Maruša Majer in Gregor Čušin med snemanjem filma Avtošola; foto Željko Stevanić Foto:
Maruša Majer in Gregor Čušin med snemanjem filma Avtošola; foto Željko Stevanić Foto:
Željko Stevanić / prizor iz filma Avtošola
Režiser Janez Burger in Gregor Čušin med snemanjem Avtošole. Foto: Željko Stevanić

Igrani program TV Slovenija je lani poleti snemal film Avtošola v režiji Janeza Burgerja. Premierno bo v četrtek, 11. septembra, prikazan na 17. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Novopečeni tajkun Robert se brez pomislekov in zadržkov pri izbiri metod loti nakupovanja zemljišč, na katerem namerava zgraditi sodobni trgovski center. Pri tem mu delata težave le avtošola na tem zemljišču in hči Lija, ki se hoče v avtošoli kljub očetovi prepovedi naučiti voziti avto. Ob napetem dogajanju iz brezobzirnega sveta pa zgodba ponuja tudi vrsto toplih in zanimivih medčloveških razmerij, v katerih se izrisuje množica prizorov iz našega vsakdana.

V glavni vlogi nastopata Gregor Čušin in Maruša Majer, ob njiju pa v filmu igrajo tudi Matjaž Tribušon, Vesna Pernarčič, Vlado Novak, Vladimir Vlaškalić, Ivo Ban in drugi.

Lanskoletna udeleženca in nagrajenca FSF-ja v produkciji TV Slovenija se bosta slovenskemu občinstvu ponovno predstavila jeseni. Zapelji me Marka Šantića, ki je prejel vesno za najboljšo režijo, si bomo septembra lahko ogledali tudi v kinu in kmalu zatem na ekranih nacionalne Televizije, Paniko Barbare Zemljič, ki je v kina že privabila 20.000 obiskovalcev, pa bomo na naših zaslonih predvajali predvidoma v prihajajoči zimi.

Igrani program TV Slovenija pa že ustvarja nove filme za slovensko občinstvo. Film Matevža Luzarja Dekleta ne jočejo je bil posnet čez poletje in čaka na začetek montaže, v Kopru Miha Knific te dni snema celovečerec Štiri stvari, začeli pa smo s pripravami na kratki igrani film Darka Sinka Sošolki. Predvidoma bomo vse tri filme predstavili prihodnje leto na 18. FSF.