10. maj 2018 ob 12:04 MMC RTV SLO Grem volit

Ali lahko zaplet z dvojno kandidaturo povzroči tudi ponovitev volitev?

Sankcij za dvojno kandidaturo zakonodaja ne predvideva
Milena Babič je podpisala soglasje h kandidaturi tako za Andreja Čuša in Zelene Slovenije kot za SD. Foto: MMC RTV SLO

Zapleti s kandidatnimi listami

Milena Babič se je odločila, da bo za DZ kandidirala kar na listah dveh strank, SD-ja ter Andreja Čuša in Zelenih Slovenije. Toda zaradi tega ne bo sankcionirana, ker, kot pravijo na DVK-ju, zakonodaja tega ne predvideva.

Volilna kampanja na letošnjih predčasnih volitvah se je začela s številnimi zapleti glede kandidatnih list, ki jih je Državna volilna komisija zavrnila predvsem na račun spolnih kvot. To se ni zgodilo prvič, saj so bile nekatere kandidatne liste v volilnih enotah zavrnjene že na preteklih državnozborskih volitvah.

Letošnjo volilno kampanjo pa sta zaznamovala dva precej nenavadna dogodka. Volilna komisija v volilni enoti Postojna je tako delno zavrnila listo Stranke slovenskega naroda, saj je bil na njej kandidat, "ki nima volilne pravice". Umrl je namreč v preteklem letu. Drugi kandidati na listi SSN-ja pa se bodo še vedno lahko potegovali za poslanske sedeže. Postojnska volilna komisija je po poročanju volilne komisije že vložila predlog kazenske ovadbe.

Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije pa sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko, Mileno Babič, sicer v različnih volilnih okrajih. Zakonodaja dvojne kandidature ne dovoljuje, za veljavno pa se šteje tista kandidatura, ki je bila določena prva. V tem primeru SD-jeva.

Zaradi neveljavnosti kandidature Babičeve lista stranke Andreja Čuša in Zeleni Slovenije ni izpolnjevala zahteve glede spolnih kvot. Člani DVK-ja pa so s štirimi glasovi za in dvema proti izglasovali, da Čuševo listo v enoti Ljubljana Center v celoti zavrnejo.

Volilne komisije preverjajo soglasja
Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko je za MMC pojasnil, da morajo predlagatelji kandidatnih list seznamu kandidatov po volilnih enotah priložiti tudi njihova soglasja, ravno zato, da preverijo, ali imajo sploh volilno pravico. Zapletu z mrtvim kandidatom se čudijo, vendar bi hipotetično lahko privolil, še preden bi preminil. Ali je šlo v tem primeru za kaznivo dejanje, bodo preverjali organi pregona. Vučko pravi, da sta se oba primera, odkar je na DVK-ju, zgodila prvič. Prav tako v preteklosti niso dobili nobene pritožbe, da bi kogar koli proti njegovi volji uvrstili na kandidatno listo oz. ponaredili njegovo privolitev.

V primeru Babičeve se je izkazalo, da se je strinjala s kandidaturo tako za Čuševe Zelene Slovenije kot SD. Toda zato, ker je igrala dvojno igro, ne bo posebej sankcionirana. Kot pojasnjuje direktor DVK-ja, posebnih sankcij v takšnem primeru zakonodaja ne predvideva.

Prvič smo se seznanili s takšnim primerom. Zadeva bo šla zdaj na vrhovno sodišče, morda tudi na ustavno sodišče. Zato bo prišlo do neke sodne prakse v takšnih primerih, je še pojasnil Vučko in dodal, da se je DVK odločil, kot se je, z glasovanjem s štirimi glasovi za in dvema proti.

Toplak: DVK ne pozna volilnega prava
Zaradi te odločitve so ogorčeni nekateri pravniki. Mariborski ustavni pravnik Jurij Toplak meni, da je odločitev DVK-ja na ravni volilne komisije Azerbajdžana. Za Večer je sicer pojasnil, da je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) že leta 2007 pojasnilo, da se v takem primeru ne sme zavrniti celotna lista in se ne sme izločiti (drugih) kandidatov na listi, ki niso kršili predpisov. "ESČP je zapisalo 'nulla poena sine culpa', torej 'če ni krivde, ni kazni'. To so osnove prava in tajnik DVK Dušan Vučko ter štirje člani DVK očitno tega ne vejo. Sramota, da ne poznajo volilnega prava in evropskih pravil volitev. Igrajo se z legitimnostjo celotnih volitev, saj so do volitev le še trije tedni," je zapisal Toplak, ki od vrhovnega sodišča pričakuje, da takoj odpravi neustavnost in Čuševo listo vrne na glasovnico, saj v nasprotnem primeru lahko pozneje padejo celotne volitve.

