Liffe
()
Toni Erdmann
Toni Erdmann, nemško-avstrijsko-romunska koprodukcija, je naletela na dober sprejem pri kritikih, poleg tega je nemški kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Foto: Liffe
Martin Schulz
Po besedah predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza film prikazuje, "kako se odnosi v družini spreminjajo in vplivajo na nas v tej starajoči se, tekmovalni družbi". Foto: EPA
Maren Ade
Režiserka filma Maren Ade je na podelitvi nagrade izrazila presenečenje, da "film deluje v toliko državah". Foto: EPA

Filmu Toni Erdmann nagrada lux, ki jo podeljuje Evropski parlament

Celovečerec režiserke Maren Ade
23. november 2016 ob 14:09
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Toni Erdmann, ki ga je bilo mogoče videti tudi na letošnjem Liffu, je Evropski parlament ovenčal z nagrado lux 2016. Predsednik parlamenta Martin Schulz je na podelitvi nagrade v Strasbourgu film režiserke Maren Ade, ki opisuje zapleten odnos med mlado žensko in očetom, označil za "črno komedijo in izjemno dramo".

Po Schulzevih besedah film prikazuje, "kako se odnosi v družini spreminjajo in vplivajo na nas v tej starajoči se, tekmovalni družbi". "Film ne ponuja preprostih odgovorov, vendar pa nas med valovi smeha tudi spodbuja k iskanju tistega, kar je treba obvarovati in negovati," njegove besede povzema sporočilo za javnost Evropskega parlamenta.

Silvia Costa, predsednica odbora za kulturo in izobraževanje, je spomnila, da je v desetih letih nagrada lux pomagala po vsej Evropi promovirati sto različnih filmov. Skozi leta je nagrada okrepila bogastvo in raznolikost evropske kinematografije, njenih tematik, občutij in jezikov. Z njeno pomočjo so številni neodvisni režiserji in njihovi mladi igralci postali prepoznavni v drugih državah, saj so bili filmi prevedeni in podnaslovljeni v 24 uradnih jezikov.

Prevpraševanje evropskih vrednot na filmu
Namen evropske filmske nagrade lux je podpreti evropsko kinematografijo in spodbuditi režiserje, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem. Prvo nagrado je leta 2007 prejel film Z druge strani v režiji Fatiha Akina. Lani je nagrado lux prejel film Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven.

Letos sta bila v ožjem izboru za nagrado lux še filma Ko odprem oči v režiji Leyle Bouzid in Bučko, ki ga podpisuje Claude Barras. Nagrada za vse tri finaliste je kritje stroškov prevajanja in podnaslavljanja v 24 uradnih jezikov EU-ja, zmagovalni film pa je prilagojen tudi za slepe in gluhe in dobi še dodatna sredstva za mednarodno promocijo. Vse tri filme, ki so prišli v ožji izbor, bodo od septembra do decembra tudi predvajali v 28 državah EU-ja v okviru filmskih dnevov lux, ki jih organizira parlament v sodelovanju z lokalnimi distributerji in kinematografi.

Splošna evropska zgodba?
Toni Erdmann, nemško-avstrijsko-romunska koprodukcija, je naletela na dober sprejem pri kritikih, poleg tega je nemški kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Režiserka je na podelitvi nagrade izrazila presenečenje, da "film funkcionira v toliko državah", poroča nemška tiskovna agencija dpa.


V filmu sledimo zgodbi o odnosu med ambiciozno 30-letnico Ines, vodjo poslovnega sektorja v pomembnem finančnem podjetju, in njenim očetom Winfriedom, postaranim, nikoli zares odraslim hipijem, ki rad stresa neslane šale in ljudi okrog sebe spravlja v zadrego. Ker Winfried ob nenapovedanem obisku svojo hčer dojame kot izgubljeno ter podrejeno službi in skrajno formalnim srečanjem na najvišji poslovni ravni, se prelevi v Tonyja Erdmanna, alter ego z groteskno lasuljo in črvivimi zobmi, nato pa se kot lažen poslovnež nenapovedano pojavlja v hčerkinem službenem in družabnem okolju, so vsebino filma povzeli na spletni strani 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe.

Od 14. decembra bo Toni Erdmann na sporedu ljubljanskega Kinodvora.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.