Priznanja za življenjsko delo so prejeli Franci Strehovec (levo), Tatjana Trtnik (sredina) in Janko Bolka (desno). Foto: Matej Kolaković
Priznanja za življenjsko delo so prejeli Franci Strehovec (levo), Tatjana Trtnik (sredina) in Janko Bolka (desno). Foto: Matej Kolaković
Janko Bolka ni nastopal pred kamerami, je pa vedno naredil vse, da so lahko uspešno nastopali drugi in prenašali zgodbe našim gledalcem.
Janko Bolka ni nastopal pred kamerami, je pa vedno naredil vse, da so lahko uspešno nastopali drugi in prenašali zgodbe našim gledalcem. Foto: Matej Kolaković
Tatjana Trtnik, ki je bila avtorica temeljnih oddaj za otroke in mlade, ki so dvignile program v sam vrh evropskega televizijskega ustvarjanja, ter pobudnica, urednica in avtorica neštetih TV-vsebin.
Tatjana Trtnik, ki je bila avtorica temeljnih oddaj za otroke in mlade, ki so dvignile program v sam vrh evropskega televizijskega ustvarjanja, ter pobudnica, urednica in avtorica neštetih TV-vsebin. Foto: Matej Kolaković
Franci Strehovec, perfekcionist v pravem pomenu besede. Kot mednarodni strokovnjak za področje filma je pripomogel k prepoznavnosti naše ustanove tudi onkraj meja
Franci Strehovec, perfekcionist v pravem pomenu besede. Kot mednarodni strokovnjak za področje filma je pripomogel k prepoznavnosti naše ustanove tudi onkraj meja Foto: Matej Kolaković
Generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli, se je zahvalil sodelavkam in sodelavcem, ki so bili v preteklem letu zaslužni za najbolj kakovostne delovne dosežke, strokovne delovne prispevke v daljšem časovnem obdobju in dolgoletni delovni opus v zavodu.
Generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli, se je zahvalil sodelavkam in sodelavcem, ki so bili v preteklem letu zaslužni za najbolj kakovostne delovne dosežke, strokovne delovne prispevke v daljšem časovnem obdobju in dolgoletni delovni opus v zavodu. Foto: Matej Kolaković
Špela Šipek je bila urednica ene najzahtevnejših oddaj, Tarče, vendar se je dobesedno sredi dela, načrtov in izzivov marca lani veliko prezgodaj poslovila. Bila je izredno prodorna, natančna, poštena, zavezana dejstvom in resnici ter profesionalna.
Špela Šipek je bila urednica ene najzahtevnejših oddaj, Tarče, vendar se je dobesedno sredi dela, načrtov in izzivov marca lani veliko prezgodaj poslovila. Bila je izredno prodorna, natančna, poštena, zavezana dejstvom in resnici ter profesionalna. Foto: RTV Slovenija

Generalni direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli, se je zahvalil sodelavkam in sodelavcem, ki so bili v preteklem letu zaslužni za najbolj kakovostne delovne dosežke, strokovne delovne prispevke v daljšem časovnem obdobju in dolgoletni delovni opus v zavodu.

Priznanja za življenjsko delo so prejeli Janko Bolka, ki ni nastopal pred kamerami, je pa vedno naredil vse, da so lahko uspešno nastopali drugi in prenašali zgodbe našim gledalcem; Franci Strehovec, perfekcionist v pravem pomenu besede. Kot mednarodni strokovnjak za področje filma je pripomogel k prepoznavnosti naše ustanove tudi onkraj meja; in Tatjana Trtnik, ki je bila avtorica temeljnih oddaj za otroke in mlade, ki so dvignile program v sam vrh evropskega televizijskega ustvarjanja, ter pobudnica, urednica in avtorica neštetih TV-vsebin.

Janko Bolka

V svoji karieri ni le načrtoval različnih TV-prenosov in sodeloval pri njih, ampak je vedno iskal tehnične novosti in se trudil, da bi tehnologijo uporabil na nov, do tedaj v svetu še neznan način. Kar nekaj njegovih inovacij se danes uporablja pri prenosih različnih športnih dogodkov. Kdo v svetu ne pozna mednarodnih prenosov olimpijskih iger v Sarajevu, svetovnega prvenstva v dvigovanju uteži v Ljubljani, skokov v Planici, tekem svetovnega prvenstva v alpskih disciplinah, prvenstev v veslanju na Bledu, evropskih prvenstev v rokometu in košarki? Na vseh teh prizoriščih je bil Janko vedno v vlogi načrtovalca, vodje in sodelavca. Ni nastopal pred kamerami, je pa vedno naredil vse, da so lahko pred kamerami uspešno nastopali drugi in prenašali zgodbe našim gledalcem.

Franci Strehovec

Perfekcionist v pravem pomenu besede. Zamisli, ki so se mu porajale ob iskanju izboljšav delovnih procesov in načinov dela, so bile izdelane do najmanjših podrobnosti. Za njim bo ostal neizbrisljiv pečat na veliki filmski dediščini, nad katero je bedel že pri samem ustvarjanju. V zadnjem obdobju pa je neprecenljiv njegov prispevek k trajnemu ohranjanju arhivskega filmskega gradiva. Kot mednarodni strokovnjak za področje filma je pripomogel k prepoznavnosti naše ustanove tudi zunaj meja. Sodeloval je pri številnih zahtevnih projektih, na visoki strokovni ravni je uvajal sliko širokega formata 16/9. Njegova popolna pripadnost Televiziji Slovenije se je kazala tudi v letih, ko je kot pomočnik direktorja TV vzorno skrbel za produkcijo in izvedbo programa.

