Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Hrvaški kulturni dom na Reki je bil sinoči prizorišče slovesne obeležitve 15-letnice delovanja folklorne skupine Kulturno prosvetnega društva Bazovica. Korenine sicer segajo še desetletja nazaj, k ustanovitvi samega društva, vendar je zatem delovanje zamrlo. Folklorno skupino so znova vzpostavili leta 2008 in nadaljuje tradicijo tudi z mlajšimi generacijami, je povedala vodja skupine Nataša Grlica: "Končno smo se zbrale in začele s pomočjo naše lokalne koreografinje, ki nam je postavila koreografijo za splet gorenjskih plesov. In potem smo začele z malo istrskimi, pa prekmurskimi. Sprva je bilo pet parov in zdaj trenutno nas je 16 plesalcev in štirje glasbeniki."

Folklorna skupina je pomemben povezovalni člen v društvu, pravi predsednica Jasmina Dlačić: "Tudi glede samega ohranjanja slovenskega jezika. Tu našemu občinstvu na Reki pokažemo, kaj slovenska manjšina dela, pa tudi kako so lepi naši plesi."

Obletnico so obeležili s srečanjem folklornih skupin, s katerimi že tradicionalno sodelujejo. Kot je povedal vodja skupine Oljka iz Hrvatinov Ivan Funa, so sodelovali tudi pri nastanku oblek in vzorcev: "Sem prav ponosen danes, da dekleta danes vidim tu, v teh čudovitih oblekah, ki so tudi kostumi iz našega področja." Na odru je zaplesala folklorna skupina Sakalovci Zveze Slovencev na Madžarskem. Vodja Noemi Illes: "Moj oče je ustanovil to folklorno skupino in vsi prijatelji s svojimi starši plešemo. Zdaj na odru lahko vidite dve generaciji. Mi je zelo lepo, da tudi tu deluje zamejska skupina in to uspešno. Lepo je videti, da Slovenci ohranjamo našo kulturo." Prireditve sta se udeležili še folklorni skupini Zvir Jelenje in Ajda, slovenskega Kulturnega društva iz Umaga.