Pesem Evrovizije za otroke 2015 bo 21. novembra v Bolgariji. Tekmovanje boste lahko v prenosu spremljali na Televiziji Slovenija. Foto:
Pesem Evrovizije za otroke 2015 bo 21. novembra v Bolgariji. Tekmovanje boste lahko v prenosu spremljali na Televiziji Slovenija. Foto:
Ula Ložar - fotografija z vaje. Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)
Naša prva predstavnica je bila Ula Ložar, ki je na Malti s pesmijo Nisi sam / Your light osvojila 12. mesto. Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)
ITALIJA: Vincenzo Cantiello - Tu primo grande amore. Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)
Lani je na Pesmi Evrovizije za otroke slavil 14-letni Vincenzo Cantiello s skladbo Tu primo grande amore. Foto: EBU (Elena Volotova / Maria Mifsud)

Pesem Evrovizije za otroke je velik mednarodni dogodek, ki pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij) poteka že od leta 2003, letos pa bo na sporedu že trinajstič. Ker gre za mlajšo sestro slavne Pesmi Evrovizije so tudi pravila podobna, nastopajo pa lahko otroci, stari od 10 do 15 let. Pravila dopuščajo vsaki sodelujoči radioteleviziji, da po lastni presoji izbere svojega predstavnika. Način izbora letošnjega predstavnika bo RTV Slovenija sporočila v naslednjih tednih.

RTV Slovenija se je lani prvič predstavila na tem tekmovanju, zastopala pa nas je Ula Ložar, ki je po uspešnem nastopu s skladno Nisi sam / Your light zasedla 12. mesto. Zmagovalec lanske Pesmi Evrovizije za otroke je bil 14-letni Italijan Vincenzo Cantiello.

Zgodovina Pesmi Evrovizije za otroke
Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušić iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo »Ti si moja prva ljubav«. Prvi izbor je bil v danskem Köbenhavnu, gostitelji tekmovanja pa so do sedaj bili Lillehammer (Norveška), Hasselt (Belgija), Bukarešta (Romunija), Rotterdam (Nizozemska), Lemesos (Ciper), Minsk (Belorusija), Erevan (Armenija), Amsterdam (Nizozemska), Kijev (Ukrajina) in Marsa (Malta).

Predstavitveni video EBU-ja in gostujoče radiotelevizije BNT: