Kristina se ukvarja s snemanjem kratkih filmov o Romih. »Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si!« Foto: iz dokumentarnega filma
Kristina se ukvarja s snemanjem kratkih filmov o Romih. »Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si!« Foto: iz dokumentarnega filma
false
Benito se skupaj s starši bori za boljši jutri. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Niko je Rom po mami. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Režiser Marko Šantić med snemanjem dokumentarnega filma Čhavoro. Foto: TV Slovenija
false
Scenarij za nagrajeni Čhavoro je napisala urednica Infodroma Tina Antončič. Foto: arhiv TV Slovenija

ART AMPHORA je balkanski festival za film in televizijske oddaje za otroke in mlade v Bolgariji, kamor je letos potoval tudi mladinski dokumentarec Čhavoro, posnet na TV Slovenija. Našim mladim gledalcem smo ga premierno prikazali 16. februarja letos, med zimskimi počitnicami, pripoveduje pa zgodbe romskih otrok.

O dokumentarnem filmu Čhavoro
Binito, Kristina in Niko so osnovnošolci, ki jih v življenju zanimajo različne reči, prav vsi pa imajo skupne prednike – nomade, ki so se po svetu razselili iz Indije. So Romi in so na to ponosni. Živijo v različnih skupnostih in razmerah, sami pa razmišljajo, kakšno življenje si želijo za svoje potomce.

Binito še vedno živi na nekdanjem smetišču v kontejnerju brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki so v podobni situaciji, skupaj s starši se borijo za obstanek in stremijo k temu, da bi bilo jutri bolje.
Kristina je dekle, ki s svojimi starši živi s strnjenem romskem naselju, redno hodi v šolo in se rad ukvarja s snemanjem kratkih filmov o življenju Romov. Njihova družina je ugledna, sodelujejo v romskem društvu in si želijo napredka za Rome. Zaveda se, da veliko njenih vrstnic že razmišlja o svoji družini, sama pa je vzgojena tako, da bo s tem še počakala in raje dokončala šolo.
Naš tretji protagonist pa je Niko, ki je po mami Rom in to s ponosom pove. A nikoli ni živel v romskem naselju.

V filmu tako predstavljajo svoje (ne)romsko življenje, sanje in želje ter se opredelijo do tega, kako dojemajo sebe in kako jih dojemajo drugi.

»V šoli pravijo, da sem drugačna, ker sem Romkinja ali ciganka, da ne živim dobro, da nimam tako kot oni, kot oni živijo. Užaljeno se počutim in povem, da smo vsi enaki,« pravi Kristina Hudorovič in doda: »Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si!«

»Ustvarjalci smo bili zelo zadovoljni, ko je dokumentarni film toplo sprejelo občinstvo, seveda pa je nagrada žirije festivala ART AMPHORA potrditev, da delamo dobro in s svojim izdelkom lahko konkuriramo ustvarjalcem v regiji. Nasmešek ob novici je bil še posebej sladek. Letos sicer nimamo v načrtu nove serije dokumentarnih filmov, seveda pa v uredništvu že pripravljamo nov nabor tematik za mlade, ki bi jih radi bolj poglobljeno prikazali v daljši, dokumentarni formi. Držimo pesti, da serija Infodrom: Moje življenje prihodnje leto dobi še kakšnega brata ali pa sestrico,« je nagrado komentirala scenaristka Tina Antončič.

fotografije: iz dokumentarnega filma in arhiv TV Slovenija

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija