Litovska dirigentka Giedrė Šlekytė. Foto: RTV SLO
Litovska dirigentka Giedrė Šlekytė. Foto: RTV SLO
false
Avstrijski violinist Benjamin Ziervogel. Foto: Janez Kotar
false
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Matej Kolakovič

Na tokratnem koncertu bomo spoznali obetavno litovsko dirigentko Giedrė Šlekytė (1989), ki je študirala na univerzah v Gradcu, Leipzigu in Zürichu, marca letos pa je prejela tudi nominacijo za nagrado Festivala mladih dirigentov v Salzburgu.

Drugi mladi glasbenik, ki se nam bo tokrat predstavil, je avstrijski violinist Benjamin Ziervogel (1983). Njega sicer že poznamo, saj od leta 2004 deluje kot koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Od leta 2013 je tudi gostujoči koncertni mojster Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra. Nekdanji študent Igorja Ozima in Isaaca Sterna igra na violino Domenica Montagnane iz leta 1727, ki mu jo je posodila Avstrijska narodna banka. Slišali ga bomo v Sibeliusovem koncertu v d-molu.

Šesti koncertni večer Kromatike bo uvedla Schubertova uvertura k igri Rosamunda, ki jo danes pogosto slišimo na koncertnih odrih kljub neuspehu krstne izvedbe. Odlikujeta jo spevnost melodij in živahen utrip.

Za konec pa bo sledila poslastica, in sicer Skrjabinova 2. simfonija, ki jo je Vasilij Safonov, dirigent Newyorške filharmonije med letoma 1903 in 1919, nekoč na vaji z orkestrom označil za novo Bibilijo. Gre sicer za občinstvu manj znano delo, a zato nič manj pomembno od skladateljevih poznejših simfoničnih del.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija