Zmagovalka nacionalnega izbora za Evrovizijske mlade glasbenike 2016 je violončelistka Zala Vidic. Foto: Željko Stevanić, IFP
Zmagovalka nacionalnega izbora za Evrovizijske mlade glasbenike 2016 je violončelistka Zala Vidic. Foto: Željko Stevanić, IFP
false
Zala Vidic med finalnim nastopom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko En Shaa. Foto: Željko Stevanić, IFP
false
Tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2016 bo 3. septembra v Kölnu. Foto: logotip prireditve
false
Presenečenje ob razglasitvi zmagovalke. Foto: Željko Stevanić, IFP
false
Strokovna žirija: Mate Bekavac, Živa Ploj Peršuh in Tomaž Lorenz. Foto: Željko Stevanić, IFP

Osem finalistov se je sinoči na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ponovno predstavilo žiriji strokovnjakov Živi Ploj Peršuh, Matetu Bekavcu in Tomažu Lorenzu, ki jim je predsedoval. V finalu so se predstavili Izak Hudnik (violončelo), Vili Korošec (harmonika), Luka Mitev (fagot), Andrej Omejc (saksofon), Nikola Pajanović (violina), Bilka Peršič (harfa), Dorotea Senica (flavta) in Zala Vidic (violončelo). Igrali so ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga je vodil dirigent En Shao.

Z Variacijami na roccoco temo za violončelo in orkester, 6. in 7. variacija Petra Iljiča Čajkovskega je žirijo najbolj navdušila violončelistka Zala Vidic, ki bo 3. septembra ob 20. uri obglasbeno najbolj nadarjenih evropskih konkurentih nastopila na Roncalliplatzu pred kölnsko katedralo na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2016. Njena mentorica je prof. Karmen Pečar Koritnik.

»Zmage res nisem pričakovala, bila je veliko presenečenje. V veselje mi je bilo igrati s tako dobrim orkestrom,« je tik po razglasitvi povedala naša izbranka za nastop na velikem mednarodnem tekmovanju Zala Vidic.

Kot osnovnošolka je trenirala atletiko in ples. S tekom na dolge proge, ki ga je resno vzela tudi v prenesenem pomenu, je dosegala dobre rezultate. Na tekmovanjih v latinskoameriških in standardnih plesih sta se s soplesalcem redno uvrščala na stopničke. »Ker vse tri dejavnosti (tudi glasba) terjajo veliko časa, energije in predanosti, sem se morala odločiti, kaj mi v življenju največ pomeni. Prevladala je ljubezen do glasbe,« je jasna mlada glasbenica, ki bo maja dopolnila 18 let. »Kot majhna sem se sicer med urami violončela večkrat skrila pod stol, če mi kaj ni šlo. Profesorica mi je morala marsikaj obljubiti, da sem prilezla izpod stola in sva lahko nadaljevali s poukom

Zala Vidic prihaja iz Šmarjeških Toplic. Pri šestih letih se je začela učiti violončelo v Novem mestu, zdaj pa je dijakinja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Je nagrajenka na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih (TEMSIG, Liezen, Ars nova, Euritmia, Antonio Janigro, Petar Konjović, Svirel).

Primož Lorenz, predsednik žirije, je z nivojem prikazanih nastopov zadovoljen, nad zmagovalko nacionalnega izbora navdušen: »Zalo poznam že vrsto let kot izjemno muzikalno in perspektivno mlado violončelistko. Občudoval sem jo že v izjemnem klavirskem Triu Sensibile. Odkar je dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, pa je tudi v vsem pogledih izjemno napredovala in te kvalitete prepričljivo dokazala tudi na nocojšnjem finalnem večeru in postala zasluženo naša predstavnica na tem tekmovanju.«

Posnetek finalnega izbora slovenskega predstavnika na tem najbolj prestižnem tekmovanju za mlade v klasični glasbi si lahko v posnetku ogledate v nedeljo, 20. marca, ob 18. uri na TV SLO 2.

Mednarodno tekmovanje, ki poteka že od leta 1982, letos organizirata Evropska zveza radiotelevizij (EBU) in nemška radiotelevizija Westdeutscher Rundfunk (WDR). Tudi letošnje tekmovanje bo potekalo v dveh delih. Polfinalu sta namenjena dva večera, osem izstopajočih pa se bo uvrstilo v finale, v katerem bodo izbrali najboljše tri. Vsi udeleženci tekmovanja bodo skupaj izvedli glasbo, napisano posebej za to priložnost.

Kakšna pravila veljajo in kakšen naj bo vsebinski razvoj TV-formata te prireditve, določa posebna tričlanska mednarodna skupina, v katero je ponovno izvoljena predstavnica RTV Slovenija Danica Dolinar, vršilka dolžnosti urednice Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija.

Vir fotografij: Željko Stevanić

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija