Hannah nas bo s skladbo Straight into Love zastopala na 58. izboru za Pesem Evrovizije (foto: Klemen Razinger) Foto:
Hannah nas bo s skladbo Straight into Love zastopala na 58. izboru za Pesem Evrovizije (foto: Klemen Razinger) Foto:
Hannah (foto: Klemen Razinger)
Hannah (foto Klemen Razinger)
Hannah (foto Klemen Razinger)
Slogan in grafična podoba izbora za Pesem Evrovizije 2013
Slogan in grafična podoba izbora za Pesem Evrovizije 2013

Hannah, slovenska predstavnica na 58. izboru za Pesem Evrovizije, je danes ob 12. uri v studiu 1 Televizije Slovenija predstavila slovensko evrovizijsko skladbo Straight into Love.
O skladbi
Skladbo Straight into Love najlaže uvrstimo v kategorijo t.i. elektronske plesne glasbe oz. EDM produkcije, z dodatkom dubstepa, ki je v zadnjih dveh letih »prevzela« mainstream glasbeno sceno na obeh straneh Atlantika. Po sledi odločitve, da bo RTV Slovenija izbrala skladbo/izvajalca neposredno za predstavitev na mednarodnem tržišču, je bilo vodilo za iskanje v smeri zelo sodobne/aktualne glasbene produkcije.
O avtorjih skladbe
Hannah Mancini – pevka in avtorica glasbe, že nekaj let ni več neznanka na slovenskih glasbenih odrih in televizijskih zaslonih. Nastopala je že na svetovnih odrih, kot so Radio City Music Hall, Universal Amphitheatre in The Tonight Show with Jay Leno. Sodelovala je pri mnogih Disneyjevih filmih, z vrhunskimi avtorji glasbe in producenti, kot sta Todd Chapman in z grammyjem nagrajeni Larry Klein, kot tudi z odlično ameriško skupino Haute Chile, ki je nastopala kot predskupina Sheryl Crow in Seala.
Trenutno se Hannah posveča ustvarjanju glasbe v Evropi in Sloveniji, kamor se je iz rodne ZDA preselila pred šestimi leti. V tem času je sodelovala na desetih mednarodnih izdajah različnih albumov in kompilacij, tudi z DJ-jem Umekom, DJ-jem in producentom Saretom Havličkom in rusko elektronsko skupino D-Pulse. Že več let je Hannah tudi pevka zasedbe Xequtifz, s katero je posnela tri radijske uspešnice v slovenski in angleški različici. Leta 2011 je sodelovala na Emi s skladbo Ti si tisti. Čeprav ni zmagala, je bila skladba velika radijska uspešnica v Sloveniji. Trenutno sodeluje tudi pri prihajajočih mednarodnih izdajah (Mike Vale – Don't Give a Damn; Beltek – Connect Us).
Gregor Zemljič – producent, glasbenik, DJ, oblikovalec zvoka in predavatelj. Že 25 let se ukvarja s produkcijo glasbe in sorodnimi znanostmi. Njegove reference pokrivajo skoraj vse žanre, stile in oblike sodobne glasbe. Kot producent ali »mixman« sodeluje z uspešnimi mednarodnimi izvajalci, se ukvarja s celostnimi glasbenimi podobami za oglaševalske akcije in televizijske prireditve ter odkriva nove zvočne in glasbene teritorije v različnih eksperimentalnih projektih.
Erik Margan – multimedijski producent, glasbenik, DJ, oblikovalec zvoka in grafični oblikovalec. S produkcijo elektronske plesne glasbe in občasno različnih žanrov se aktivno ukvarja osem let, v zadnjih štirih pa tudi z video produkcijo, postprodukcijo, grafiko in animacijo. Remiksiral je že precej znanih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev, ustvarja avtorsko glasbo kot tudi glasbo za druge izvajalce. Aktivno sodeluje pri projektih jeseniške videoprodukcije MZP.
Matija Rodić – glasbeni producent iz Zagreba s petletnimi izkušnjami. S skladbo Retroboost je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju BeatPort v kategoriji Dubstep. Med večje profesionalne uspehe pripisuje avtorstvo glasbe za oglase podjetja K-Mart (skladba PhunkShock) in je uradni remixer nekaterih kritiško in komercialno najuspešnejših hrvaških glasbenikov.
Marko Primužak
O celotnem internem izboru
RTV Slovenija je s Pravilnikom RTV Slovenija o izboru skladbe in izvajalca za Pesem Evrovizije 2013 določila sedemčlansko projektno ekipo oz. komisijo. Ta je skladno s pravili EBU-ja za izbor za Pesem Evrovizije 2013 in po določenih profesionalnih standardih RTV Slovenija pripravila in izvedla izbor tako, da je po svoji presoji in skladno s pravili izbrala izvajalko in avtorje skladbe.
V prvem koraku je bila izbrana Hannah kot glasbenica s prepričljivo vokalno izvedbo in odrsko prezenco ter z vidnimi izkušnjami nastopanja na televiziji in velikih glasbenih odrih, vajena tudi dela v tujini. Komisija je nato po poslušanju prispelih skladb odločila, da je skladba Straight into Love (soavtorica je tudi Hannah) najbolj izpolnila pričakovanja komisije na podlagi kriterijev določenih v pravilniku, tj. uveljavljeni kakovostni standardi glasbenega programa Radia Slovenija, ocena potenciala televizijske prezence in ustreznost glasbe za radijsko predvajanje.
Izjava generalnega direktorja RTV Slovenija, Marka Fillija
»Pesem Evrovizije je tekmovanje, ki že 58 let enkrat letno z glasbo iz vseh delov Evrope in širše polni tudi slovenske domove in pred televizijske sprejemnike še danes privleče vse generacije – od mlajših do tistih najstarejših. Zato je prenos dogodka Pesem Evrovizije vedno na prvih mestih lestvice po gledanih oddajah tudi na slovenski nacionalni televiziji.
RTV Slovenija letos beleži 20-letnico udeležbe na tekmovanju za najboljšo evrovizijsko popevko, zato smo se odločili, da kljub zmanjšanim finančnim sredstvom za delovanje celotnega javnega medijskega servisa tudi letos svojo udeležbo potrdimo. Odločili pa smo se, da letos namesto TV-oddaje EMA letos prvič uberemo za nas popolnoma nov način izbora in se pridružimo državam, ki svojega predstavnika skladno s pravili Evropske radiodifuzne zveze izberejo z internim izborom. Veseli me, da so tako prvič združili znanje in izkušnje sodelavci glasbenega uredništva najbolj poslušanega radia v Sloveniji, Vala 202, in Razvedrilnega programa Televizije Slovenija. Prepričan sem, da so sodelavci preverjeno dobrega glasbenega programa s pomočjo evrovizijskih izkušenj televizijskih kolegov izbrali prepričljiv vokal in skladbo skladno z aktualnimi svetovnimi glasbenimi smernicami, ki bo z dodelano odrsko prezenco pustili močan vtis med evropskimi gledalci.«
O Pesmi Evrovizije 2013
V švedskem Malmöju se bo med 14. in 18. majem odvil že 58. izbor za Pesem Evrovizije. Prvi predizbor bo v torek, 14. maja, drugi pa v četrtek, 16. maja. Hannah bo kot predstavnica RTV Slovenija nastopila v prvi polovici prvega predizbora. V finalni izbor se bo iz vsakega predizbora uvrstilo po 10 najboljših predstavnikov, katerim se bodo pridružili predstavniki »velikih pet« Nemčije, Francije, Španije, Italije in Velike Britanije ter predstavnik države gostiteljice, Švedske. Voditeljica vseh treh večerov bo Petra Mede, komedijantka in televizijska voditeljica.
Več o samem izboru in pripravah nanje lahko spremljate na našem podportalu Evrovizija 2013 in na uradni facebookovi strani Hannah.

