Branko Završan v filmu TIR; premierno ga bomo predvajali v torek, 2. februarja, ob 21.25 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Fandango
Branko Završan v filmu TIR; premierno ga bomo predvajali v torek, 2. februarja, ob 21.25 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Fandango
TIR Foto: Fandango
V nemškem vesternu Zlato igra naš Marko Mandić. Premierno v sredo, 4. februarja, ob 23.10 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Cinemania
V filmu o dveh nadarjenih prijateljicah, judovski Lei in nemški Dariji, igrata Sebastian Cavazza (na fotografiji) in Branko Završan. Foto: Arsseptima
Preboj na mednarodno filmsko sceno: Katarina Čas v irskem Policistu (The Guard). Premierno ga bomo predvajali 6. februarja ob 22.55 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Blitz
Policist (The Guard) Foto: Blitz

ki smo ga poimenovali Slovenski igralci osvajajo evropski film. Izpostavili bomo Branka Završana, Lučko Počkaj, Marka Mandića, Sebastiana Cavazzo in Katarino Čas.

V torek, 3. februarja, bomo ob 21.15 na 2. programu TV Slovenija predvajali film TIR z Brankom Završanom in Lučko Počkaj. Italijansko-hrvaški dokumentarno-igrani film ceste, posnet leta 2013, je režiral Alberto Fasulo. Prikazuje zgodbo Branka, ki se kot voznik tovornjaka zaposli pri italijanskem prevozniku. Z zaslužkom, ki je trikrat večji od njegove nekdanje učiteljske plače, bi družini rad omogočil spodobnejše življenje. Težki pogoji in nečloveške zahteve delodajalcev na cesti ogrožajo Brankovo varnost in življenje. In zdi se, kot da ga neskončne vožnje po evropskih tržnih magistralah ne bodo nikoli pripeljale domov, k vse bolj oddaljeni in odtujeni družini.
Ta zmagovalec mednarodnega filmskega festivala v Rimu leta 2013 razkriva globalno problematiko izkoriščanja delavstva in trpko realnost večnih nomadov evropskega prevozništva. Za vlogo v filmu TIR je igralec Branko Završan opravil vse potrebne izpite za voznika tovornjaka, se pod krinko zaposlil pri prevozniškem podjetju iz Verone in s tovornjakom prevozil v dobrih dveh mesecih več kot 40.000 kilometrov.

Tudi v sredo, 4. februarja, zvečer bomo s protagonisti nemško-kanadskega vesterna Zlato iskali boljše življenje. Na sporedu bo ob 23.10 na 2. programu TV Slovenija. Režiral ga je Thomas Arslan, igrajo Nina Hoss, Marko Mandić, Uwe Bohm, Rosa Enskat in Wolfgang Packhäuser. Film so posneli leta 2013.
Majhna skupina Nemcev se poleti 1898 z razposajenim poslovnežem Wilhelmom Laserjem na čelu poda za sanjami o sreči in lepši prihodnosti. Z natovorjenimi konji, pokritimi vagoni in z nekaj skromne lastnine potujejo proti nedavno odkritim rudnikom zlata v Dawsonu na severu Kanade. Nenehna negotovost, mraz in izčrpanost pa zahtevajo svoj davek in spori v skupini se stopnjujejo.

V četrtek, 5. februarja, si ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija lahko ogledate hrvaški film Lea in Darija, ki je nastal leta 2011. Film, posnet po resnični zgodbi mlade hrvaške igralke in čudovite glasbenice Lee Deutch, je režiral Branko Ivanda, igrajo pa Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastian Cavazza in Branko Završan.
Zgodba se osredotoča na pozna 30. leta in na začetek druge svetovne vojne. Lea Deutsch in Darija Gasteiger sta prijateljici, mladi igralki, plesalki, pevki. Lea velja za ´hrvaško Shirley Temple´, navdušuje občinstvo po vsej Kraljevini Jugoslaviji, Darijine sposobnosti pa prav tako pričajo, da imamo pred sabo čudežno dekle. Edina razlika med njima, žal v času vojne vihre zelo pomembna, je v njunih koreninah. Lea je Judinja, Darija pa pripadnica nemške manjšine na Hrvaškem.
Kostumsko in koreografsko zelo bogat film nudi zelo dober vpogled v še vedno precej sporno in trpko obdobje novejše hrvaške zgodovine in bo navdušil predvsem ljubitelje glasbenih filmov.

V petek, 6. februarja, ob 22.55 pa še malo proti zahodu. Na 2. programu TV Slovenija si bomo ogledali irski film iz leta 2011 Policist. Režiral ga je John Michael McDonagh, igrajo pa Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong, Katarina Čas in Fionnula Flanagan.
Gerry Boyle je policist iz majhnega irskega mesteca. Ima zajedljiv smisel za humor in raznežen odnos do prostitutk. V eni izmed počitniških hišic v njegovem rajonu se pojavi skrivnostno truplo. Njegov novi, zagnani pomočnik Aidan je nad zločinom navdušen. Njunega miru pa je dokončno konec, ko z FBI-ja sporočijo, da bo v nekaj dneh v mestno pristanišče prispela 500 milijonov dolarjev vredna pošiljka narkotikov. Gerry hitro spozna, da bo moral stvari vzeti v svoje roke. Edina oseba, ki mu pri tem lahko pomaga, je agent FBI-ja Everett. Toda kaj, ko ga ne prenaša najbolje! Njuno različno razumevanje zakonov povzroči številne zabavne spore in zmešnjave. Lahkotna irska kriminalna komedija, v kateri je zaigrala tudi naša Katarina Čas, predstavlja njen preboj na mednarodno filmsko sceno.

Izbor filmov so pripravili v Uredništvu tujih igranih oddaj.