Slovenijo bo na 68. Pesmi Evrovizije zastopala Raiven s skladbo Veronika. V prvem predizboru, v torek, 7. maja, bo nastopila deveta.

Danes smo na medijskem druženju v Cankarjevem domu pred odhodom na Pesem Evrovizije gostili letošnjo slovensko predstavnico Raiven. V Malmö skupaj z ekipo potuje v soboto, 27. aprila.

Idejno sta nastop na velikem odru v Areni Malmö zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, ob Raiven pa bodo nastopili člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik. Režiser nastopa bo Nejc Levstik, luči bo oblikoval Črt Birsa, oblikovalec vsebin za LED-zaslone Žiga Radulj, zvočno podobo bo oblikoval Martin Bezjak, producent, s katerim Raiven sodeluje že lep čas, koreografijo Lukas Zuschlag.

Raiven s plesalci. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Raiven s plesalci. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Raiven poguma za nastop na največjem evrovizijskem odru ne manjka: »Z nastopi na evrovizijskih pre-partyjih sem dobila potrditev, da je moja avtorska glasba primerna tudi za tuj trg. To so evrovizijski oboževalci dokazali, ko so z mano prepevali v slovenščini. In upam, da bom z nastopom na Evroviziji dosegla še širše poslušalstvo in da ta nastop ne bo edini vrhunec moje kariere.«

O pomembnosti projekta sta spregovorila tudi direktorica TV Slovenija, Ksenija Horvat in odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija, Mario Galunič: »Razvedrilni program TV Slovenija tradicionalno skrbi za našo evrovizijsko odpravo in tako je tudi letos, ko že 29. pošiljamo na največji oder sveta svojo predstavnico. Ponosni smo, da je to Raiven, ki dokazuje, da je izjemna vokalistka in vrhunska umetnica, da je pripravljena na nastop svojega življenja, kar nikakor ni enostavna naloga. Njena Veronika postaja vedno bolj zanimiva za evrovizijsko občinstvo in nestrpno pričakujemo dan, ko bomo Raiven in njene plesalce zagledali na odru v Malmöju. Delamo vse, kar je v naši moči, da bi nam uspel preboj v finale, verjamemo v to in smo prepričani, da si Raiven to zasluži. Vsem v ekipi se zahvaljujem za trud in jim želim veliko uspeha.«

68. Pesem Evrovizije

Letošnja Pesem Evrovizije bo v švedskem mestu Malmö v Areni Malmö. Po lanski zmagi Loreen bo evrovizijski spektakel zopet na Švedskem, že četrtič v 25 letih. Vse tri evrovizijske večere bosta povezovali Petra Mede in Malin Åkerman. V treh tekmovalnih večerih bo nastopilo 37 držav.

Prvi predizbor: torek, 7. maj 2024, neposredni prenos ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in rtvslo.si.

V prvem predizboru se bo za vstop v finale potegovalo 15 predstavnikov. Kot deveta po vrsti se bo predstavila Slovenija, ob njej pa tudi Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg.

Drugi predizbor: četrtek, 9. maj 2024, neposredni prenos ob 21. uri na TV SLO 2 in rtvslo.si.

V drugem predizboru se bo predstavilo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska.

Finale: sobota, 11. maj, neposredni prenos ob 21. uri na TV SLO 1 in Valu 202 in rtvslo.si.

V finale se bo uvrstilo deset najboljših držav iz vsakega predizbora. V finalu se bo predstavilo 26 skladb, saj imajo Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Španija (kot »velikih pet držav«) ter Švedska (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v njem. Vseh šest bomo videli nastopiti že v predizborih, kar je letošnja novost.

Novosti se obetajo tudi pri glasovanju. Slovenski gledalci bodo lahko prvič glasovali tudi prek spleta, glasovanje pa se bo v finalu začelo že po nastopu prve skladbe.

Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani spremljala Mojca Mavec. Točke glasovanja slovenske žirije v finalu bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Točke glasovanja slovenske žirije v finalu bo v Malmö sporočila Lorella Flego. Foto: ZEN
Točke glasovanja slovenske žirije v finalu bo v Malmö sporočila Lorella Flego. Foto: ZEN

Koncert ob 10. obletnici kariere

Raiven bo še pred odhodom na Pesem Evrovizije 21. aprila svojo 10. obletnico kariere praznovala v Cankarjevem domu, kjer bo med drugim zapela tudi skladbo Veronika. Koncert bo posnela tudi TV Slovenija.

Na medijskem druženju je premierno predstavila tudi videospot za skladbo Ofelija z aktualnega EP Sirene.