25 let

Poudarki

  • Na današnji dan je prva protiletalska oklepna baterija JLA prestopila državno mejo pri Metliki
Vojna
Kmalu po sprejetju brionske deklaracije je jugoslovansko predsedstvo odločilo, da se mora JLA umakniti iz Slovenije. Foto: BoBo
VIDEO
Pred 25-leti se je začela...

Dodaj v

Mineva 25 let od začetka desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo

Spopadi so se končali s podpisom Brionske deklaracije
27. junij 2016 ob 08:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na današnji dan se je pred 25 leti začela desetdnevna vojna, s katero je Slovenija zavarovala svojo samostojnost. Vse sovražnosti na ozemlju Slovenije so bile ustavljene 7. julija z Brionsko deklaracijo.

Jugoslovanske oblasti, ki se niso strinjale z razglasitvijo samostojnosti Slovenije, so iz vojašnic JLA le nekaj ur po osrednji državni proslavi ob samostojnosti napotile enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) proti Sloveniji.

Na današnji dan je prva protiletalska oklepna baterija JLA prestopila državno mejo pri Metliki, a so jo slovenske sile zgodaj zjutraj ustavile pri Pogancih, s čimer so se začeli prvi oboroženi spopadi. JLA je nameravala zasesti mejne prehode in letališče Brnik ter uničiti radijske in televizijske oddajnike, a ji ni uspelo.

Deset dni po prvih oboroženih spopadih v Sloveniji so se na Brionih sestali predstavniki Slovenije, Jugoslavije in EU-ja, ki so sprejeli Brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, medtem ko je morala slovenska stran za tri mesece zamrzniti osamosvojitvene dejavnosti.

Kljub temu je osamosvajanje potekalo naprej, jugoslovansko predsedstvo pa je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki JLA so Slovenijo zapustili 26. oktobra.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 27.06.2016 ob 12:11
In 25 let se ponavlja laž, da je vojna začela na današnji dan!
Tisti Primorci, ki so zaustavljali oklepnike, ki so prihajali iz Reke dan prej, so najbrž to samo sanjali!

In če držijo zgornji komentarji, da so bili zjutraj presenečeni (eni tudi alkoholno nabiti), potem je to sramota. Policija je vedela, zato je vedel Bavčar in ker je vedel Bavčar je vedel tudi Janša in Krkovič.
In ne nazadnje sem vedel tudi jaz, ki sem spremljal pogovore policije!
Modelar
# 27.06.2016 ob 09:45
Novinarji ne zavajajte! Vojna se ni zacela 27.6. ampak 26.6.!!!
SamoRes
# 27.06.2016 ob 09:14
Peinkiher nadaljuje:

Janša in Bavčar zanikata svojo odgovornost za dogodke leta 1991. A kaj so veliki osamosvojitelji naredili za to, da nas JLA ne bi presenetila? Tik pred zdajci je Janša dal reorganizirati utečene štabe in enote TO, kar je povzročilo slabo koordinacijo in slabo bojno pripravljenost. Del že vpoklicanih pripadnikov TO in tudi policije so po proslavi poslali domov in s tem zmanjšali moč slovenskih oboroženih sil. Porazne so bile tudi druge priprave na izhod JLA iz vojašnic in iz Hrvaške.

Ni bilo protitankovskih ovir, enote niso bile na pravih položajih, štabi so bili v glavnem prazni. Edini, ki so se dokaj hitro odzvali, so bili nekateri pripadniki policije, ki so po obvoznici lovili tovornjake, da bi postavljali ovire pred tanki. Ker ni bilo protitankovskih ovir, smo zaslužni, da je bilo veliko civilnih tovornjakov uničenih, umrlo je 12 šoferjev.

Slovenska vlada je vodenje ključnih varnostnih resorjev v teh trenutkih zaupala dvema mladima funkcionarjema nekdanje ZSMS, ki nista niti služila vojaškega roka (Bavčar je končal kadetsko šolo za miličnike, Janša pa je opravil samo štirimesečno stažiranje v enoti JLA).

Prepričan sem, da bi osamosvojitev v tistih dneh lahko zavarovali in dosegli brez žrtev in velike materialne škode. Še hujše pa bi se lahko zgodilo zaradi povračilnega napada JLA zaradi nepotrebno pobitih in ranjenih rekrutov JLA, tudi Slovencev. Vse to zaradi nerazumnega in nepotrebnega ravnanja predvsem Janše, ki je tudi zahteval napad na vse vojašnice JLA po Sloveniji, kar bi povzročilo še veliko večje upostošenje in nevarnost za Slovenijo. Janša in Bavčar bi morala biti takrat za svoje napake in ogrožanje varnosti države takoj zamenjana in postavljena pred sodišče.
SamoRes
# 27.06.2016 ob 09:08
Zanimiv prispevek Peinkiherja o tem dnevu:
Največja sramota, blamaža in neodgovornost, zrela za kazensko odgovornost, se je Krkoviču in tej enoti zgodila 27. Junija 1991 ponoči, ko so iz Vrhnike proti Ljubljani krenili tanki JLA. Po izjavah prič se je tedaj Krkovič kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat.

V enoti, ki bi morala do »zadnjega moža« braniti slovensko politično vodstvo, v ključnih trenutkih ni bilo poveljnika, ki je bil tedaj nesposoben biti v enoti, kaj šele poveljevati. Po nekaterih pričevanjih naj bi se Krkovič tega dne javil v enoto šele ob 13. uri. V kolikor toliko normalni vojski ali državi bi ga morali takoj razrešiti in postaviti pred sodišče, če poveljnik enote ni sposoben voditi enote v najbolj odločilnem trenutku obrambe vojske in države.

Kot je Janša napisal v svoji knjigi Premiki, sta se z Bavčarjem vprašala: »Kje so barikade, kje so enote?« Bavčar, ki pravi, da so vse vedeli, kaj bo JLA storila, pa je takrat debelo spal − vsaj tako piše Janša. Nastala je nepopisna panika, enot TO na ljubljanskem območju ni bilo nikjer na položajih, niti se ne ve, kje so bili poveljniki in štabi ter koordinacijska podskupina za Ljubljano in kje so bili stalni pripadniki republiške koordinacije. Očitno vsepovsod drugod, samo ne tam, kjer bi morali biti. Še gasilci so takoj − v minuti pripravljeni gasiti, če je razglašena visoka požarna ogroženost. http://www.delo.si/mnenja/pisma-bralcev/prejeli-smo-odziv-antona-peinkiherja-jansa-in-krkovic.html
SamoRes
# 27.06.2016 ob 09:27
Janez Janša, 31. 3. 1990
Odcepitev bi bilo mogoče uresničiti le s političnimi sredstvi, ne pa z vojaškimi, trenutno pa ni nevarnosti, da bi JLA okupiral Slovenijo oziroma uvedel izredne razmere.


Sonda, zakaj smo sploh potrebovali orožje, če ga baje nismo potrebovali, a za preprodajo, kot se je izkazalo? :)
Wagra
# 27.06.2016 ob 10:06
Če je to, kar Peinkircher piše, res, bi morali Janšo obtožiti zaradi veleizdaje.
Vendar je bolje, da se prej zamenjajo ustavni sodniki.
Enkrat bo častni doktor na Kosovu le prišel sedet na kahlo.
Amur
# 27.06.2016 ob 10:15
A je Janša in VSO kaj protestiral proti tem izjavam,kolikor vem ni
SamoRes
# 27.06.2016 ob 10:13
Anton Peinkiher je nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo, katerega šef je bil takrat, na začetku 90. let, obrambni minister Janez Janša.

