Letošnji zmagovalec Melodij morja in sonca je Isaac Palma. Foto: FPA
Letošnji zmagovalec Melodij morja in sonca je Isaac Palma. Foto: FPA
Patrik Greblo je podelil nagrado strokovne žirije za izvedbo Gregorju Ravniku za skladbo Med nama.
Patrik Greblo je podelil nagrado strokovne žirije za izvedbo Gregorju Ravniku za skladbo Med nama. Foto: FPA
Slavko Ivančič je podelil nagrado strokovne žirije za glasbo Tomažu Klepaču za skladbo Moje oči. Na fotografiji z Iztokom Gustinčičem.
Slavko Ivančič je podelil nagrado strokovne žirije za glasbo Tomažu Klepaču za skladbo Moje oči. Na fotografiji z Iztokom Gustinčičem. Foto: FPA
Vsi zmagovalci letošnjega festivala Melodije morja in sonca.
Vsi zmagovalci letošnjega festivala Melodije morja in sonca. Foto: FPA
Večer sta profesionalno povezovala Lorella Flego in Mario Galunič.
Večer sta profesionalno povezovala Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: FPA

Velikega zmagovalca festivala Melodije morja in sonca so poleg strokovne žirije (25 %) izbirali tudi poslušalci s telefonskim glasovanjem (25 %), občinstvo v Avditoriju Portorož s posebnimi glasovalnimi vstopnicami (25 %) ter šest radijskih postaj – 1. program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor, Radio Celje, Radio Murski val in Radio Kranj (25 %).

Zmagal je Isaac Palma s pesmijo Če te kdaj spustim iz rok, pod katero so se podpisali Maj Vlašič kot avtor glasbe, Urša Vlašič kot avtorica besedila in Maj Vlašič ter Matjaž Vlašič kot avtorja priredbe. Zmagovalec je ob zmagi prejel tudi denarno nagrado v višini 3000 evrov, ki jo je podarila Občina Piran.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Patrik Greblo (predsednik), Elza Budau, Marko Vuksanovič, Dajana Makovec in Alesh Maatko, je podelila štiri nagrade strokovne žirije:
* nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejel Leon Oblak za skladbo Ruleta v izvedbi Anike Horvat;
* nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo je prejel Tomaž Klepač za skladbo Moje oči izvajalcev Klepač in Gustinčič;
* nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo je prejel Gregor Ravnik za skladbo Med nama;
* nagrada strokovne žirije za obetavnega izvajalca oz. avtorja – nagrado Danila Kocjančiča je prejel Aleksander Novak za skladbo Mesto rož.

V letošnjem spremljevalnem programu so zazvenele melodije, ki v besedilu opevajo obmorske kraje. Nastopili so: Alya z zmagovalno skladbo MMS-a leta 1996 – Lahko noč, Piran, Slavko Ivančić je zapel skladbo Solinar, Žiga Rustja pesem Portorož, 1905 (zmagovalna skladba MMS-a leta 1984), Domen Kumer svojo pesem Do Portoroža (zmagovalna skladba MMS-a leta 2005), Steffy skladbo Sonce sije na Portorož in Gašper Rifelj skladbo Z Goričkega v Piran.

Skozi festival sta občinstvo v Avditoriju Portorož ter pred malimi ekrani in radijskimi sprejemniki popeljala Lorella Flego in Mario Galunič. Umetniški vodja festivala je bil Slavko Ivančić, režiserka televizijskega prenosa pa Urška Žnidaršič. Tudi na letošnjem festivalu je izvajalce v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puriča.

Medije morja in sonca je spremljalo kar 8,1 % oz. 151.900 gledalcev, starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 34 % delež gledalcev televizije v času oddaje.*

ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, je izdala digitalni festivalski album z vsemi festivalskimi skladbami. Album je dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.

Fotografije s festivala – avtor fotografij je FPA.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

*(Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta)