Novi dres čebel je Janu Tratniku všeč, ker je preprost in ni preveč pisan. Foto: Team Visma Lease a Bike/Bram Berkien
Novi dres čebel je Janu Tratniku všeč, ker je preprost in ni preveč pisan. Foto: Team Visma Lease a Bike/Bram Berkien

V dnevniškem zapisu na svoji spletni strani je Jan Tratnik opisal svoje zimske treninge in priprave na kolesarsko sezono 2024. Ob tem je 33-letni Idrijčan predstavil program dirk, na katerih bo predvidoma zastopal barve nizozemske ekipe Visma Lease a Bike.

"Zdaj me čaka še nekaj dni doma, nato se pa moja sezona začne z dirko po Murcii. Nadaljujem z Jaen Classic, Volta Algarve, Omloop Het Nieuswsblad, Kuurne-Brussels-Kuurne, višinske priprave na Teidah, E3, Dwars door Vlaanderen, Tour of Flanders in nato grande finale: Giro d’Italia in Tour de France. Upam tudi na uvrstitev na olimpijske igre. Temu bo potem logično sledil počitek," je zapisal Tratnik.

Tratnikov program dirk

10. februarja: dirka po Murcii
12. februarja: klasika Jaén
14.-18. februarja: etapna Dirka po Algarvu
24. februarja: Omloop Niewsblad
25. februarja: Kuurne-Bruselj-Kuurne
22. marca: E3
27. marca: Skozi Flandrijo
31. marca: spomenik Po Flandriji
4.-26. maj: Dirka po Italiji
29. junij-21. julij: Dirka po Franciji
3. avgusta: cestna olimpijska dirka?

55 dirkalnih dni s tremi etapnimi dirkami in devetimi enodnevnimi.

Spomladanski vrhunec – Flandrija

Za ogrevanje v Španijo na dirki 10. in 12. februarja, selitev na jug Portugalske, nato ga čaka niz belgijskih klasik, ki jih zaznamujejo s kockami tlakovani odseki. Vrhunec pomladi za Tratnika bo spomenik Po Flandriji, kjer bodo čebele naredile vse, da Wout van Aert končno osvoji v Belgiji najbolj čislano in tudi med kolesarji najbolj priljubljeno enodnevno dirko.

Zatem se bo Syuk spremenil v neutrudnega pomočnika za tritedenske dirke: na Dirki po Italiji naj bi maja pomagal tudi pri sprinterskem vlaku za Olava Kooija, medtem ko bo na Dirki po Franciji vse podrejeno tretji zaporedni zmagi Jonasa Vingegaarda.

Tratnik četrti Slovenec na cestni dirki Pariza?

Tratnik bo letos v službi van Aerta na klasikah, na Dirki po Italiji bo delal tudi za sprinterja Koija, na Dirki po Franciji pa seveda za Vingegaarda (in Kussa). Foto: Organizator/Team Visma Lease a Bike/Bram Berkien
Tratnik bo letos v službi van Aerta na klasikah, na Dirki po Italiji bo delal tudi za sprinterja Koija, na Dirki po Franciji pa seveda za Vingegaarda (in Kussa). Foto: Organizator/Team Visma Lease a Bike/Bram Berkien

Za piko na i Tratnik upa, da bo izbran med četverico Slovencev, ki bodo dirkali na olimpijski cestni dirki. V Parizu 2024 bo na startu zgolj 90 kolesarjev z vsega sveta, Slovenija pa je ena izmed petih ekip z maksimalnim številom kolesarjev. Nastop v Pariz sta kot cilj poudarila Primož Roglič in Matej Mohorič, medtem ko Tadej Pogačar stavi predvsem na septembrski SP in bi se o OI odločil glede na stanje po koncu dirke vseh dirk.

Obenem je Tratnik rezervna možnost za kronometer, če bi se Roglič ali Pogačar odpovedala ali ne bi mogla nastopiti na olimpijski vožnji na čas.

Sorodna novica Svetovna serija 2024

Tratnik je začel znova trenirati sredi novembra. Decembra je šel s čebelami na skupne priprave v okolici Alicanteja, kjer so devet dni trenirali in opravljali druge dejavnosti. Sledila sta postanek na Nizozemskem za uradno predstavitev ekipe in razkritje novih pokroviteljev in dresov.

Božič in novo leto je Tratnik preživel v Sloveniji, vendar je žal zbolel in moral izpustiti treninge in praznovanja. Vendar meni, da mu je prisilni počitek pomagal okrevati, in se zdaj počuti še bolje pripravljenega. Zdaj trenira od štiri do šest ur na dan, vključno z visoko in nizko intenzivnimi ter dolgimi vožnjami. Po zgledu prijatelja Rogliča tudi Tratnik zdaj redno teče, da okrepi koleno in za dober začetek dneva.


UCI WORLD TOUR
SVETOVNA LESTVICA UCI, 13. februarja

  1. T. POGAČAR       SLO/UAD    7.571 
  2. J. VINGEGAARD    DAN/TVL    6.304 
  3. R. EVENEPOEL     BEL/SOQ    5.772 
  4. P. ROGLIČ        SLO/BOH    5.603 
  5. M. PEDERSEN      DAN/LTK    4.918 
  6. W. VAN AERT      BEL/TVL    4.797 
  7. M. VAN DER POEL  NIZ/ADC    4.163 
  8. A. YATES          VB/UAD    4.008 
  9. J. PHILIPSEN     BEL/ADC    3.912 
 10. J. ALMEIDA       POR/UAD    3.083 
 11. S. YATES          VB/JAY    2.861 
...                                    
 19. M. MOHORIČ       SLO/TBV    2.258 
269. L. MEZGEC        SLO/JAY      343 
312. J. TRATNIK       SLO/TVL      297 
360. G. GLIVAR        SLO/UAZ      252 
504. M. GOVEKAR       SLO/TBV      162 
587. T. FINKŠT        SLO/ADR      134