"Na ministrstvu za obrambo sem se zaposlil leta 1991, ker je bila Slovenija ogrožena. Imel sem znanje in izkušnje, ki so takrat, dokazano, veliko pripomogle k odličnemu obveščanju vojaškega in političnega vodstva Slovenije, da ji ne bi bila preprečena osamosvojitev. To je bila moja domoljubna dolžnost in opravil sem jo z odliko. Imam čisto vest. Pri tem si nisem nikoli umazal rok, ne s krvjo ne s kršenjem zakona. Takrat se je Slovenija zoperstavila ne samo preostalemu delu Jugoslavije, ampak tudi delu mednarodne skupnosti, ki je hotel na vsak način preprečiti razpad večnacionalnih držav v Evropi.

Moja naloga je bila, da na podlagi vseh informacij pripravim analizo razvoja dogodkov. Sredi junija 1991 so vsa poročila in analize govorile o tem, da bo JLA storila prav to, kar je pozneje res storila. Analiza je do ure predvidela natančno, katere enote iz katerih vojašnic bodo začele operacije doseganja katerih ciljev. Janša kot obrambni minister, njegov namestnik Miran Bogataj in Andrej Lovšin kot šef varnostne službe temu niso verjeli. Z nestrokovnim delom so zelo ogrozili proces osamosvajanja. Takrat je bilo vpoklicanih okoli 15.000 rezervistov TO, več tisoč rezervistov policije, ampak 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote. Prva patrulja policije, ki je poskušala ustaviti tanke, je bila šele na cestninski postaji. Stoenka, ki so jo tanki povozili. To je bil popolni debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Dejstvo, da so bili tisto noč ob 2.45 doma, in ne na svojih mestih, dokazuje, da so povsem podcenjevali razmere, da niso upoštevali opozoril in poročil. Že samo zaradi tega bi morali biti takrat odstavljeni in kaznovani.

To so hude obtožbe, seveda se tega zavedate?

Seveda. To so dejstva. Tisto noč sem bil dežurni. Opolnoči me je klical Bogataj, ki je bil dežuren na ministrstvu, in vprašal, kakšno je stanje. Po vojašnicah je bilo takrat res zatišje, a povedal sem mu, da bo šla vojska JLA zgodaj zjutraj iz vojašnic. Če hočeš uspeti, moraš nasprotnika ujeti v najbolj neugodnem trenutku in tisto noč je Slovenija slavila, tudi pripadniki obrambe in policije. Enote niso bile na položajih. Kot profesionalni vojak sem pričakoval, da bodo okrog tistih vojašnic, iz katerih je bil pričakovan izhod, pripravili zaklone in protitankovske ovire, da vojski JLA ne bo uspelo zapustiti vojašnic. Vodstvo obrambnega ministrstva in vojske ni naredilo nič od tega.

Torej niso verjeli vaši analizi?


V prvi polovici junija sem bil dvakrat poklican na sestanek z Janšo, ki je vsakič dejal, da se to ne bo zgodilo, da je vojska papirnati tiger in da ima TO armbruste. Skratka, bil je prepričan, da ima prav in da ve, kaj se dogaja.

Zakaj tega niste javno povedali že takrat?

