Imer Traja Brizani Foto: SOJ RTV SLO/Domen Pal
Imer Traja Brizani Foto: SOJ RTV SLO/Domen Pal
Ferus Mustafov
Ferus Mustafov Foto: SOJ RTV SLO/Miro Podgoršek
Big Band RTV Slovenija in dirigent Tadej Tomšič
Big Band RTV Slovenija in dirigent Tadej Tomšič Foto: SOJ RTV SLO/Janez Kotar
Ferus Mustafov
Ferus Mustafov Foto: SOJ RTV SLO/Miro Podgoršek

Glasbeni večer bo poslastica za vse ljubitelje romske glasbe.

IMER TRAJA BRIZANI IN AMALA
Basist in skladatelj Imer Traja Brizani deluje na slovenskem glasbenem prizorišču že več kot tri desetletja. Glasbeno pot je v Sloveniji začel kot basist v ansamblih popularne glasbe, pozneje pa je uveljavil svoje improvizacijske talente v džezu. Na plodni glasbeni poti je izdal več kot dvajset avtorskih albumov in sodeloval s številnimi vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki. Leta 1993 je ustanovil džezovsko skupino Brizani Project in z njo posnel pet avtorskih albumov. Leta 1995 je ustanovil skupino Amala, katere glasba je preplet tradicionalnih romskih elementov in sodobnih džezovskih prijemov. Brizani je v svoji plodni glasbeni karieri ustvaril bogat glasbeni opus, nastopal na številnih festivalih doma in v tujini ter prejel za svoje delo mnogo nagrad in priznanj. Eden njegovih zadnjih večjih projektov je prvi slovensko-romski muzikal Stekleno jabolko. Nedavno je izdal album For My People, na katerem sodelujeta priznana avstralska pevka Jackie Marshall in mlada slovenska pevka Neža Drobnič. Album, ki je nastal v koprodukciji s svetovno znanim ameriškim producentom Paulom Wickliffom v New Yorku, nagovarja poslušalce v romskem jeziku, s sintezo različnih glasbenih žanrov in tradicij pa dopolnjuje bogat in pisan mozaik svetovne glasbe. Brizani deluje v romski skupnosti kot pedagog, mentor in skladatelj za glasbeno izobraževanje Romov. Njegovo ime je sinonim za novo gibanje v romski glasbeni kulturi, njegova glasba pa pomembna obogatitev slovenske in evropske oziroma nadnacionalne glasbe. Predsednik Republike Slovenije je leta 2016 Brizaniju vročil medaljo za zasluge za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji.

FERUS MUSTAFOV
V svoji dolgoletni karieri je Ferus Mustafov posnel ogromno skladb, romsko glasbo pa odlično kombinira z glasbo Bližnjega vzhoda.
Mustafov je največja zvezda v domači Makedoniji, njegovi albumi pa se prodajajo v nakladi več kot sto tisoč izvodov. Ferus je izjemen glasbenik in mojster improvizacije, ki je makedonsko romsko poročno glasbo spremenil v mednarodni fenomen. Prihaja iz "glavnega mesta Romov", Šutka, ki je blizu Skopja. Svoje razumevanje in čutenje glasbe je podedoval od očeta Ilimija Jašarova, ki je znan tudi po tem, da je v makedonsko poročno glasbo vključil saksofon.