Foto:
Foto:

Boris Pahor preživlja visoko starost z nenavadno žilavostjo in vztrajnostjo zlasti v prizadevanjih za ohranitev spomina na čas fašizma, ko je bila njegova skupnost na Tržaškem ob slovenski jezik in ob pravico do izražanja svoje identitete, pa tudi na obdobje druge vojne, ki ga je doživel tudi v taborišču.

V arhivu Radia Koper je nekaj zgodnejših zapisov, predvsem pa veliko izjav in pogovorov iz devetdesetih in kasnejših let, tudi iz obdobja, ko ne doma ne na tujem še ni bil tako slaven kot danes.

Projekt »100 let Borisa Pahorja« so na Radiu Koper zasnovali kot vsakodnevne drobce njegovih izjav, ki jih bodo dopolnili z izjavami ali kratkimi pogovori z njegovimi sodobniki in mlajšimi, saj je sodobnikov malo. Sogovornike so ustvarjalci oddaj poiskali na obeh straneh meje oziroma v obeh državah, ki jima Boris Pahor pripada, a tudi v njegovi »tretji domovini« Franciji, ki ga je prva prepoznala kot pomembnega pričevalca in pisatelja ter mu pred vsemi drugimi, tudi pred Italijo prevedla najpomembnejša dela.

Niz oddaj bodo na Radiu Koper sklenili konec meseca, na njegov rojstni dan, 26. avgusta, s pogovorom z Borisom Pahorjem o najbolj aktualnih temah.

Oddaje, ki bodo nastajale v koprskem studiu, bo 26. avgusta predvajal tudi Prvi program Radia Slovenija.