foto: Reuters
Donald Trump na volilnem shodu v Richmondu v Virginiji. Foto: Reuters

Trump se je pred supertorkom prihodnji teden za las približal številu delegatov, ki mu zagotavlja predsedniško nominacijo Republikanske stranke.

Tokratno volilno leto je v izvedbo strankarskih volitev zlasti na republikanski strani prineslo kar nekaj novosti, če ne celo zmešnjav, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Andrej Stopar. V Michiganu so tako izvedli kar oboje, strankarske volitve in volilne zbore, v Idahu so varčevali in zato namesto volitev organizirali zbore, v Misuriju pa so strankarske volitve v okviru nove zakonodaje kar ukinili in so jih nadomestili zbori. A kakor koli obračajo, zmagovalec je Donald Trump, ki je včeraj nagovarjal Virginijce.

"Z vašo pomočjo bomo dosegli veliko zmago na supertorek. Letos novembra bo Virginija pokvarjenemu Joeju Bidnu povedala, da je odpuščen in da naj odide. Odide iz Bele hiše, kjer nikoli ne bi smel biti, pa država ne bi bila v takšni godlji," je Trump dejal podpornikom.

Trump dosega po od dve tretjini do tri četrtine glasov in tako popolnoma prehiteva Nikki Haley, ki pa zatrjuje, da vztraja, ker da ljudje zaslužijo možnost drugačne izbire, njena kampanja pa naj bi se osredotočala na supertorek.

"Potrebujemo nekoga, ki lahko zmaga na predsedniških volitvah," je Haley sporočila približno 1000 podpornikom na shodu v Severni Karolini. Trump, ki je bil istočasno približno 150 kilometrov stran, Haley ni omenjal in je svoje bodice namenil po vsej verjetnosti prihodnjemu tekmecu na predsedniških volitvah, Joeju Bidnu.

Kot v Karolini je tudi v govoru v Virginiji odgovornost za krizo na meji z Mehiko obtožil Bidna. "Biden in njegovi somišljeniki želijo zrušiti ameriški sistem, izničiti voljo ameriških volivcev in vzpostaviti novo bazo moči, ki jim bo omogočila nadzor za več generacij," je podpornikom dejal Trump in Bidna obtožil, da želi begunce izkoristiti za glasovanje na prihodnjih volitvah, je poročal BBC.

Njegovi komentarji so sprožili hiter odziv demokratskega tabora. "Trump spet projicira, da bi odvrnil pozornost Američanov od dejstva, da je pokopal najstrožji in najpravičnejši zakon o meji, ker je mislil, da mu bo pomagalo pri kampanji," je povedal Bidnov tiskovni predstavnik Ammar Moussa in se skliceval na neuspeli zakon o priseljevanju, ki mu je Trump glasno nasprotoval.

Po raziskavi mnenja, ki sta jo objavila New York Times in inštitut Siena, bi Trump na predsedniških volitvah z 48 odstotki glasov premagal Bidna za pet odstotnih točk. Anketa je tudi izmerila precejšnjo stopnjo nezadovoljstva s trenutnim predsednikom tako pri republikancih kot demokratih. Haley bi po tej raziskavi v končnem obračunu kazalo bolje kot Trumpu, saj bi Bidna premagala s 45 odstotki proti 35.

A ji javnomnenjske raziskave od vseh 15 držav in Ameriške Samoe, kjer bodo volili republikanci, napovedujejo velik zaostanek. Le v Virginiji kaže Trumpu primerljivo, čeprav še zmeraj manjšo, podporo. Nikki Haley se ni dobro izšlo niti v domači Južni Karolini, kjer je bila dvakrat izvoljena za guvernerko, saj jo je Trump prehitel za dobrih 20 odstotkov glasov.

Morda se bo za Haley dobro izteklo v zveznem okrožju Kolumbija, kjer v enem izmed washingtonskih hotelov republikanske strankarske volitve potekajo od petka do danes. Republikanci iz okrožja namreč niso podprli Trumpa niti leta 2016.