20. marca začenjamo Kinotečni cikel italijanskega neorealizma; prvi bo na sporedu film Tatovi koles Vittoria De Sice. Foto: iz filma
20. marca začenjamo Kinotečni cikel italijanskega neorealizma; prvi bo na sporedu film Tatovi koles Vittoria De Sice. Foto: iz filma
Prva obsežna selitev filma iz studiev v stvarnost: Čistilci čevljev. Film De Sice iz leta 1948 bomo predvajali 27. marca. Foto: iz filma

Med krajšimi retrospektivami avtorjev in avtoric, igralk in igralcev ter drugih bistvenih filmskih ustvarjalcev bomo predvajali kar 30 premiernih del.

Začeli bomo z italijanskim neorealizmom. Vittorio De Sica je pionir italijanskega neorealizma, ki je povsem spremenil dojemanje filma. Marca in v začetku aprila bomo predvajali njegove Tatove koles, Čistilce čevljev in Umberta D.
Nadaljevali bomo z njegovim sodobnikom Robertom Rossellinijem in filmom Rim, odprto mesto, ki se že prepleta z naslednjim ciklom filmov. Tega posvečamo 70. obletnici konca 2. svetovne vojne. V ciklu bomo med drugim predvajali Lubitschev Biti ali ne biti, ki velja za eno največjih filmskih komedij vseh časov.
Kinoteko bomo v maju posvetili 100. obletnici rojstva Orsona Wellesa in njegovim Državljanu Kanu, Veličastnim Ambersonovim, Dotiku zla in Tretjemu človeku, avgusta in septembra 100. obletnici rojstva Ingrid Bergman (Potovanje v Italijo, Stromboli), jeseni pa med drugimi načrtujemo retrospektivo Françoisa Truffauta (400 udarcev, Jules in Jim) in Krzysztofa Kieślowskega (trilogija Tri barve, Dvojno Veronikino življenje).

Pred začetkom posameznih filmskih ciklov bodo o njih v posebni studijski oddaji spregovorili filmski strokovnjaki, kritiki in drugi raziskovalci filma.

Kinoteka se bo pridružila petim rednim filmskim terminom Televizije Slovenija, v katerih tedensko predvajamo dela iz sodobne filmske evropske in svetovne produkcije in distribucije. To so Film tedna, Dediščina Evrope, Sedmi pečat, Sobotna filmska uspešnica in pa Kino za družino, kjer si pogosto že lahko ogledate filme starejših letnic.