Čuš še ni vložil pritožbe
V stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije verjamejo, da bo vrhovno sodišče popravilo "fiasko" Državne volilne komisije in pri tem navajajo Toplakovo mnenje.

"Več bomo povedali ob vložitvi pritožbe na vrhovno sodišče, za kar imamo čas do petka do 15. ure. A tudi mi si ne želimo, da bi imela volilna enota Ljubljana Center volitve teden ali dva za preostalo Slovenijo," je dejal Čuš.

Gregor Cerar

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 106

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • despi 10. maj 2018 ob 12:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  No samo še tega se nam se manjka.
  +23
  0
 • Svit-1 10. maj 2018 ob 12:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mater, ene volitve ne moremo imeti mir!!!
  +47
  0
 • severna zvezda 10. maj 2018 ob 12:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ali lahko zaplet z dvojno kandidaturo povzroči tudi ponovitev volitev?
  Sankcij za dvojno kandidaturo zakonodaja ne predvideva


  1. Ponovne volitve? Pri nas je vse možno.....

  2. Zakonodaja tudi ni predvidevala, da bodo v samostojni Sloveniji vsakokratne volitve postale poligon za komolčanje nesposobnih.... Ob vsakih volitvah samo na slabše.press
  +42
  0
 • Seneca 10. maj 2018 ob 12:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Seveda, zaradi zapletov in skladno z zakonodajo bodo ponovljene volitve točno en teden pred županskimi volitvami! :(
  +16
  -2
 • sumtb 10. maj 2018 ob 12:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Medtem ko se politkanti ukvarjajo sami s sabo in niso sposobni zadostiti pogoju da so na listi živi ljudje s +35% kvoto po spolu, nas po levi in desni prehitevajo Češke, Slovaške ipd. Iz države pa se izseli več mladih kot se jih je izselilo kadarkoli od druge svetovne vojne dalje.
  +24
  -9
 • G.Bruno 10. maj 2018 ob 12:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ali lahko glasujemo tudi na več volilnih mestih? Pa moj pokojni oče še tudi lahko glasuje?
  +45
  0
 • zamudnik 10. maj 2018 ob 12:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na naslednjem soočenju bo Židan gledal še bolj čukasto kot na dosedanjih.
  +44
  -4
 • o.r.c.h.i.d 10. maj 2018 ob 12:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  Upam, da boste novo spletno stran pred uradnim uvajanjem preizkusili tudi z drugimi brskalniki, ne samo z Internet Explorerjem ...
  +30
  0
 • IndyBob 10. maj 2018 ob 12:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Komplicirajo kot bedaki namesto da bi uporabili zdravo pamet.

  Ce je z lisami kaj narobe bi NUJNO morali dati stranki da jo popravi v 3 dneh, preden se celotno listo zavrze. A je tezko naprimer se kakega moskega z liste crtati, da se zadosti kvoram? Bi bilo pac manjse stevilo kandidatov na listi.
  Slovenski volilni sistem je res glup.
  +14
  -1
 • mb128 10. maj 2018 ob 12:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne vem do sedaj sem samo slišal, da je lahko nek delec v t.i. superpoziciji oz. da je tu in tam naenkrat. No kakorkoli že slovenska desnica je to očitno nadgradila. Nova fizika pač o kateri je, sploh zadnje čase, toliko govora.
  A bo zaradi tega mogoče padel kakšen Nobel za Primca?!
  Kakorkoli že vsaj Primc očitno smatra da nima samo žensk ampak da ima celo super ženske. A bo imela ta superženska, če bo seveda izvoljena, recimo temu tako, tu in tam, naenkrat v parlementu dva glasova?!
  Mislim ne vem no, to je že več kot absurdno!
  +9
  -5

Zadnji prispevki