Prejšnji konec tedna se je Slovenija znašla v nemilosti izrednih vremenskih razmer, ki so prizadele dobršen del države. Nastala materialna škoda se ocenjuje v milijonih, posledice za posameznike, ki so jim poplave in plazovi poškodovali ali povsem uničili dom, so neizmerljive. RTV Slovenija je o dogajanju nenehno obveščala javnost, zdaj pa bi želeli pomagati tudi dobrodelno. V četrtek, 10. avgusta, bo na RTV Slovenija dobrodelni dan z naslovom SKUPAJ ZA SLOVENIJO.

Sodelavci Radia Slovenija in spletne strani rtvslo.si se bodo ves dan oglašali s terena in poročali o dogajanju v najbolj prizadetih krajih ter pričali o izjemni odločnosti in srčnosti. Ob tem pa bodo radijski in spletni ustvarjalci ves dan vabili k dobrodelnosti in objavljali, kako bo mogoče darovati finančno pomoč.

Zvečer bomo v dveurni oddaji na TV SLO 1 pokazali vse razsežnosti naravne katastrofe, ki je Slovenijo prizadela pretekli konec tedna – od krajev, ki so povsem neprepoznavni, odločnosti, poguma in vztrajnosti v najskrajnejših trenutkih do izjemnega odziva ljudi, ki so priskočili na pomoč. To bo oddaja o pogumu, solidarnosti in prijateljstvu ter pogovorih in človeških zgodbah, ki so nas pretresle, a hkrati vlivajo upanje. Oddajo bosta vodila Igor E. Bergant in Ksenija Horvat.

Oddaja Skupaj za Slovenijo s tolmačem v slovenski znakovni jezik bo sočasno predvajana na TV SLO 3 in TV MB, podnapisi pa bodo na voljo na teletekst strani 771.

Že ob 7. uri zjutraj bomo odprli klicni center, v katerem bodo prostovoljci Rdečega križa in Karitasa skupaj s prostovoljci z RTV Slovenija in znanimi osebnostmi na telefonski številki 01 472 00 11 (*telefonska številka bo aktivna od 7.00 na dan 10. 8. 2023) ves dan (do 22.30), zatem pa prek SMS-ov zbirali sredstva za ljudi, ki so utrpeli škodo v nedavni ujmi. Tako zbran denar bo namenjen območnim enotam obeh organizacij, ki so bile najbolj ogrožene.

Poslušalci in poslušalke, bralci in bralke ter gledalci in gledalke bodo lahko darovali organizaciji, ki jo bodo izbrali, saj bodo na dom prejeli položnici za darovanje obema organizacijama. Lahko bodo darovali tudi prek matrične črtne kode QR, ki jo bomo objavili tako na spletni strani kot v oddaji. Ves dan bomo objavljali količino zbranih sredstev, podjetja in fizične osebe, ki bodo darovali, pa se bodo lahko odločili, da bomo njihova imena objavili na spletni strani rtvslo.si.

Hvala vsem, ki ste in boste priskočili na pomoč.