Foto:
Foto:

Na 2. koncertu v okviru cikla Kromatika (9. oktobra 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma) sta kot gosta z orkestrom nastopila dirigent Daniel Raiskin in solist, violinist Vadim Gluzman. Prav z njima je Simfonični orkester RTV Slovenija nekaj dni kasneje odpotoval na turnejo po Nemčiji, po dva koncerta pa sta bila tudi v Belgiji in na Nizozemskem. Program, ki ga so predstavili v Ljubljani – Vltavo Bedřicha Smetane, Prvi violinski koncert Maxa Brucha ter Sedmo simfonijo Antonina Dvoržaka – so glasbeniki na turneji kombinirali z uverturo k operi Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncertom za violino in orkester v D-duru, op.77, Johannesa Brahmsa ter Koncertom za violino in orkester v D-duru, op. 35, ter Simfonijo št. 6 v h-molu, op. 74, (Patetično) Petra Iljiča Čajkovskega.

Prvi koncert je bil v Mestni dvorani v Wittnu, za njim pa nastopa v prelepi koncertni dvorani DeSingel v Antwerpnu in dvorani Glasbenega centra Fritsa Philipsa v Eindhovnu na Nizozemskem. Orkester se je potem vrnil v Nemčijo, natančneje v mesti Mülheim an der Ruhr in Villigen - Schwenningen. Vse dogajanje na turneji je budno spremljala televizijska ekipa in ga bo povzela v dokumentarnem filmu.

Orkester je, kot smo že zapisali, vodil dirigent Daniel Raiskin, Vadim Gluzman pa je blestel kar v treh violinskih koncertih.

Orkester se je na turnejo odpravil v vrhunski formi. S pohvalami dirigentu Daniela Raiskina, ki je sicer šef dirigent Državnega orkestra Renske filharmonije v Koblenzu in Filharmoničnega orkestra Arturja Rubinsteina iz Lodža, so se glasbeniki vrnili domov polni pozitivnih izkušenj, pripravljeni na nove izzive in koncerte. Občinstvo je orkester nagradilo s stoječimi ovacijami, kritiki in poznavalci glasbenega dogajanja pa s superlativi:

»Simfonični orkester RTV Slovenija koketira z zanosom. Na ponedeljkovem koncertu so godala, pihala, trobila in tolkala v delih Smetane, Brucha in Čajkovskega svoje igranje stopnjevala do ekstaze /…/ Že uvod v koncertni večer pod vodstvom dirigenta Daniela Raiskina je bil veličasten./…/ Z izvrstnim solistom Vadimom Gluzmanom, ki je v Violinskem koncertu Čajkovskega blestel in izzval navdušeni odziv občinstva, so slovenski glasbeniki samo še nadgradili svoj uspeh. /…/ Drugi vrhunec v Violinskem koncertu so predstavljale pasaže. Z njimi so nas godalci dobesedno omamili.« Cindy Richau (Der Westen, Witten)

»Simfonični orkester RTV Slovenija je vseskozi igral čudovito. Zvočno bogastvo glasbe je bilo ves čas izkoriščeno. Globoki temnorjavi zvok godal ter okrogli, pisano razigrani zvok pihal in trobil sta se združila v predanosti glasbi, ki omehča um in ogreje srce. V gibanju in igranju orkestra je bilo opaziti spoštovanje dirigenta Daniela Raiskina in povezanost z njim. Dirigent je kot pravi vodja popeljal glasbenike prek meja.« (Eindhoven Dagblad, Eindhoven)

»Kdor v koncertni program uvrsti takšne uspešnice, želi biti varen ali pa ponuditi nekaj posebnega, nekaj, kar preseže navadno površinskost in veličino glasbe prikaže kot močno neposredno doživetje. In prav to je uspelo dirigentu Danielu Raiskinu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in vrhunskim solistom Vadimom Gluzmanom.

Orkester z bleščečo igro tutti, ki je tudi v najsilovitejših izbruhih še vedno zvenela diferencirano in nas držala v napetosti, občasno tudi s prav pravljičnim ozračjem, nas je z Vltavo osvojil.« Roland Dymke (Der Westen, Mülheim an der Ruhr)

»Pri Dvořakovi Sedmi simfoniji se je zdelo, da ima Daniel Raiskin magično moč nad orkestrom.

S prekipevajočim temperamentom, jasno gestikulacijo je orkester izzval. Z vodenjem je nakazal glasbeni tok, na glasbenike se je lahko zanesel – sledili so mu pozorno in zavzeto.« spletna stran Schwarzwälder-Bote.de (Villigen - Schwenningen)