Tatjana Trtnik

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila z izjemnim občutkom, znanjem in zavzetostjo najbližja ustvarjalna sodelavka tedanjega urednika otroškega in mladinskega programa. Bila je avtorica temeljnih oddaj za otroke in mlade, ki so ta program dvignile v vrh evropskega televizijskega ustvarjanja za mlade. Ustvarila je med otroki in vsemi generacijami priljubljeno, že kar legendarno oddajo Periskop, ki je vrsto let dobesedno praznila ulice in je bila prva tovrstna oddaja naše televizije. Oddajo Pod klobukom, ki je bila večkrat nagrajena, med drugim z viktorjem strokovne žirije, je urejala 17 let. Zanjo je je pisala tudi scenarije. V vseh letih delovanja je bila tudi pobudnica, urednica in pogosto avtorica neštetih prazničnih programov, prireditev, koncertov, muzikalov in plesnih pravljic ter vrste dokumentarnih oddaj in filmov.

Priznanja za izjemne dosežke v daljšem delovnem obdobju šestim nagrajencem

Priznanja za izjemne dosežke oz. nadpovprečne delovne prispevke v daljšem delovnem obdobju so prejeli vrhunski džezovski kitarist Primož Grašič, dolgoletni tehnični vodja reportažnih vozil Zlatko Gregorinčič, dopisnik iz Avstrijske prestolnice Alojzij Kos, urednik Odmevov Vlado Krejač, sekretarka zavoda Darja Slokan in novinarka ter avtorica oddaje Proti etru, Nina Zagoričnik.

Primož Grašič

Primož Grašič je gotovo naš najbolj znani džezovski kitarist, ki se v svoji bogati karieri lahko pohvali tako s solističnim kot komornim in orkestrskim delovanjem. V Big Bandu RTV Slovenija vzbuja pozornost s številnimi kitarskimi soli in improvizacijami ter je neprecenljiv člen ritemske sekcije. Je unikaten džezovski kitarist, s katerim sodelujejo mednarodno uveljavljeni umetniki. Omeniti velja tudi njegovo obširno diskografijo za založbo ZKP RTV Slovenija in druge.

Zlatko Gregorinčič

Zlatko Gregorinčič je že več kot 20 let tehnični vodja reportažnih vozil. Sodeluje pri prenosih prireditev in dogodkov in pri tem vedno išče nove tehnične rešitve. V zadnjih letih je uspešno sodeloval pri prenavljanju dvoran in prizorišč s povezovalnimi optičnimi vlakni. Z uporabo novih tehnologij in svojo iznajdljivostjo uspešno rešuje vedno večje produkcijske zahteve domačih in tujih partnerjev.

Alojzij Kos

Alojzij Kos je za radio in televizijo neutrudno spremljal in analiziral problematiko slovenske manjšine na Koroškem. Potem ko je bilo rednega dopisništva na Dunaju konec, se je uspešno spoprijel z zahtevno nalogo »letečega dopisnika« iz avstrijske prestolnice. Je novinar, ki je življenje popolnoma podredil poklicu, saj ni poznal prostih dni in nedelj. Svoje naloge je opravljal z enako vnemo vse do zadnjega delovnega dne.

Vlado Krejač

Vlado Krejač je kot poročevalec s Kosova doživel vse burne demonstracije nacionalizma v Srbiji. Iz Beograda je kot dopisnik odšel, preden je slovenska delegacija zapustila sejo CK ZK Jugoslavije. Med osamosvajanjem Slovenije je bil v Mariboru v posebnem položaju – ponoči, med barikadami. Več let je vodil TV-Dnevnik,bodisi sam ali skupaj z Nado Lavrič. To je bilo stresno obdobje, polno peklenskega tempa, a tudi koristnih izkušenj. Je kolektivni dobitnik devetih viktorjev za Odmeve.

Darja Slokan

Opišemo jo lahko s samimi presežki: delavnost, profesionalnost, natančnost, zagnanost, korektnost, pravočasnost, inovativnost, sistematičnost in dobra organiziranost. Pripravljena je prevzemati dodatne naloge in izzive ter pridobivati nova znanja. Ne ukloni se starim, preživetim vzorcem delovanja, ampak v svoje delo vnaša modernost in svežino. Čeprav njeno delo ni na očeh javnosti, je nepogrešljiv člen pri organiziranosti in vodenju naše hiše.

Nina Zagoričnik

Večino radijske kariere je posvetila kulturi v najširšem in najplemenitejšem pomenu besede – še posebno filmu, arhitekturi in gledališču. Snemalnik je vedno v njeni torbi, zato težko zamudi priložnost za pogovor o zanimivih temah. Na njenem seznamu je več kot 800 intervjuvancev z različnih področij, med njimi tudi svetovno znani igralci, režiserji in umetniki. Znana je po iznajdljivosti, s katero najde pot do sicer nedosegljivih sogovornikov.

Posthumno častno priznanje za delo na RTV Slovenija Špeli Šipek

Bila je odločna, delovna, profesionalna in popolnoma predana novinarstvu. Opazna je bila že kot študentka angleščine in novinarstva, ko je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja začela pripravljati prispevke za Studio City. Že med študijem je delala na komercialni televiziji, po uspešni karieri pa se je vrnila na RTV Slovenija. Bila je urednica ene najzahtevnejših oddaj, Tarče, vendar se je dobesedno sredi dela, načrtov in izzivov marca lani veliko prezgodaj poslovila. Bila je izredno prodorna, natančna, poštena, zavezana dejstvom in resnici ter profesionalna. Leta 2002 je prejela nagrado consortium veritas Društva novinarjev Slovenije, ki jo je lani posthumno nagradilo še za življenjski prispevek k razvoju televizijskega novinarstva.