Urban Stanič, klavir Foto: Aleš Anžič
Urban Stanič, klavir Foto: Aleš Anžič
Nežka Prosenjak, marimba Foto: Aleš Anžič

veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se je v finalu pomerilo sedem odličnih mladih glasbenikov, najboljši po izboru strokovne žirije pa nas bo maja zastopal na velikem tekmovanju EBU, ki bo tokrat v Kölnu. Finale slovenskega izbora si lahko ogledate v nedeljo, 23. marca, ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija.

Nastope sedmih finalistov – Izak Hudnik (violončelo), Jošt Lampret (kontrabas), Luka Mitev (fagot), David Novak (harmonika), Nežka Prosenjak (marimba), Urban Stanič (klavir) in Romana Šimbera (violončelo) – ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je budno spremljala strokovna žirija: Mojca Zlobko Vajgl, Aleš Kacjan in Tomaž Lorenz (predsednik žirije). Gostitelj večera je bil Jure Ivanušič, scenarista Jaka Šuligoj in Daniel Celarec, režiser Jaka Šuligoj. Orkestru je dirigiral Steven Loy. Prireditev in tekmovanje so zasnovali in organizirali Danica Dolinar, Daniel Celarec in Igor Mašera.

Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov poteka od leta 1982 in je edino evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki ga predvajamo po vsej Evropi. Velja za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi. Posvečeno je najboljšim mladim glasbenikom do 19 let, tekmovanje pa organizira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj (EBU), katere članica je tudi RTV Slovenija.