Jonas Vingegaard je našel odgovor na vsak Pogačarjev napad v zaključku etape. Tudi v ciljnem šprintu. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je našel odgovor na vsak Pogačarjev napad v zaključku etape. Tudi v ciljnem šprintu. Foto: Reuters

Ta je na zadnjem prelazu pred ciljem večkrat napadel Danca, a je slednji vselej našel odgovor. Tudi v ciljnem šprintu je obdržal stik s kolesarjem s Klanca pri Komendi, čeprav je ta na pedale pritiskal z vso močjo. Razlika med njima v skupnem seštevku torej ostaja enaka: 2 minuti in 22 sekund.

Danes je bila etapa, kjer se je razkrilo veliko. Opazoval sem tekmece, na koncu sem poskusil z napadom, tak je bil načrt. Morda je bil prekratek klanec in težko je bilo narediti razliko.

Tadej Pogačar

"Danes je bila etapa, kjer se je razkrilo veliko. Opazoval sem tekmece, na koncu sem poskusil z napadom, tak je bil načrt. Morda je bil prekratek klanec in težko je bilo narediti razliko. Težko je bilo, dal sem vse od sebe. Pireneji bodo zabavni," je po etapi za Televizijo Slovenija povedal Pogačar.

23-letniku, dvakratnemu zmagovalcu francoske pentlje, sta na zadnjem, zahrbtnem vzponu na začetku pomagala moštvena kolega Brandon McNulty in Rafal Majka, nato je Pogačar ostal sam in začel boj s članom Jumba-Visme, ki je praktično vso etapo narekovala tempo v glavnini.

Čeprav se na koncu noben napad ni obnesel, pa je bil Pogačar po etapi vseeno zadovoljen. Kot je sam dejal, je etapa razkrila kar nekaj pomembnih stvari. Katerih? "Take stvari bom zadržal zase. Ekipa Jumbo-Visma je porabila danes veliko. Vidi se, koliko je kdo močan, in to mi daje motivacijo," je še povedal.

Sorodna novica Matthews zmagovalec v Mendeju; Vingegaard in Pogačar v istem času

Hauptman: Treba bo izkoristiti vsako priložnost
O etapi je spregovoril tudi športni direktor Pogačarjeve ekipe UAE Emirates Andrej Hauptman. Najprej se je dotaknil Pogačarjevega napada na prvem kategoriziranem prelazu dneva, Saint-Just-Malmont. "To je bil splet okoliščin. Če lahko pride do takega napada, se to izkoristi, sploh če je velika skupina. Danes je bila zelo zahtevna etapa, daleč od tega, da bi bila lahka. Na koncu smo spet poskusili, dobra akcija je bila. Gremo naprej," je uvodoma dejal Hauptman in nadaljeval: "Vsako etapo ima lahko kdo od favoritov slab dan. Do cilja bo treba vseskozi poskušati." V nedeljo je na sporedu še ena razgibana etapa z dvema kategoriziranima prelazoma, nato sledi dan počitka. Zmagovalca letošnje Dirke po Franciji bodo nato najverjetneje izluščili Pireneji. "Dolga je še do Pariza. Zavedamo se, da je Jonas v odlični formi, in da bo treba res napadati in izkoristiti vsako priložnost."

Vingegaard odbil napad Pogačarja na strmem vzponu

Roglič se je žrtvoval za Vingegaarda
Pa vodilni v skupnem seštevku Vingegaard? "Na zadnjem vzponu je bilo zelo težko. Upam, da je bilo tako tudi Pogačarju. K sreči sem mu lahko ostal za petami," je novinarjem po etapi dejal Danec, ki se zaveda, da vse to ne bi bilo mogoče brez pomoči svojih moštvenih kolegov. "Veliko mi pomeni, da se je danes Primož (Roglič) žrtvoval zame. Tako kot vsa ekipa je bil danes na vzponu zelo močan. Prav tako je bilo lepo na cilju videti toliko danskih navijačev. Tudi ob trasi jih je bilo veliko, super je biti danski kolesar," je še dodal.

Mezgec: Michael je vse opravil sam
"Imamo jo, imamo, fantje! Vedno je treba verjeti, vedno," pa je takoj po etapni zmagi po radijski zvezi svojemu moštvu sporočil junak dneva Michael Matthews. Eden izmed njegovih pomočnikov je sicer tudi Luka Mezgec. "Michael je vse opravil sam. Sicer je bil velik boj za beg, imeli smo Chrisa in Nicka, ki sta pomagala Matthewsu. Ko se je izoblikovala ubežna skupina, je Michael ostal sam. Fantastična predstava. Vedno je preveč čakal in moral loviti prve, zdaj pa se je odločil in napadel sam. Res, noro," je po etapi dejal Mezgec.

Zaključek 14. etape: zmaga Michaela Matthewsa in končni obračun Tadeja Pogačarja ter Jonasa Vingegaarda.
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 14. etapi
Pogovor z Andrejem Hauptmanom po 14. etapi
Pogovor z Luko Mezgecom po 14. etapi