Kot vodja oddelka nisem mogel opozarjati na to, kar so vedeli vsi odgovorni v državi, vključno s predsedstvom kot vrhovnim poveljstvom in vlado. Vedeli so, da v TO in policiji niso bili pripravljeni na preprečitev izhoda enot JLA iz vojašnic ali prihoda iz Hrvaške v Slovenijo ter da so za*ebali na celi črti. Razglasili smo suverenost, torej tudi nedotakljivost slovenskega teritorija, a nismo izvedli skoraj nobenih vojaških ukrepov. Dejstvo je, da protitankovske ovire niso bile pripravljene. Šele po 14 dneh so gradbena in kovinska podjetja na veliko izdelovala protitankovske ovire, španske jezdece in tetraede."
Celine
# 27.06.2016 ob 10:11
Dodro so nas nategnili. V desetih dneh smo premagali šesto svetovno velesilo in v desetih letih ostali brez tovarn. V naslednjih desetih letih bomo ostali brez javnega zdravstva, pravne zaščite in pokojnin.
Čestitke ob taki zmagi!
malibumbar
# 27.06.2016 ob 10:08
V Sloveniji smo imeli prekleto srečo, da ni prišlo do take situacije kot na Hrvaškem ali pa v Bosni ...
SamoRes
# 27.06.2016 ob 09:45
Ta legendarna izjava pove vse. Fantje naborniki iz vse bivše države niso vedeli kaj tu počnejo, žal jih je veliko padlo in se k sreči tudi samih predalo in razorožilo poveljnike.
bori
# 27.06.2016 ob 14:02
@vaški stražar, # 27.06.2016 ob 13:53
Osamosvojitvena vojna je bila genialno vodena, če se primerja s komunistično-partizanskim "NOB". Razmerje žrtev je bilo....
---
Ampak za to se zahvali najbolj Kučanu in ostalim na Brionih... Če bi bilo po Janezovo, bi bilo precej drugače.. ampak NOČETE videti tega.. NOČETE!! Pa ne samo tega..
Partizanski odpor je priznan kot izjemen v celem svetu....
... tapravi domoljubi so pa Hitlerju prisegli, plačo in orožje dobivali in ga z konservami izčrpavali.. NEPRECENLJIVO! Žalostno.
magjack
# 27.06.2016 ob 13:08
ne bi rekel desetdnevne...pomoje se traja.
SamoRes
# 27.06.2016 ob 12:13
@Homer
nekateri so očitno želeli krvi in igrati Rambote, ter na tem graditi mit, kdo je to še danes vidiš, kot pavi si lastijo nekakšne zasluge in hujskajo proti ostalim
brehme
# 27.06.2016 ob 11:57
Večna slava slovenskim teritorialcem!
Se spomnim kako so nam grozili generali z rdečo zvezdo, Milan Aksentijević, Blagoje Adžić, Veljko Kadijević, Stane Brovet...
božo1
# 27.06.2016 ob 10:12
Sonda,
tvoji komentarji so le preveč barvno prozorni, če ne še kupljeni, da bi se s tem splačalo konfrotirati kaj šele pogovarjati. To povem na splošno, ne da bi sam imel take odzive, bolj zato, ker je to preveč plehko, da se bremeni prostor, ki bi naj bil namenjen za nek zdrav dialog.
genniuuss
# 27.06.2016 ob 13:01
komsomolec,

Pa je janša bil najbolj proti.


no a vidiš, še ti veš kdo je bil glavni,

v skoraj dveurnem prispevku pa še omenjen ni bil,
kaj praviš na objektivnost poročanja po 25 letih ?
stari maček
# 27.06.2016 ob 13:01
Tudi Kacin je tu s poročanjem v svet odigral enkratno.
poupette
# 27.06.2016 ob 12:48
Nekateri pravijo, da desetdnevna vojna za samostojno Slovenijo ni bila "vojna" ampa samo spopad.
Kaj pa v Izraelu 1967: glej spodaj citat iz Wikipedije:

Šestdnevna vojna, ki je potekala od 5. do 10. junija 1967, je bila ena izmed arabsko-izraelskih vojn, ki ji Arabci pravijo tudi junijska vojna
pobrisan
# 27.06.2016 ob 12:43
genniuuss, točno tako! Nekateri gornji komentatorji poskušajo potvarjat zgodovino. Ne bo jim uspelo!
stari maček
# 27.06.2016 ob 12:01
Sonda
Ti bom jaz povedal vir v oddaji na PREVERJENO NA POP TV je priča povedala kako je Janša zahteval,da napadejo vojašnice in še brez evakuacije bližnji prebivalcev in da zasluge nekaterih si drugi pripenjajo na prsi.
Sicer pa to ni bila vojna ampak spopad,svet ne prizna tega in so lahko tisti ki so pa res preživeli večletno vojno morijo prizadeti in užaljeni BOSNA,HRVAŠKA,KOSOVO,IRAK,SIRIJA,SUDAN ITD.lahko bi se pri nas isto zgodilo če bi podrejeni ubogali JJ in če se nebi KUČAN,DRNOVŠEK IN PETERLE DOGOVORIT Z J.GGENERALI IN PODPISALI MIROVNI SPORAZUM JANŠA JE TU ZADNJI PA TUDI RUPEL JE VELIKO PRISPEVAL Z DIPLOMACIJO.
stewie
# 27.06.2016 ob 10:39
Sonda
# 27.06.2016 ob 09:03
Mi pa na državnih proslavah še kar v prvih vrstah gostimo ljudi, katerim Slovenija kot samostojna država ni bila nikoli intimna opcija!
Sramota!


