Pred dvema letoma nas je na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika zastopal Blaž Šparovec. Foto: RTV SLO
Pred dvema letoma nas je na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika zastopal Blaž Šparovec. Foto: RTV SLO
Naša najuspešnejša (mlada) evrovizijska predstavnica Eva Nina Kozmus je leta 2010 na velikem tekmovanju zmagala! Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija

izbrali sedem mladih finalistov, ki se bodo 22. januarja ob 18. uri na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana predstavili na tekmovanju za slovenskega predstavnika, ki bo Slovenijo zastopal na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika 2014. Tekmovanje bo potekalo med 23. majem in 1. junijem v Kölnu. Slovenski izbor tekmovanja prireja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija.

Med devetnajstimi tekmovalci, ki so kakovosti svojega muziciranja predstavili s harfo, violino, violončelom, saksofonom, kontrabasom, trombonom, fagotom, harmoniko, marimbo, flavto, klavirjem in klarinetom, je strokovna komisija (Aleš Kacjan, Tomaž Lorenz – predsednik žirije in Mojca Zlobko Vajgl) v finale povabila Izaka Hudnika (violončelo), Jošta Lampreta (kontrabas), Luka Miteva (fagot), Davida Novaka (harmonika), Nežko Prosenjak (marimba), Urbana Staniča (klavir) in Romano Šimbera (violončelo).

Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov od leta 1982 poteka vsako drugo leto in je edino tovrstno evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki ga predvajamo po vsej Evropi. Velja tudi za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi, posvečeno najboljšim mladim glasbenikom, starim do 19 let. Organizira ga Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija.

Finale izbora za slovenskega predstavnika na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov, ki bo prihodnjo sredo, 22. januarja, bo posnela in predvajala tudi naša Televizija.