Foto: BoBo
Foto: BoBo

Evropa je največji posamični trg na svetu, evro je močan. Osrednja naloga Evropske unije naj tudi v prihodnje ostane trdna povezanost in enakopravnost vseh držav članic.

Lista Svobode, kor pravijo, je pro-evropska, zelena, v ospredje postavlja mladost, kandidati in kandidatke so zagovorniki in zagovornice vrednot, na katerih je Evropska unija nastala.

"V Gibanju Svobode smo del večje politične skupine Renew Europe, v katerih imamo 100 evropskih poslancev, 6 ključnih komisarjev in več vlad v državah članicah, ki torej povezuje tiste politične, ki z odgovornostjo po najboljših močeh skušamo najti politične rešitve za vedno bolj težaven svet, tako kot vi v Sloveniji v državnem zboru, na ministrstvih, vladi ali v lokalni skupnosti. Svobode se zavedaš šele takrat, ko jo izgubiš, potem pa, ko jo ponovno pridobiš morda ne ceniš dovolj. Ta grožnja, ki vam jo je uspelo ustaviti v Sloveniji, da se je rešila populistične politike z avtoritarnimi tendencami, ki gradi na strahu ljudi in manipulacijah, se nam sedaj pojavlja po celotni EU," je poudarila nosilka liste Irena Joveva.

Za močne in povezane skupnosti, zavezništvo med generacijami, opolnomočenje prek znanja in veščin, zeleno politiko, dostopno zdravje in varno ter trajnostno energetsko prihodnost

V svojem programu se Gibanje Svoboda zavzema za soodločanje, ki bi prebivalce aktivneje vključilo v odločanje o skupni prihodnosti. Zavzemajo se za sistem, ki mora poskrbeti za vse in ne sme izključiti nikogar niti beguncev. V programu so eno izmed prvih točk navedli prihodnost mladih. "Beg možganov naj postane kroženje. Izkušnje starejših so pri tem neprecenljive," so zapisali. Hkrati pa se zavzemajo tudi za kakovostno starost, spodobno plačilo in dom kot osnovo. Kot pravijo, mora biti zdravje dostopno vsem, kaos upravljanja epidemije se ne sme ponoviti, hkrati pa se zavzemajo za odpravljanje škodljivih posledic Covida -19, dostojno plačilo zdravstvenega kadra in primerne pogoje dela, javno zdravstvo. Hkrati pa so edina stranka, ki se zavzema tudi za duševno zdravje, ki "ni tabu, ampak pravica."

Nosilka liste je Irena Joveva

Irena Joveva se je rodila 26. februarja 1989 v Kranju. Leta 2017 je na Fakulteti za družbene vede magistrirala z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja.

Od leta 2011 je delala v notranjepolitičnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije. Pokrivala je področji notranje politike in javnega sektorja, leta 2014 pa je prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta. Leta 2015 je začela delati v uredništvu 24ur na Pop TV. Od leta 2019 je evroposlanka in članica skupine Renew.

Trenutno je podpredsednica pododbora za javno zdravje, podpredsednica delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Severna Makedonija. Deluje tudi v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve in v odboru za kulturo in izobraževanje.

Kdo vse še kandidira?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gibanje Svoboda ima devet kandidatov, poleg Joveve so to še Matej Grah, predsednik Gibanja Svoboda Mladi, Janja Sluga, poslanka Državnega zbora in predsednica Mandatno-volilne komisije ter znana borka za okoljsko sanacijo celjske kotline, Jure Leben, okoljevarstvenik, nekdanji minister za okolje in prostor, Tamara Vonta, aktualna poslanka Svobode v državnem zboru, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, zagovornica človekovih pravic in pravic družbenih manjšin, Marjan Šarec, aktualni minister za obrambo, bil je župan, poslanec in predsednik vlade, Maša Kociper, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, odgovorna za odnose z Državni zborom, nekdanja poslanka, pravnica in mediatorka in Uroš Beržan, poslanec državnega zbora, minister in župan, dobro pozna evropska sredstva za lokalne projekte ter okoljevarstvene teme.