Jasper Philipsen je v ciljnem šprintu odbil napad Wouta van Aerta in Madsa Pedersena. Foto: Reuters
Jasper Philipsen je v ciljnem šprintu odbil napad Wouta van Aerta in Madsa Pedersena. Foto: Reuters

Etapa od Rodeza do Carcassonneja na papirju ni prinašala veliko akcije. Še največ preglavic naj bi kolesarjem povzročila visoka temperatura, a v drugi polovici etape so se začeli vrstiti padci, v glavni vlogi pa je bilo moštvo Jumbo-Visma.

Jonas Vingegaard med 15. etapo. V Pirenejih ne bo mogel računati ne na Rogliča ne na Kruijswijka. Foto: EPA
Jonas Vingegaard med 15. etapo. V Pirenejih ne bo mogel računati ne na Rogliča ne na Kruijswijka. Foto: EPA

Najprej sta se na tleh znašla Wout van Aert in Steven Kruijswijk, ki se je nemudoma prijel za ramo. Kmalu je postalo jasno, da Nizozemec, pomemben člen in pomočnik Jonasa Vingegaarda, dirke ne bo mogel nadaljevati. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v bolnišnico.

Vingegaard je tako v enem dnevu ostal brez dveh pomočnikov, potem ko je že pred začetkom etape odstopil Primož Roglič. A s tem drame za nizozemsko moštvo še ni bilo konec: slabih 60 km pred ciljem sta padla še Vingegaard in Tiesj Benoot. Vodilni v skupnem seštevku je imel nekaj težav s kolesom. Oba sta sicer etapo lahko nadaljevala, Danec se je hitro priključil glavnini.

Prerez 15. etape. Foto: Organizator
Prerez 15. etape. Foto: Organizator
Zadnji 3 kilometri 15. etape Dirke po Franciji in ciljni šprint, ki ga je dobil Belgijec Jasper Philipsen pred rojakom Woutom van Aertom.

Ta je vmes ujela ubežnika, Danca Mikkela Frolicha Honoreja (Quick-Step Alpha Vinyl) in Nilsa Pollitta (Bora-Hansgrohe), kmalu zatem sta se na zadnjem gorskem cilju od nje odlepila Francoza Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels). Dolgo časa sta vztrajala na čelu, prvi je odpadel Gougeard, Thomasa so ujeli v zadnjem kilometru!

Začel se je boj za etapno zmago, Van Aert in Mads Pedersen (Trek-Segafredo) sta se prerivala v zadnjih metrih, po levi strani pa je mimo njiju švignil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) in se razveselil svoje prve etapne zmage na Touru. Do danes je štirikrat osvojil drugo mesto, prav toliko krat je bil tretji.

Vrhunci 15. etape Toura 2022

Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Vingegaard sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca, Pogačar je bil 12., Vingegaard 23. V skupnem vrstnem redu razlika med omenjenima kolesarjema torej ostaja enaka: 2:22.

Kolesarji si bodo zdaj vzeli dan počitka, nato pa jih čaka še zadnji teden dirke in naporni Pireneji. V torek se bodo iz Carcassonna namenili v Foix, medtem pa bodo morali premagati štiri kategorizirane prelaze, vključno s prelazoma prve kategorije Port de Lers in Mur de Peguere.

Tudi Cort Nielsen in Clarke končala Tour

Danski kolesar Magnus Cort Nielsen je nova žrtev okužbe z novim koronavirusom, ki je tako že dirko končal. Zmagovalec desete in eden od junakov prvih etap dirke na Danskem, po katerih je nekaj časa nosil pikčasto majico za vodstvo v razvrstitvi gorskih ciljev, je postal sedmi kolesar, ki je moral zaradi okužbe dirko zapustiti. "Magnus Cort se je danes zjutraj zbudil z glavobolom in vročino, test pa je pokazal okužbo. Trenutno je še pri zdravniku," so v sporočilu za javnost zapisali pri njegovi ekipi Education First (EF). Zaradi okužbe dirko zapušča tudi Simon Clarke, ki je dobil peto etapo. Moštvo Israel-Premier Tech je zapisalo, da je bil Avstralec pozitiven na rutinskem testu ekipe, vsi drugi kolesarji ekipe pa so oddali negativen test.


Spremljajte Tour na TV SLO/MMC tudi v tujini

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.

Results powered by FirstCycling.com

V zadnji teden Toura štirje Slovenci
Philipsen v ciljnem šprintu do 15. etape
Roglič končal nastope na Touru