Zadnja dva kilometra 7. etape Dirke po Franciji

Prehitel ga je Belgijec iz moštva Alpecin Deceuninck, ki je pravi kralj sprintov na letošnji dirki, saj je zmagal že v ponedeljek in torek.

Za 38-letnim Cavendishem (Astana) je tretje mesto po tehnično zahtevnem zaključku zasedel Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche Circus Wanty). Luka Mezgec je v sprinterskem vlaku ekipe Yayco AlUla v odličen položaj pripeljal na koncu petega Dylana Groenewegna.

Jasper Philipsen slavi zmago v Bordeauxu. Levo Mark Cavendish, ki bo po tej sezoni končal kariero. Foto: EPA
Jasper Philipsen slavi zmago v Bordeauxu. Levo Mark Cavendish, ki bo po tej sezoni končal kariero. Foto: EPA

Philipsen: Brez moštvenih kolegov mi ne bi uspelo

"Ne morem biti bolj ponosen na opravljeno delo ekipe. Brez moštvenih kolegov ne bi mogel priti do tretje etapne zmage. Dobro smo se poiskali v zaključku in za uspeh storili vse. Vsi bi radi videli, da bi zmagal Mark, tudi sam bi mu privoščil. Danes je dobro sprintal, je odlično pripravljen in gotovo bo še poskušal," je razplet opisal 25-letni Philipsen, ki je dobil tudi zadnji dve sprinterski etapi na lanskem Touru.

"Imamo zelo dobro sestavljeno ekipo, tudi danes smo imeli v zaključku še dovolj nog. Vselej sem bil dobro postavljen, ni mi bilo treba kaj pretirano pritiskati na pedala pred zaključnim sprintom. Za nas je to res sanjski Tour. Če bi mi to dejali pred dirko, bi vam rekel, da ste nori. V nadaljevanju dirke želimo še kakšen uspeh," je dodal. Pot do zmage mu je znova omogočilo izjemno delo Mathieuja van der Poela.

Cavendish: Več nisem mogel storiti

Cavendish, ki je začel sprint 250 metrov pred ciljem, ni bil preveč razočaran: "Bil sem v kar dobrem položaju, tam, kjer sem si želel biti v dolgem ravnem zaključku. Tudi pri zadnji zmagi tu leta 2010 sem zgodaj začel sprint. Več nisem mogel storiti. Nekaj ekip se bo verjetno pritožilo, saj je Jasper prišel z leve na desno stran, toda nisem jaz zato tu, da bom o tem razpravljal."

Da so potrdili uradne izide, je res trajalo malo več časa.

Pobeg obsojen na neuspeh

Etapo je zaznamoval tudi pobeg, zadnja dva sta bežala Nans Peters (AG2R Citroën) in Pierre Latour (TotalEnergies). Prvi je odnehal 6 km pred ciljem, Latour je bil ujet 3,5 km pred zaključno črto.

Še en Francoz Simon Guglielmi (Groupama FDJ), ki je bil dolgo časa sam v ospredju, je zaostal in bil ujet na edinem kategoriziranem vzponu dneva na Cote de Beguey (1,2 km; povprečni naklon 4,4 odstotka) 40 km pred ciljem.

Ni (še) ušel Merckxu

Sprinterji so se po 13 letih vrnili v Bordeaux, kjer je nazadnje (tedaj v 18. etapi) slavil prav Cavendish. Takrat je bila to za raketo z otoka Man 14. etapna zmaga. Letos ima v sprintih še šesto in peto mesto. Za zdaj s 34 zmagami na Touru ostaja v družbi legendarnega Eddyja Merckxa (1969-1975).

Samo v Parizu je bilo več etapnih ciljev kot v Bordeauxu, kar 80-krat so se etape končale v središču jugozahodne Francije. Start je bil v kraju Mont-de-Marsan, sedma preizkušnja letošnje Dirke po Franciji pa dolga 169,9 km.

Tadej Pogačar že vse od prve etape nosi majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: EPA
Tadej Pogačar že vse od prve etape nosi majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: EPA

V soboto razgibana etapa, v nedeljo nov cilj v klanec

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v cilj prišel 25., v skupnem seštevku za Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma) zaostaja 25 sekund.

"Če bi bila danes še ena takšna etapa kot zadnja dva dni, bi bile kar velike razlike. Vsi smo bili veseli bolj umirjenega dne. Na koncu pa je bilo vseeno kaotično, hitro in zelo napeto," je za TV Slovenija povedal Pogačar.

Že v nedeljo bo sledil nov zahteven dan z gorskim zaključkom, še prej pa sobotna razgibana etapa, ki ne bi smela prinesti razlik med najboljšimi. "Jutri bo načeloma še lažji dan, v nedeljo pa samo klanec v zaključku in mislim, da bo na Puy de Dome kar letelo. Naša ekipa je v dobrem položaju za napade v prihodnjih težkih etapah, saj je tudi Adam Yates na visokem šestem mestu v skupnem seštevku," je dejal Pogi.

Osma etapa bo karavano peljala od Libourna do Limogesa (200,7 km). Po ravnih 125 km bo sledil razgiban zaključek z nekaj krajšimi vzponi, kar bi na papirju moralo pomeniti prednost za ubežnike pred sprinterji.

Philipsen švignil mimo Cavendisha v sprintu 7. etape Toura
Pogačar pričakuje, da bo v nedeljo letelo na vzponu na Puy de Dome
Analiza sedme etape z Borutom Božičem in Tadejem Valjavcem
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. J. VINGEGAARD     DAN    29:57:12
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:25
  3. J. HINDLEY        AVS        1:34
  4. S. YATES           VB        3:14
  5. C. RODRIGUEZ      ŠPA        3:30
  6. A. YATES           VB        3:40
  7. D. GAUDU          FRA        4:03
  8. R. BARDET         FRA        4:43
  9. T. PIDCOCK         VB    isti čas
 10. S. KUSS           ZDA        5:28
 ...                                  
 96. M. MOHORIČ        SLO     1:13:10
137. L. MEZGEC         SLO     1:28:34
Prerez 7. etape Toura 2023 s pičlimi 800 višinskimi metri v 170 km. Foto: ASO
Prerez 7. etape Toura 2023 s pičlimi 800 višinskimi metri v 170 km. Foto: ASO

Mark Cavendish ob zmagi v Bordeauxu pred 13 leti v dresu HTC Columbie. Za njim so zaostali Dean, Petacchi, McEwan, Freire, Boasson Hagen ... in Grega Bole na 9. mestu. Foto: EPA
Mark Cavendish ob zmagi v Bordeauxu pred 13 leti v dresu HTC Columbie. Za njim so zaostali Dean, Petacchi, McEwan, Freire, Boasson Hagen ... in Grega Bole na 9. mestu. Foto: EPA