Direktor ekipe Astana Aleksander Vinokurov in Vincenzo Nibali sta uživala v prostem dnevu na Touru. Foto: EPA
Direktor ekipe Astana Aleksander Vinokurov in Vincenzo Nibali sta uživala v prostem dnevu na Touru. Foto: EPA
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde načrtuje napad v Alpah. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je že končal Tour in se posvetil pripravam na svetovno prvenstvo v Španiji. Foto: EPA
Po polovici Dirke po Franciji
Nibali hiti k zmagi na Touru
Po Froomu tudi Contador končal Tour

Štirikratni svetovni in olimpijski prvak v vožnji na čas je kot glavna razloga navedel utrujenost zaradi naporne sezone in priprave na svetovno prvenstvo. "Za mano je 59 napornih tekmovalnih dni. Potrebujem počitek, da se bom ustrezno pripravil na naslednji cilj, na svetovno prvenstvo v Španiji," je dejal Cancellara, trikratni zmagovalec dirke Paris-Roubaix.

Contador zapeljal v luknjo
Alberto Contador je moral v ponedeljek odstopiti z Dirke po Franciji. Zanj je bil usoden padec na enem izmed spustov, pri katerem pa si je zlomil golenico in bo moral na operacijo v Madridu.

"Na spustu sem se želel okrepčati z energijsko ploščico, pri tem pa sem zapeljal v luknjo in izgubil ravnotežje. Ker sem držal krmilo le z eno roko, je bil padec neizbežen. Hotel sem nadaljevati, toda bolečine so bile prehude," je dejal 31-letni kolesar ekipe Tinkoff Saxo in izrazil obžalovanje, ker ga na dirki ne bo: "Na letošnji Tour sem prišel pripravljen kot še nikoli. Na tej nesrečni etapi sem želel zmagati in pokazati, da Vincenzu Nibaliju ne bo lahko. Žal se je zgodilo to, kar se je."

Štart Vuelte 23. avgusta
Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je že izrazil tudi dvom, da bi avgusta lahko nastopil na Dirki po Španiji, kar mu je zaželel tudi veliki konkurent in prav tako nesrečnik letošnjega Toura Chris Froome. Rehabilitacija po taki poškodbi navadno traja od pet do šest tednov, a nekateri so se pozdravili tudi prej.

"Moj nastop na Vuelti bo odvisen od tega, kako bo potekalo moje zdravljenje. Ne bi rad ničesar napovedoval, možnosti obstajajo, je pa res, da na dirko ne bi rad prišel nepripravljen," ni ravno največji optimist Contador. Vuelta se bo začela 23. avgusta.

Nibali na najboljši poti, da sledi "piratu"
Vincenzo Nibali je na najboljši poti, da postane prvi Italijan po legendarnem Marcu Pantaniju z zmago na Touru. Mnogo prezgodaj umrli pirat je leta 1998 v velikem slogu ob vzponu na Les Deux Alpes zlomil prvega favorita Jana Ullricha.

Kapetan Astane ima po desetih etapah kar dve minuti in 23 sekund naskoka pred Richiejem Portom. Težko je verjeti, da bi ga lahko še kdo prehitel, če ne bo kakšnega padca.

Rumeno majico bo podaril Pantanijevi mami
"Zelo bi bil ponosen, če bi postal naslednik Pantanija. Njegova mama mi je že dala eno izmed njegovih rumenih majic, po koncu dirke ji bom prinesel eno izmed svojih. Toura niti slučajno še ni konec, veliko je še težkih klancev, tekmeci čakajo na moj slab dan. Lani sem naredil napako na Vuelti, kar je izkoristil Chris Horner, ki je nato dobil dirko," je poudaril Nibali, ki ga zelo zanima tudi zgodovina kolesarstva. Veliko je prebral o italijanskih junakih Ginu Bartaliju in Faustu Coppiju ter seveda tudi o zadnjem francoskem zmagovalcu Toura Bernardu Hinaultu.

Le pet kolesarjev dobilo vse tri največje dirke
Z zmago na Touru bi se Nibali priključil znamenitim kolesarjem, ki so dobili vse tri največje dirke na svetu. V tej druščini so Francoza Bernard Hinault in Jacques Anquetil, Španec Contador, Belgijec Eddy Merckx in Italijan Felice Gimondi.

Skupni vrstni red po 10. etapi:
  1. V. NIBALI          ITA   42:33:38 
  2. R. PORTE           AVS      +2:23 
  3. A. VALVERDE        ŠPA       2:47 
  4. R. BARDET          FRA       3:01 
  5. T. GALLOPIN        FRA       3:12 
  6. T. PINOT           FRA       3:47 
  7. T. VAN GARDEREN    ZDA       3:56 
  8. J. C. PERAUD       FRA       3:57 
  9. R. COSTA           POR       3:58 
 10. B. MOLLEMA         FRA       4:08 
 ...                                   
 62. S. ŠPILAK          SLO      55:22 
139. K. KOREN           SLO    1:32:59 
Po polovici Dirke po Franciji
Nibali hiti k zmagi na Touru
Po Froomu tudi Contador končal Tour