Moraš pa res imeti hude težave z lastno intimo, da se z intimami drugih tako zelo obremenjuješ. Še dobro, da taki politiki, ki drugim slovenskim politikom očitajo tako intimo, obenem slepo lezejo nekam tujim politikom, ki so odkrito govorili, da samostojne Slovenije ne bodo priznali.
TinkiB
# 27.06.2016 ob 20:47
Sonda

Tebi pod gladino ladijo vrtajo že dolgo časa, eni z leve drugi z desne, ti pa vesljaš kot konj, da ladija ne potone. Lahko, bi vsi na palubi vesljali in upravljali ladjo, da gre v pravo smer. Tako pa ladja počasi tone in z njo vsi mi.
stone77
# 27.06.2016 ob 20:44
TinkiB -

Z ljudmi tvoje baže ne želim biti ne vem kako zelo združen!
------------------------
a to zato,ker je poleg Kučana ošinfal še Janšo?

jaz pa bi ravno s takimi bil združen...ker je človek pokazal,da je kritičen do vseh...in spoštljiv do drugače mislečih...
amigo
# 27.06.2016 ob 16:21
Ne vem zakaj dovoljujete komentatorjem (SamoRes, M48, starimaček itd.), da žalijo našo vojsko, naše ljudi in predvsem žrtve vojne za Slovenijo. Je to kakšna uradna linija? Mi ki smo bili takrat odrasli vemo kako je bilo. Vojna je vojna pa naj traja šest ali deset dni. Za tiste, ki so padli je bila vojna predolga. Protestiram proti temu, da se ta portal spremeni v prostor, kjer lahko nevzgojeni osebki žalijo našo državo in predvsem ljudi, ki so za to državo dali največ kar so imeli to je svoje življenje.
stari maček
# 27.06.2016 ob 15:19
V.vodja ni bil.na proslavi,niti na slavnostni seji DZ,samo.da plačo dobi,klinc gleda domoljubje.in takšen.bo razpravljal tem,za bruhat.
pobrisan
# 27.06.2016 ob 13:47
stari maček

Pogajat se je treba znat,ne z glavo skozi zid.
--------------

Pred pogajanji si je treba izborit boljše pogajalske pogoje, kar smo v vojni storili.
stari maček
# 27.06.2016 ob 13:07
Nevtralizirali JNA ha,ha avioni so že bili v Bg.vpripravljenosti za bombandiranje SLO.Zmleli bi nas v nekaj urah.
amigo
# 27.06.2016 ob 12:46
Do pogajanj je prišlo, ko smo nevtralizirali JLA, zajeli skoraj 5000 ujetnikov, zapenili na tisoče to orožja in streliva. Nekateri res nimate pojma o pojmu.
genniuuss
# 27.06.2016 ob 12:31
spoštovani sokomentatorji,

ne bo vam uspelo,
kdor je bil pred 25 leti star vsaj 20 let, točno ve kako je bilo,
lahko olepšujete kakor hočete, lahko delate prispevke ,kakor hočete,
tisti ki smo takrat spremljali zadeve vemo kako je bilo in kdo je
vodil celotno zadevo, res ni bilo dolgotrajno,bilo je pa nepredvidljivo,
in vsa čast našim fantom da so znali potegniti prave poteze.
Ob pravem času na pravi način in uresničile so se nepredstavljive
sanje o svoji državi.
stari maček
# 27.06.2016 ob 12:28
Janša ni popolnoma nič zaslužen,da se je končalo kot se je in Kučan si je zaslužil,da sedi v prvi vrsti po njegovi ,Peterletovi,Drnovškovi in Ruplovi zaslugi da smo se dokaj mirno razšli z Jugo.
Lovec
# 27.06.2016 ob 11:20
V spomin naj obnovim novico, da so bili oficirji oz. oficir, ki je streljal po Gornji Radgoni oproščen.

Toliko o spremembah in miselnosti vodilnih pri nas.
amigo
# 27.06.2016 ob 21:44
Amur - Po mnenju Janše in ameriške ambasade je padlo še premalo Slovencev

Res je enkrat ameriški ambasador izjavil, da Slovenci ne cenimo svoje države, ker je bio premalo žrtev v vojni. Janše ni omenjal. Imel je prav, mi svoje države ne cenimo. Bi jo cenili bolj, če bi bilo več žrtev pa je vprašanje.
TinkiB
# 27.06.2016 ob 20:59
stone77

Hvala. Ravno za to se gre, da je v slogi moč, pa čeprav ne mislimo vsi enako.
stone77
# 27.06.2016 ob 15:58
vaški stražar@

ti pa kar uporno kaj...he,he...

dej spravi se k sebi ...in zaštekaj že enkrat,da počneš Sizifovo delo...

game is over...
amigo
# 27.06.2016 ob 15:42
Ne se smešit da je TO PREGNALA JLA,pogajanja so svoje opravila,uničili bi nas do konca če bi hoteli HVALA VAM KUČAN,DRNOVŠEK,PETERLE,RUPEL.

Ne vem kaj bi bilo, če bi bilo. V vojni je tako fantaziranje brez pomena. Če bi vojska zasedla mejne prehode, bi tanko piskali. Nato bi zahtevali razorožitev TO in z pogajanji na Brionih ne bi bilo nič.
Kar se pa tiče Peinkiherja je ta po izpovedi agenta KOSa, ki so ga povabili v Slovenijo, da izdela načrt za odstranitev ministra Janše, (Depala vas) veleizdajalec. Njegovo mesto je v zaporu, ne pa da nastopa na TV.
stari maček
# 27.06.2016 ob 15:17
Kučan zasluži da sedi v prvi vrsti na proslavi,V.vodja pa na DOBU.
sharkyslo
# 27.06.2016 ob 14:38
To bi morala biti TOP novica, ne pa nek brezvezni Metod Dragonja.

Ponosen sem, da smo se osamosvojili izpod jarma komunistične Jugoslavije. Žal pa se marsikomu še kolca po bivšem sistemu. Žalostno, da večina Slovencev ni ponosna na svoje poreklo in na državne simbole. In na samostojnost, ki smo si jo priborili. Žalostno je to, da vajeti držijo v svojih rokah mnogi, ki so želeli narediti vse proti samostojnosti. Upam, da se enkrat to konča - da se še enkrat osamosvojimo od teh barab!

Živela Slovenija, živel slovenski narod!
stari maček
# 27.06.2016 ob 14:33
Vsi so ga zapustili še RKC.pa čeprav ji je milijone podeil.
pobrisan
# 27.06.2016 ob 13:46
komsomolec

Čad je predlagal da s komplet reškim korpusom zasede Istro in se preda slovenski državi
--------------

