Milica Prešeren. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Milica Prešeren. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Dokumentarna serija Posebne zgodbe v dveh novih delih v ospredje postavlja tisto, kar naše življenje bogati in ga osmišlja – prijateljstvo in ljubezen do umetnosti. Nova dela serije, ki daje glas posameznikom, katerih življenje zaznamujejo različne izkušnje, izzivi, spoznanja, prelomni, a tudi na videz bolj obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku, bosta na TV SLO 1 v torek, 19. 3., in torek, 26. 3., ob 20.00.

Urednica in scenaristka serije je Milica Prešeren. Serija nastaja v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Milica Prešeren se bo v Posebnih zgodbah najprej poglobila v temo prijateljstva. Kdo nas razume, tolaži in bodri, kdo nam pomaga, komu zaupamo, s kom delimo težke in lepe trenutke? Kdo je naš najboljši prijatelj? Kaj so v Nežino življenje prinesle prijateljice, kaj vozniku tovornjaka Eku zvesti spremljevalec pes Luks in kaj upokojenki Mariji knjige? Smo lahko sami sebi dober prijatelj? Več o tem tudi s strokovnjakom.

Umetnost nam ni le v veselje in užitek, lahko nas tudi umiri ali poživi, motivira, pomaga k boljši samopodobi, izboljša naše duševno in telesno počutje. Kaj se dogaja v naših možganih, ko gledamo sliko? Kakšno moč ima glasba? Na kaj vse vplivata gib in ples? Posebne zgodbe Anje, Nataše in Tevža.

V posameznih delih dokumentarne serije Posebne zgodbe so gledalci doslej že spoznali življenje z avtizmom, ljudi, ki so za vedno na vozičku, prezgodaj odrasle otroke, posvojene, posameznike z disleksijo, zgodbe o darovanju organov, samomoru, ADHD-ju in tikih.

Pretekle epizode so na ogled v TV-aplikaciji RTV 365.

POSEBNE ZGODBE: NAJBOLJŠI PRIJATELJI
19. 3. 2024 ob 20.00 na TV SLO 1

V Posebnih zgodbah tokrat spremljamo tri zgodbe: Neži je življenje prineslo veliko izzivov in preizkušenj, a tudi prijateljic; spoznamo voznika tovornjaka Eka in njegovega zvestega sopotnika psa Luksa ter upokojenko Marijo, katere dan ne mine brez družbe knjig.

To so zgodbe, ki nas nagovorijo in spodbudijo, da se ozremo okoli sebe in se tudi sami vprašamo: koga mi razumemo, tolažimo, bodrimo in kdo nas? Komu zaupamo, s kom delimo težke in lepe trenutke? Kdo je naš najboljši prijatelj? Knjiga, pes, človek? Smo lahko sami sebi najboljši prijatelj? Zakaj ga sploh potrebujemo?

Kako pa na prijateljske vezi gleda strokovnjak? O pomenu, trdnosti in roku trajanja prijateljstva, o mejah in tem, kaj z izbiro prijatelja povemo o sebi, razmišlja psiholog dr. Aleksander Zadel, ki pojasni, kdo in zakaj je zares lahko človekov najboljši prijatelj.

Scenarij: Milica Prešeren, režija: Božo Grlj, direktor fotografije in snemalec Artur Rutar, montaža: Maja Gaspari.

POSEBNE ZGODBE: (PO)MOČ UMETNOSTI
26. 3. 2024 ob 20.00 na TV SLO 1

Kakšen je vpliv, moč umetnosti, kaj vse zmoremo ob njej in zaradi nje? Umetnost nam ni le v veselje in užitek, temveč nas plemeniti in bogati, lahko nas tudi umiri ali poživi, motivira, pomaga k boljši samopodobi, pomaga izboljšati naše psihično in fizično počutje, krepiti telo, dušo, um.

Kaj se dogaja v naših možganih, ko gledamo sliko? Na kaj vplivata gib in ples? Kakšno moč imata glasba in petje? Posebne zgodbe zaposlene ženske, ki se je spoprijela z izgorelostjo in v hitrem življenjskem tempu našla zatočišče med slikami, najstnika, ki mu je pri premagovanju telesne zakrčenosti pomagal ples, ter učiteljice petja z diplomo iz medicine v žepu, ki je svoj notranji mir, osebno in poklicno zadovoljstvo našla v svetu glasbe in petja.

(Po)moč umetnosti strokovno pojasnjujejo nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, psihologinja dr. Katarina Habe in soc. in spec. pedagoginja dr. Bojana Caf, specialistka pomoči z umetnostjo.

Scenarij: Milica Prešeren, režija: Primož Meško, direktor fotografije in snemalec: Aleš Živec, montaža: Martina Bastarda.