Legenda slovenske popevke - Rafko Irgolič (Foto: Arhiv RTV SLO) Foto:
Legenda slovenske popevke - Rafko Irgolič (Foto: Arhiv RTV SLO) Foto:
Legenda Slovenske popevke - Lidija Kodrič (Foto: Arhiv RTV SLO)
Legenda slovenske popevke - Lidija Kodrič (Foto: Arhiv RTV SLO)
Legenda slovenske popevke - Ditka Haberl (Foto: Arhiv RTV SLO)
Legenda slovenske popevke - Ditka Haberl (Foto: Arhiv RTV SLO)

Nedelja, 5. in 12. maja, ob 18.10 na TVS 1
Legende velikega in malega ekrana: RAFKO IRGOLIČ

Rafko Irgolič je bil v začetku 60-ih let prejšnjega stoletja med najpopularnejšimi slovenskimi pevci zabavne glasbe. Predvsem priredbe svetovnih uspešnic s slovenskimi prepesnitvami Moj črni konj, Jaham spet v Colorado, O, Suzana in mnoge druge so ga dvignile na piedestal najbolj priljubljenih in prepoznavnih pevcev slovenskega radia in televizije. Ker je bila takratna celotna scena zabavne glasbe precej skromna in v glavnem vezana na dogajanje v ljubljanski radijski hiši z njenim orkestrom, so seveda zanimivi Irgoličevi spomini na razvoj ideje, da bi Slovenci dobili svoj popevkarski festival, kar se je potem res uresničilo. Rafko Irgolič je sodeloval pri prvih štirih festivalih Slovenska popevka, vmes pa velikokrat gostoval pred kamerami TV Ljubljana v najrazličnejših zabavnih oddajah, nenazadnje tudi v seriji Karavana zapravljivček, ki ostaja ena najbolj uspešnih glasbenih serij v naši 55-letni zgodovini oblikovanja zabavnih programov za televizijo.

Nedelja, 19. maja, ob 17.55 na TVS 1
Legende velikega in malega ekrana: LIDIJA KODRIČ

Lidija Kodrič je pevka slovenske zabavne glasbe, ki je pela na prvi Slovenski popevki leta 1962 na Bledu in pevka, ki je v živo zapela na velikem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani na koncertu v spomin na 50-letnico najbolj prepoznavnega slovenskega festivala.

Njeni spomini na čas pred 50-imi leti in rojstvo Slovenske popevke so zelo dragoceni. Lidijo so na prvo Slovensko popevko povabili, ker je istega leta zmagala na festivalu Katedra, predhodniku današnje Narečne popevke in ker je študirala solo petje in se navdušila nad vključitvijo med takratne redke zvezde sivega vsakdana popularne kulture pri nas. Njena kariera je imela izjemno strm vzpon.

Na festivalu Slovenska popevka je tudi zmagala leta 1969 z glasovi občinstva za skladbo Neizpeta melodija, leto kasneje pa s skladbo Ti si moj pravi človek. Verjetno bi v zgodovini slovenske zabavne glasbe pustila še močnejše sledi, če se ne bi odločila za selitev v Beograd, kjer je preživela poltretje desetletje. Vezi s Slovenijo so bile vseskozi zelo prepletene, velikokrat je nastopala pred kamerami ljubljanske televizije, odlomki teh oddaj pa bodo obogatili tudi tokratno spominsko oddajo s portretiranko.

Nedelja, 26. maja, ob 17.15 na TVS 1
Legende velikega in malega ekrana: DITKA HABERL

Ditka Haberl je bila zaradi skladbe Dan ljubezni, ki jo je s skupino Pepel in kri zapela na Pesmi Evrovizije, prestižnih nagrad na državnih festivalih zabavne glasbe in zaradi številnih nastopov v tujini na mednarodnih koncertih ena najbolj prepoznavnih slovenskih vokalist v nekdanji Jugoslaviji in tujini.

V portretni oddaji se je v pogovoru z avtorjem Slavkom Hrenom prvič odprto razgovorila o svoji življenjski poti – od mladosti v rodnem Mariboru, kjer se je v času bitlomanije priključila skupini Alenke Pinterič The Chains in nabirala prve pevske izkušnje sredi šestdesetih prejšnjega stoletja do zmag na Slovenski popevki in drugih festivalih po Jugoslaviji, nastopanja v polnih koncertnih dvoranah in snemanja brezštevilnih radijskih in televizijskih oddaj ... Danes je njen svet ustvarjanja popolnoma drugačen. Z nastopi v Mini teatru in SNG Drami v Ljubljani živi svoje novo sanjsko obdobje glasbenega ustvarjanja na gledaliških deskah.