Neverjetno kakšnih laži se nekateri poslužujete.
stari maček
# 27.06.2016 ob 12:57
JJ je med prvimi,ki skuša zgodovino prikrojit v svoj prid,eden.in edini.je osamosvojil SLOVENIJO,a 74 člen Jugo ustave ki govori da se vsaka republika lahko odcepi,to nič ne pomeni,plebiscit nič ne pomeni,odhod iz seje ZKJ nič ne pomeni,dogo or na Brionih nič ne pomeni,ljudje ko so s svojo mehanizacijo preprečili prozto pot tankom,to ni nič samo JJ,JJ,JJ pa ne ga toliko biksat,JNA bi nas v enem dnevu zbrisala če ne bi bilo dogovorov,cel s et se vam smeji.
stari maček
# 27.06.2016 ob 12:13
Imeli smo srečo ja da niso oficirji TO izvršili ukaze JJ in,da so se Kučan,Peterle in Drnovšek znali z treznimi glavami izpogajat premirje na Brionih sicer bi bilo enako kot v Bosni in na Hrvaškem tudi Rupel je imel kar dosti zaslug.
komsomolec
# 27.06.2016 ob 11:04
JLA ni bila v Sloveniji nikoli okupatorska vojska, kakor že 25 let trobi nacional šovinistična desnica in hujskaška propaganda.
Velika politična zmaga in modrost Milana Kučana je bila Brionska deklaracija, ki je dosegla prekinitev spopadov. Predsedstvo SFRJ in generalštab z tov. Veljkom Kadijevičem na čelu so se odločili, da se JLA v miru umakne iz Slovenije. Tako je velika zgodovinska laž , da je bila JLA v Sloveniji premagana. To ni res. JLA se je sama odločila zapustiti Slovenijo. Podpisan je bil sporazum med JLA in Slovenijo, da vse orožje in oprema, bojna sredstva in nepremičnine zvezne armade ostanejo v Sloveniji do delitvene bilance in se jih ne sme uporabljati. Tega se slovenski vojni hujskači in dobičkarji niso držali in so izropali skladišča orožja in ga po oderuških cenah prodajali na Hrvaško in v Bosno. Kje je krvavi denar? Kje so milijoni od šverca z orožjem? Takšen grozen kriminal ne sme nikoli zastarati!
božo1
# 27.06.2016 ob 10:36
Sonda
Zeeh ...
samo tole še na "zeeh";
ti kar piši po željah ali kako že so ti naročili. povedal sem le, da se preveč vidi tvoja vloga komentiranja. sedaj pa ali je to plod tvojega podcenjevanja bralcev tega ali pač vprašanje tovrstne veščnosti.
TinkiB
# 27.06.2016 ob 22:19
Sonda

:) življenje
stone77
# 27.06.2016 ob 21:30
stone77

Hvala. Ravno za to se gre, da je v slogi moč, pa čeprav ne mislimo vsi enako.
----------------------
sem na tvoji strani...oz.sva oba na strani kjer svoje ne damo,tuje cenimo in ustavimo konje,če vidimo da nimamo prav...
z glavo skozi zid hočejo samo bedaki...še vedno...
in to navkljub vsej naši zgodovini,ko so padali ljudje zaradi kaprica...

tega nočemo več...
TinkiB
# 27.06.2016 ob 20:25
Prihodnjost Slovenije nista ne Kučan, ne Janša in ostali njihovi podrepniki. Obadva, bi si lahko zagotovila spoštljiv odnos slovencev, če ne bi obadva mešala derk do danes.
Dokler se bomo pogovarjali o letu 1945-1991 in 1991 - 2015 ne bo napredka, ali pa bomo morali čakati še 50 let, da bo Slovenija začela delovati, kot država in slovenci, kot združen narod, vsak posameznik s svojim pogledom.
TinkiB
# 27.06.2016 ob 20:16
Da ne bo to slovenska kosovska bitka, zgodovino je treba spoštovati, a kar je bilo je bilo. Kam nas pa vodi prihodnjost, je pa zaenkrat velik ? Verjetno se nismo zato borili, kar imamo.
RJSlo
# 27.06.2016 ob 18:55
SamoRes
# 27.06.2016 ob 15:53
Pravico do samostojnost smo si priborili že s partizanskim gibanjem na strani zavezništva, tam je bila sklenjena in kasneje v jugoslovansko ustavo zapisana pravica naroda do samoodločbe.
----------------------------------------
No ja. Leto 1918 smo pa izbrisali iz spomina? Wilson pa to?
Kazalo