2. september 2017 ob 19:07 MMC RTV SLO, STA Novice

Cerar še ni razkril imena SMC-jevega predsedniškega kandidata

Neuradno naj bi svetu stranke predlagal Majo Makovec Brenčič
Miro Cerar
Čeprav Cerar o predsedniškem kandidatu molči, naj bi bilo znotraj stranke že vse dogovorjeno. Foto: BoBo

Delovni posvet največje vladne stranke

Premier in predsednik SMC-ja Miro Cerar po delovnem posvetu stranke ni razkril imena predsedniškega kandidata, ki ga bo svetu stranke v potrditev predlagal prihodnji teden, a neuradno naj bi ministrica Maja Makovec Brenčič privolila v kandidaturo.

Ministrico za izobraževanje, znanost in šport se je med mogočimi kandidati SMC-ja za oktobrske predsedniške volitve tudi največkrat omenjalo.

Na vprašanje, ali bo ime presenečenje, je Cerar v izjavi po večurnem delovnem posvetu stranke odgovoril z besedami, da za stranko ne, saj so svoje kandidate že dalj časa prepoznavali in se z njimi pogovarjali. Prepričan je, da bo to odličen kandidat, z odlično vizijo in strategijo, kako nastopiti predsedniško funkcijo, ki je "bila v zadnjih letih precej poudarjena v svoji obliki in manj v vsebinah, ki bi si jih sam osebno želel".

Cerar: SMC - najbolj odgovorna stranka v Sloveniji
Sicer pa je Cerar v izjavi novinarjem ocenil, da je SMC dozorela v najbolj odgovorno stranko v Sloveniji. "V stranko, ki spodbuja k sodelovanju, ki vodi mirno, a odločno politiko, in ki je uspela kot vodilna stranka skupaj s koalicijskimi partnerji Slovenijo popeljati iz krize, v intenzivno razvojno fazo," je pojasnil.

Po njegovih ocenah so danes vsi razvojni kazalci naše družbe pozitivni in zadovoljen je, "da gremo v pravo smer". Se pa zavedajo, kot je dodal, da je to šele del poti in da jih čakajo še številni izzivi.

Cerar obžaluje, da je v državi nekaj strank in skupin, ki tudi najboljšim projektom, kot sta drugi tir in Magna, nasprotujejo le zato, da nekomu ne bi uspelo.

Drugi tir nima alternative
Ponovil je, da je drugi tir projekt, ki bo Slovenijo ohranil bolj zeleno, pomenil modernizacijo železnic, razvoj Luke Koper ter razvoj celotne države. Po njegovih trditvah ima čvrsto in transparentno finančno konstrukcijo in je projekt, ki nima alternative. Vsakdo, ki pravi, da bomo drugi tir gradili kdaj kasneje in drugače, po Cerarjevih besedah zavaja ljudi. Zato si v stranki prizadevajo, da bodo državljani prepoznali pomen projekta in zakon na referendumu podprli.

Sicer pa je premier izpostavil zadovoljstvo, da je danes stranka zelo jasno izkazala veliko voljo do nadaljnjega dela. Po njegovih besedah imajo veliko energije in idej ter dograjujejo svoj program za volitve prihodnje leto. Kljub pripravam na volitve pa bo vlada delala do konca mandata, je zatrdil.

Rezultati triletnega dela so vidni
Na novinarski konferenci sta spregovorila tudi podpredsednika SMC-ja. Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine, je prepričana, da so rezultati njihovega triletnega dela vidni. Znova je poudarila, da mora biti prva skrb države skrb za ljudi, ki so v stiski. Izpostavila je zavezo za sprejem zdravstvene reforme, omenila je tudi utrjevanje javnega šolstva in široko modernizacijo, ki jo "naša država krvavo potrebuje".

Podpredsednik SMC-ja in predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je dodal, da so v času pisanja programa SMC-ja gledali od zunaj, zdaj pa imajo izkušnjo odznotraj. Prav zato po njegovih besedah drugače naslavljajo nekatera vprašanja, nekatere izhodiščne vrednote, med katerimi je pravna država, pa želijo dopolniti. "Danes ugotavljamo, da tako v Evropi kot pri nas potrebujemo solidarnost in sodelovanje," je poudaril in med drugim poudaril še pomen infrastrukture.

Sa. J.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 71

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Follow Me 2. september 2017 ob 19:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne se matrat SMC ne bo nič.
  +30
  -6
 • atom ant 2. september 2017 ob 19:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj enostavno ne podprejo Murkota?
  Kontinuiteta zagotovljena.
  +32
  -12
 • mertseger 2. september 2017 ob 19:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne rabite nobenemu sramote delat itak ga ne bo nihče volil pa ne zato ker bi bil zanič ampak ker je vaš kandidat.
  +23
  -19
 • severnik 2. september 2017 ob 19:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Itak, da ga ne predstavijo, ker ga še nimajo.
  +10
  -6
 • spicy 2. september 2017 ob 19:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ga ne rabijo, tako kot ga ne rabi sds...
  +21
  -7
 • spicy 2. september 2017 ob 19:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  Predsednika rabijo manjše stranke, da bi tako dobile dodatne glasove pri parlamentarnih volitvah. To je jasno vsakomur, ki razume politično ureditev v naši državi.
  +7
  -3
 • SamoRes 2. september 2017 ob 19:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Cerar: SMC - najbolj odgovorna stranka v Sloveniji

  Tako da daš milijone za žico na meji, ki je še pes ne povoha, narod pa strada. Pa da povečuješ proračun za vojsko za neko Nato imperialistično vojsko.
  +11
  -26
 • spicy 2. september 2017 ob 19:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Cerar: SMC - najbolj odgovorna stranka v Sloveniji

  Tako da daš milijone za žico na meji, ki je še pes ne povoha, narod pa strada. Pa da povečuješ proračun za vojsko za neko Nato imperialistično vojsko.


  ne povečuje on proračuna za vojsko..... ali njegova stranka, problem je ker je teh vojakov in njihovih sindikatov, zagovornikov ogromno.... nihče se noče lotiti tega problema.... SMC je zadnja stranka v vrsti, ki je za povečanje proračuna vojski.... malo preglej statistiko glasovanj in predlogov na sejah..... vojska diši bolj tistim rumenim....
  +9
  -4
 • xes 2. september 2017 ob 19:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  SMC se s predsedniško tekmo ne ukvarja, saj v tej stvari ne vidi možnosti za uvedbe novih davkov za državljane...
  +14
  -17
 • Springbok 2. september 2017 ob 19:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če podprejo Šarca, imajo celo možnost da "njihov" kandidat zmaga, zalsti pa bi Cerar dokzal, da je resna alternativa Pahorju.
  +6
  -12

Zadnji prispevki