Trump je prepričljivo zmagal že na prvih strankarskih volitvah v Iowi. Foto: Reuters
Trump je prepričljivo zmagal že na prvih strankarskih volitvah v Iowi. Foto: Reuters

Po Iowi je to za Trumpa druga zaporedna zmaga na republikanskih volitvah, s čimer se je še utrdil na položaju glavnega republikanskega kandidata, ki se bo na novembrskih volitvah pomeril z zdajšnjim predsednikom Joejem Bidnom. Po približno 75 odstotkih preštetih glasov jih je Trump osvojil 54,2 odstotka in njegova edina še preostala tekmica Haley 43,7 odstotka.

"Ta tekma še zdaleč ni končana," je dejala Haley, nekdanja ameriška veleposlanica v ZN-u, kamor jo je imenoval Trump, preden so se njune poti razšle. V govoru je čestitala nekdanjemu predsedniku za zmago in dejala, da si jo je zaslužil. Sama je sicer upala, da jo bo precejšnje število neodvisnih in zmernih republikanskih volivcev v tej zvezni državi na severovzhodu ZDA popeljalo do zmage nad Trumpom, a se je vseeno razpletlo, kot so napovedovale javnomnenjske ankete.

Haley je izrazila prepričanje, da si demokrati želijo Trumpa kot republikanskega kandidata, saj je edini, ki ga lahko Biden premaga na volitvah novembra letos. "Večina Američanov si ne želi novega dvoboja med Trumpom in Bidnom," je dejala 52-letnica in spomnila, da sta oba že krepko v letih, saj je Trump star 77 let, Biden pa 81.

Haley zdaj vse stavi na Južno Karolino, kjer je bila guvernerka. Foto: Reuters
Haley zdaj vse stavi na Južno Karolino, kjer je bila guvernerka. Foto: Reuters

"Kdo je ta prevarantka?"

Trump je svoj prvi govor izkoristil za norčevanje iz Haley, ki jo je označil za prevarantko. "Kdo hudiča je bila ta prevarantka, ki je šla na oder in si lastila zmago? V bistvu se je zelo slabo odrezala. Imela je govor, kot da je zmagala. Ni zmagala, izgubila je. Za njo je zelo slaba noč," je dejal Trump, ki sta se mu na odru pred navdušeno množico pridružila nekdanja kandidata za republikansko predsedniško nominacijo poslovnež Vivek Ramasway in senator Tim Scott.

Trump je nato ponovil lažno trditev, da je leta 2020 zmagal na volitvah proti Bidnu, zaradi katere ga kazensko preganjajo na zvezni ravni in državni ravni v Georgii ter dodal, da bo tokrat zmagal še z večjo razliko.

Volilna karavana se zdaj seli v Južno Karolino, kjer bodo imeli demokrati strankarske volitve 3. februarja, republikanci pa šele 24. februarja. Gre za državo, kjer je bila Haley guvernerka, a vseeno tudi tam Trump prepričljivo vodi v anketah.

Republikanci imajo sicer najprej v Nevadi 6. februarja strankarske volitve, dva dni pozneje pa tudi strankarska zborovanja. Delegate za konvencijo bodo razdelili na zborovanjih in ni jasno, zakaj imajo pred tem sploh volitve. Trump in Haley zaradi tega tam niti ne vodita kampanj.

Biden je dejal, da bo novembra potekal boj za ameriško demokracijo. Foto: Reuters
Biden je dejal, da bo novembra potekal boj za ameriško demokracijo. Foto: Reuters

Biden: Na kocki je naša demokracija

Biden je Trumpovi zmagi v New Hampshiru dejal, da se bosta pomerila na novembrskih predsedniških volitvah, ko bodo na kocki ameriška demokracija in svoboščine. "Zdaj je jasno, da bo republikanski kandidat Donald Trump," je poudaril. "Na kocki ne bi moglo biti več. Naša demokracija. Naše osebne svoboščine – od pravice do izbire do volilne pravice," je dodal.

Na demokratski strani v New Hampshiru ni bilo resne tekme, volitve pa uradno niti niso štele. Demokratska stranka je želela proces strankarskih volitev letos začeti v Južni Karolini, ki v demografskem smislu bolje odraža ameriško volilno telo, a so se demokrati v New Hampshiru temu uprli.

Nacionalno vodstvo stranke jim je posledično odvzelo pravico do imenovanja delegatov za nacionalno konvencijo, a so volitve vseeno potekale, četudi stranka Bidnovega imena ni uvrstila na glasovnice. Je pa potekala kampanja za vpis njegovega imena ob volitvah in Biden je po poročanju ameriških televizij zanesljivo ugnal vso konkurenco, ta je v bistvu le kongresnik iz Minnesote Dean Phillips, ki je Bidna označil za zelo šibkega predsednika in zatrdil, da bo vztrajal v tekmi.

Kandidati na strankarskih volitvah in zborovanjih nabirajo delegate za konvencijo, ki bo za republikance julija v Milwaukeeju, za demokrate pa avgusta v Chicagu.

Trump zmagal v New Hampshiru