O skladbi
Skladbo Straight into Love najlaže uvrstimo v kategorijo t. i. elektronske plesne glasbe oz. EDM produkcije, z dodatkom dubstepa, ki je v zadnjih dveh letih »prevzela« mainstream glasbeno sceno na obeh straneh Atlantika. Po sledi odločitve, da bo RTV Slovenija izbrala skladbo/izvajalca neposredno za predstavitev na mednarodnem tržišču, je bilo vodilo za iskanje v smeri zelo sodobne/aktualne glasbene produkcije.

Skladbo Straight into Love, s katero bo Hannah zastopala Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije lahko poslušate na tej povezavi.

Avtorji skladbe
1. Hannah Mancini – pevka in avtorica glasbe, že nekaj let ni več neznanka na slovenskih glasbenih odrih in televizijskih zaslonih. Nastopala je že na svetovnih odrih, kot so Radio City Music Hall, Universal Amphitheatre in The Tonight Show with Jay Leno. Sodelovala je pri mnogih Disneyjevih filmih, z vrhunskimi avtorji glasbe in producenti, kot sta Todd Chapman in z grammyjem nagrajeni Larry Klein, kot tudi z odlično ameriško skupino Haute Chile, ki je nastopala kot predskupina Sheryl Crow in Seala.
Trenutno se Hannah posveča ustvarjanju glasbe v Evropi in Sloveniji, kamor se je iz rodnih Združenih držav Amerike preselila pred šestimi leti. V tem času je sodelovala na desetih mednarodnih izdajah različnih albumov in kompilacij, tudi z DJ-jem Umekom, DJ-jem in producentom Saretom Havličkom in rusko elektronsko skupino D-Pulse. Že več let je Hannah tudi pevka zasedbe Xequtifz, s katero je posnela tri radijske uspešnice v slovenski in angleški različici. Leta 2011 je sodelovala na Emi s skladbo Ti si tisti. Čeprav ni zmagala, je bila skladba velika radijska uspešnica v Sloveniji. Trenutno sodeluje tudi pri prihajajočih mednarodnih izdajah (Mike Vale – Don't Give a Damn; Beltek – Connect Us).
2. Gregor Zemljič – producent, glasbenik, DJ, oblikovalec zvoka in predavatelj. Že 25 let se ukvarja s produkcijo glasbe in sorodnimi znanostmi. Njegove reference pokrivajo skoraj vse žanre, stile in oblike sodobne glasbe. Kot producent ali »mixman« sodeluje z uspešnimi mednarodnimi izvajalci, ukvarja se s celostnimi glasbenimi podobami za oglaševalske akcije in televizijske prireditve ter odkriva nove zvočne in glasbene teritorije v različnih eksperimentalnih projektih.
3. Erik Margan – multimedijski producent, glasbenik, DJ, oblikovalec zvoka in grafični oblikovalec. S produkcijo elektronske plesne glasbe in občasno različnih žanrov se aktivno ukvarja osem let, v zadnjih štirih pa tudi z video produkcijo, postprodukcijo, grafiko in animacijo. Remiksiral je že precej znanih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev, ustvarja avtorsko glasbo kot tudi glasbo za druge izvajalce. Aktivno sodeluje pri projektih jeseniške videoprodukcije MZP.
4. Matija Rodić – glasbeni producent iz Zagreba s petletnimi izkušnjami. S skladbo Retroboost je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju BeatPort v kategoriji Dubstep. Med večje profesionalne uspehe pripisuje avtorstvo glasbe za oglase podjetja K-Mart (skladba PhunkShock) in je uradni remixer nekaterih kritiško in komercialno najuspešnejših hrvaških glasbenikov.
5. Marko Primužak

