Finaliste sta razglasila prvi podpredsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in predsednica Odbora za kulturo in izobraževanje Silvia Costa na tiskovni konferenci Beneških dni. Foto: luxprize.eu
Finaliste sta razglasila prvi podpredsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in predsednica Odbora za kulturo in izobraževanje Silvia Costa na tiskovni konferenci Beneških dni. Foto: luxprize.eu
Razredni sovražnik
Lani je bil za najboljši film med tremi finalisti za nagrado lux po izboru gledalcev po Evropi izbran slovenski film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Foto: Triglav film

Med finaliste so se letos uvrstili film Mediterranea režiserja Jonasa Carpignana, Mustang Deniza Gamza Ergüvena ter Urok (The Lesson) režiserjev Kristine Grozeve in Petra Valchanova. Režiserji nominiranih filmov se bodo udeležili tudi prihajajočega Beneškega filmskega festivala, kjer bodo predstavili svoje filme.

Film kot mobilizacijska sila
Finalni trije filmi uradnega tekmovanja predstavljajo štiri zelo obetavne režiserje. "Zasedba izjemno talentiranih mladih režiserjev nosi znanje evropske kinematografije in prikazuje življenje evropskega kina, ki se ukvarja s trenutnimi in socialnimi vprašanji ter bi lahko predstavljali mobilizacijsko silo za Evropejce," so zapisali v izjavi za javnost.

Jonas Carpignano s svojim celovečernim prvencem, ki je nastal v koprodukciji Italije, ZDA, Nemčije, Francije in Katarja, ocenjuje krhko in aktualno problematiko preseljevanja imigrantov prek Mediterana v iskanju svobode in varnosti.

Deniz Gamze Ergüven predstavlja družbeno zapiranje mladih deklet pod palcem moških, ki jih še vedno močno omejujejo lokalne tradicije. Film Mustang je rezultat koprodukcije Francije, Nemčije, Turčije in Katarja.

Kristina Grozeva in Petar Valchanov v Uroku, ki je koprodukcija Bolgarije in Grčije, usmerjata pogled na šolsko okolje, kjer je zelo očitno opaziti, kako lahko gospodarska stiska ogrozi udobno življenje.

Podnaslovi v vseh uradnih jezikih EU-ja
Letos teče že sedmo leto sodelovanja med Evropskim parlamentom in organizatorji Beneških dni, tako da bodo tudi tokrat Benetke odhodno mesto treh filmov tekmovanja za nagrado lux. V mesecih med oktobrom in decembrom bodo vsi trije finalisti prepotovali Evropo.

Filme bodo podnaslovili v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije in jih predvajali v več kot 50 evropskih mestih in 20 festivalih, v čemer leži tudi edinstvenost iniciative Evropskega parlamenta z oblikovanjem okvira za evropski javni prostor. Nagrada lux je prav tako zastavljena kot orodje prikaza kompleksnosti evropske identitete, ki poskuša obrazložiti in predstaviti resničnost evropskih uspehov, pa tudi izzivov.

Razglašen bo tudi najboljši film po mnenju občinstva, za katerega bodo lahko glasovali vsi gledalci v Evropi. Že tretje leto zapored bo naključno izbran eden izmed glasovalcev, ki se bo lahko udeležil filmskega festivala v Karovih Varih leta 2016, kjer bo tudi uradno predstavljen zmagovalec po mnenju občinstva za leto 2015.

Dosedanji prejemniki nagrade lux so Ida, režiser Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown, režiser Felix van Groeningen (2013), Io sono Li režiserja Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro režiserja Roberta Guédiguiana (2011), Die Fremde režiserjua Fea Aladaga (2010), Welcome režiserja Philippa Lioreta (2009), Le silence de Lorna režiserjev Jean-Pierra in Luca Dardenna (2008) in Auf der anderen Seite režiserja Fatiha Akina (2007).

Novembra bodo vsi trije finalisti v okviru Filmskih dnevov Lux na ogled tudi v Ljubljani, Celju in Novem mestu.