Primož Roglič je po padcu v peti etapi izgubil možnosti v boju za skupno zmago. Foto: EPA
Primož Roglič je po padcu v peti etapi izgubil možnosti v boju za skupno zmago. Foto: EPA

"Ponosen sem na svoj prispevek k trenutnemu stanju v skupnem seštevku in verjamem, da bo ekipa uresničila naše ambicije v boju za rumeno in zeleno majico. Hvala vsem za veliko podporo," je dejal 32-letni Zasavec, ki je po 14 etapah v skupnem seštevku zasedal 21. mesto. Zaradi bolečin, ki jih je utrpel po padcu, je že lani odstopil na Dirki po Franciji, takrat pred deveto etapo. Leto pred tem je v skupnem seštevku zanesljivo vodil, a ga je po velikem preobratu v predzadnji etapi v vožnji na čas premagal Tadej Pogačar.

Usodna bala sena, ki se je znašla na cesti

Na 109. Tour je prišel z velikimi ambicijami. Z Jonasom Vingegaardom sta bila glavna aduta Jumba Visme, a so se načrti slovenskega kolesarja podrli v peti etapi. Pred enim izmed odsekov slovitih kock je padel, potem ko je zadel ob balo sena, ki se je znašla na cesti. Tja jo je povlekel eden izmed nespretnih motoristov, ki je s TV-kamero vozil pred glavnino.

Roglič je peljal v koloni in zapeljal naravnost vanjo. Po padcu je sedel na kolo, toda zaradi bolečin sprva ni mogel nadaljevati, saj si je izpahnil ramo. V preteklosti si je že sam nekajkrat poravnal izpahnjeno ramo in tako je storil tudi tokrat, a pri tem je izgubil dragocen čas. V skupnem seštevku je takrat proti Pogačarju izgubil dve minuti in osem sekund.

Po zaostanku postal pomočnik Vingegaarda

Po visokem zaostanku Rogliča je vlogo kapetana pri Jumbu Vismi prevzel Vingegaard, Slovenec pa je nato postal Dančev pomočnik. Na vzponih je večkrat narekoval ritem, Vingegaard pa je na 11. etapi na zaključnem vzponu na Granon strl Pogačarja ter prevzel rumeno majico.

Posledice padca so bile za Rogliča vendarle prehude, tako da so se v moštvu odločili, da pred zadnjim tednom, v katerem karavano čakajo še pirenejski klanci, ki bodo s kronometrom na predzadnji etapi odločili o končnem zmagovalcu, odstopi. "Da bi se poškodbe čim hitreje zacelile, smo se odločili, da na 15. etapi ne bom startal," je dodal Roglič, ki bo avgusta in septembra naskakoval četrto zaporedno zmago na Dirki po Španiji.

Roglič končal nastope na Touru