O celotnem internem izboru
RTV Slovenija je s Pravilnikom RTV Slovenija o izboru skladbe in izvajalca za Pesem Evrovizije 2013 določila sedemčlansko projektno ekipo oz. komisijo. Ta je skladno s pravili EBU-ja za izbor za Pesem Evrovizije 2013 in po določenih profesionalnih standardih RTV Slovenija pripravila in izvedla izbor tako, da je po svoji presoji in skladno s pravili izbrala izvajalko in avtorje skladbe.

V prvem koraku je bila izbrana Hannah kot glasbenica s prepričljivo vokalno izvedbo in odrsko prezenco ter z vidnimi izkušnjami nastopanja na televiziji in velikih glasbenih odrih, vajena tudi dela v tujini. Komisija je nato po poslušanju prispelih skladb odločila, da je skladba Straight into Love (soavtorica je tudi Hannah) najbolj izpolnila pričakovanja komisije na podlagi kriterijev določenih v pravilniku, tj. uveljavljeni kakovostni standardi glasbenega programa Radia Slovenija, ocena potenciala televizijske prezence in ustreznost glasbe za radijsko predvajanje.

Izjava generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija
»Pesem Evrovizije je tekmovanje, ki že 58 let enkrat letno z glasbo iz vseh delov Evrope in širše polni tudi slovenske domove in pred televizijske sprejemnike še danes privleče vse generacije – od mlajših do tistih najstarejših. Zato je prenos dogodka Pesem Evrovizije vedno na prvih mestih lestvice najbolj gledanih oddajah tudi na slovenski nacionalni televiziji.
RTV Slovenija letos beleži 20-letnico prve udeležbe na tekmovanju za najboljšo evrovizijsko popevko, zato smo se odločili, da kljub zmanjšanim finančnim sredstvom za delovanje celotnega javnega medijskega servisa tudi letos svojo udeležbo potrdimo. Odločili pa smo se, da namesto TV-oddaje EMA letos prvič uberemo za nas popolnoma nov način izbora in se pridružimo državam, ki svojega predstavnika skladno s pravili Evropske radiodifuzne zveze izberejo z internim izborom. Veseli me, da so tako prvič združili znanje in izkušnje sodelavci glasbenega uredništva najbolj poslušanega radia v Sloveniji, Vala 202, in Razvedrilnega programa Televizije Slovenija. Prepričan sem, da so sodelavci preverjeno dobrega glasbenega programa s pomočjo evrovizijskih izkušenj televizijskih kolegov izbrali prepričljiv vokal in skladbo skladno z aktualnimi svetovnimi glasbenimi smernicami, ki bo z dodelano odrsko prezenco pustili močan vtis med evropskimi gledalci.«

O Pesmi Evrovizije 2013
V švedskem Malmöju se bo med 14. in 18. majem odvil že 58. izbor za Pesem Evrovizije. Prvi predizbor bo v torek, 14. maja, drugi pa v četrtek, 16. maja. Hannah bo kot predstavnica RTV Slovenija nastopila v prvi polovici prvega predizbora. V finalni izbor, ki bo 18. maja, se bo iz vsakega predizbora uvrstilo po 10 najboljših predstavnikov, katerim se bodo pridružili predstavniki »velikih pet« Nemčije, Francije, Španije, Italije in Velike Britanije ter predstavnik države gostiteljice, Švedske. Voditeljica vseh treh večerov bo Petra Mede, komedijantka in televizijska voditeljica.

Več o samem izboru in pripravah nanje lahko spremljate na našem podportalu Evrovizija 2013, na uradni facebookovi strani Hannah in twitter strani Hannah Eurovision (@hannahESC2013). Uradni hashtag za spremljanje Evrovizije na Twitterju v Sloveniji je #evrovizija2013.

Videoposnetek s premierne predstavitve: