Peter Sagan se je veselil druge zmage na letošnjem Touru. Zeleno majico mu bo do Pariza zelo težko sleči. Foto: Reuters
Peter Sagan se je veselil druge zmage na letošnjem Touru. Zeleno majico mu bo do Pariza zelo težko sleči. Foto: Reuters
Chris Froome
Froome je že drugič v zadnjem tednu dni presenetil tekmece. V soboto je napadel na spustu s prelaza Peyresourde in pridobil 13 sekund. Tokrat je bil na cilju šest sekund pred drugimi favoriti, dobil pa je še šest sekund bonifikacije. Foto: Reuters
Froome pred vzponom na Mont Ventoux
Sagan in Froome osupnila tekmece
Zaključek 11. etape Dirke po Franciji
Napad Sagana in Frooma v 11. etapi Toura

Etapa je bila idealna za šprinterje. Montpellier je Bordeuaxu v zadnjih letih prevzel mesto po Parizu drugega najljubšega kraja za šprinterje. Sagan in Froome sta imela drugačne načrte.
Svetovni prvak je imel še pomoč Poljaka Macieja Bodnarja. Branilec naslova na Touru je imel ob sebi pomočnika Gerainta Thomasa.
Slovak je v šprintu zlahka prišel do etapne zmage, Froome je z drugim mestom pridobil še šest sekund bonifikacije. Pred glavnino je na cilj prišel še Bodnar. Trojica je imela šest sekund naskoka pred veliko skupino kolesarjev, šprint za četrto mesto je dobil Norvežan Alexander Kristoff.

Ravninsko etapo je močno zaznamoval veter, ki je glavnino večkrat povsem razbil, ko pa se je spet združila, veter pa umiril, je udarila kombinacija ekip Sky-Tinkoff. Bodnar je s čela glavnine potegnil Sagana, oba sta pogledala nazaj, hitro pa sta imela ob sebi še Frooma. Njemu je sledil Thomas, ki je potreboval nekaj trenutkov, da je trojico ujel, nato pa je četverica s složnim kolesarjenjem drvela proti cilju. Za njimi je skupina potrebovala nekaj časa, da se je organizirala, a je to storila prepozno.

"Purito" Rodriguez izgubil več kot minuto
Joaquim Rodriguez
, ki je bil v skupnem seštevku na petem mestu, je zaostal kar minuto in devet sekund. Toliko je izgubil tudi francoski adut Pierre Rolland. Mark Cavendish, ki je na letošnjem Touru dobil že tri šprinte, je imel okvaro kolesa, zaostal je kar tri minute in 50 sekund.
Prvi Slovenec na cilju je bil Luka Pibernik (Lampre-Merida) na 95. mestu z zaostankom minute in 18 sekund. Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 111. (+3:42), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) 142. (+3:50), Borut Božič (Cofidis) pa 185. (+5:39).
Froome je nepričakovano še povišal naskok pred tekmeci. Adam Yates na drugem mestu zaostaja 28 sekund, Daniel Martin 31, Nairo Quintana pa 35 sekund.
"Sploh ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Današnji dan je bil res zahteven. Moštveni kolegi so me vseskozi držali v odličnem položaju in to sem izkoristil ob napadu Sagana," je bil vesel Froome.

Sagan: Bega z zeleno in rumeno majico ne doživiš vsak dan
"Noro. Nisem verjel, da je za menoj tudi Froome. Kar zgodilo se je, čeprav nisem verjel, da nas bodo spustili do cilja. Vsi so danes govorili le o vetru, ostati sem moral med prvimi v glavnini. Težko je biti v begu z zeleno in rumeno majico. Tega ne doživiš vsak dan," je pojasnil svetovni prvak, ki je znova dokazal, da je najbolj kompleten kolesar na svetu.
V četrtek skrajšana etapa na Mont Ventoux
V četrtek se bodo na francoski državni praznik kolesarji spopadli s klancem na sloviti Mont Ventoux, kjer je danes pihal veter s hitrostjo več kot 100 km/h. Direktor Toura Christian Prudhomme je takoj po koncu današnje etape pojasnil, da bo cilj etape pri Chalet Reynardu (1.435 m). Po prvotnem načrtu naj bi se etapa končala na vrhu mitskega klanca (1.912 m). Skrajšali so jo za 5,7 km. Zaključni vzpon bo tako dolg 10 km, odpadel bo del, kjer ni dreves, saj bi bil veter preveč nevaren za številne gledalce in seveda tudi za kolesarje.
Quintana: Organizatorji razmišljajo le o šovu, mi pa tvegamo življenja
"To je bil zelo naporen dan zame. Na zelo ravninski progi je vseskozi pihal veter. Organizatorji razmišljajo le o šovu, mi pa tvegamo življenja na takih etapah, ko je veliko nervoze v glavnini. Froome je napadel v pravem trenutku, privozil si je nekaj sekund prednosti, vseeno pa ostajam optimist. Žal ne bom imel priložnosti za napad vse do vrha Mont Ventouxa. To bi bil idealen vzpon zame, a prepričan sem, da bo še veliko priložnosti do konca Toura," je razlagal Qunitana.

11. etapa,
Carcassonne-Montpellier, 162,5 km:     
  1. P. SAGAN         SLK    3:26:23 
  2. C. FROOME         VB       isti 
  3. M. BODNAR        POL        čas 
  4. A. KRISTOFF      NOR      +0:06 
  5. C. LAPORTE       FRA              
  6. J. STUYVEN       BEL        vsi 
  7. E. BOASSON HAGEN NOR              
  8. A. GREIPEL       NEM       isti 
  9. S. H. ENGER      NOR              
 10. O. NAESEN        BEL        čas 
 ...                                   
 68. J. RODRIGUEZ     ŠPA       1:09 
 95. L. PIBERNIK      SLO       1:18 
142. K. KOREN         SLO       3:50 
111. J. POLANC        SLO       3:42 
185. B. BOŽIČ         SLO       5:39 

Skupni vrstni red po 11. etapi (od 21):              
  1. C. FROOME         VB   52:34:37 
  2. A. YATES          VB      +0:28 
  3. D. MARTIN        IRS       0:31 
  4. N. QUINTANA      KOL       0:35 
  5. B. MOLLEMA       NIZ       0:56 
  6. R. BARDET        FRA       0:56 
  7. S. HENAO         KOL       0:56 
  8. A. VALVERDE      ŠPA       1:13 
  9. T. VAN GARDEREN  ZDA       1:13 
 10. R. KREUZIGER     ČEŠ       1:28
 11. F. ARU           ITA       1:35 
 12. J. RODRIGUEZ     ŠPA       1:52
 ...                                   
 75. J. POLANC        SLO    1:11:37 
 99. L. PIBERNIK      SLO    1:27:27 
166. K. KOREN         SLO    1:54:40 
182. B. BOŽIČ         SLO    1:59:39 
Froome pred vzponom na Mont Ventoux
Sagan in Froome osupnila tekmece
Zaključek 11. etape Dirke po Franciji
Napad Sagana in Frooma v 11. etapi Toura