Simfonični orkester RTV Slovenija Foto:
Simfonični orkester RTV Slovenija Foto:
ONE



Na koncertu se bodo pomerili finalisti evropskega tekmovanja za mlade harmonikarje. S simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko šefa dirigenta En Shaa bodo izvedli izbrane koncerte za harmoniko in orkester.

Tekmovanje za mlade harmonikarje »ONE Young Artist Competition« je prvo vseevropsko tekmovanje za ta inštrument, namenjeno mladim glasbenikom v starosti do 18 let, ki pozornost namenja prav koncertom za harmoniko in orkester. Posebnost tekmovanja so tudi nagrade. Poleg denarnih nagrad nagrajence namreč čaka evropska turneja, solistični koncerti z orkestri - člani evropske mreže orkestrov ONE.

V polfinale tekmovanja se je uvrstilo pet mladih talentov, ki se bodo pomerili 8. novembra v Ljubljani.

Tekmovanje je zasnovala in organizirala evropska mreža simfoničnih orkestrov »ONE Orchestra Network for Europe«, katere član je tudi Simfonični orkester RTV Slovenija. Mreža je bila ustanovljena leta 2004 in deluje s pomočjo subvencij Evropske unije za Kulturne programe. Orkestri izvajajo aktivnosti, ki izrecno podpirajo medkulturni dialog, spodbujajo transnacionalno mobilnost umetnikov in izmenjavo umetniških in kulturnih del, v letošnjem letu pa posebno pozornost namenjajo izobraževalnim aktivnostim, mladi publiki in spodbujanju nadarjenih mladih evropskih glasbenikov.