Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborskega župana Andreja Fištravca moti, da lahko o delovanju zavoda odločajo vse štiri občine ustanoviteljice, financira pa ga le mariborska. Zato je predlagal, da bi zavod razpustili, dejavnost in zaposlene pa prenesli na mariborsko občino. Po besedah županov preostalih treh občin, globljih razgovorov med njimi in mariborskim županom ni bilo, njihovi občinski sveti pa bodo najbrž do konca meseca potrdili izstope iz zavoda. Župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak kljub temu upa na nadaljnje sodelovanje:

"Ko gremo kot turisti v katero od sosednjih držav, mislim da nihče ne opazuje, razen morda kakšen župan, kje se konča ena in začne druga občina. Turizem ne pozna meja. "

Kamen spotike je bila tudi usoda direktorice zavoda Doris Urbančič Windisch, ki jo je želel svet zavoda spomladi odstaviti in ji je zaupanje odrekel tudi mariborski župan, preostale občine pa so razrešitvi nasprotovale. A odnosi so se naposled normalizirali, nam je povedala, napovedanih sprememb pa ne dojema kot korak nazaj temveč kot priložnost:

"Če smo destinacijska organizacija Zavod za turizem Maribor - Pohorje in glede na to, da želimo v tej smeri tudi nadaljevati, takšna usmeritev pa je zapisana tudi v strateških dokumentih, bo naš naslednji korak podpis pogodb o sodelovanju z različnimi občinami. Ne samo z dosedanjimi tremi, temveč temveč širše. Gremo v novo zgodbo, zgodbo Pohorja, Goric, vinskega turizma ..."

S prenosom zavoda na občino so v prvem branju mariborski mestni svetniki že soglašali, mariborska občina pa bo postopke nadaljevala po odločitvah preostalih občin. Računajo, da bi novi zavod zaživel 1. novembra.