Wout van Aert tik po prihodu v cilj ni mogel skriti razočaranja. Foto: EPA
Wout van Aert tik po prihodu v cilj ni mogel skriti razočaranja. Foto: EPA

Najboljša kolesarska ekipa na svetu na francoskem krogu (letos bi bilo bolje reči diagonali) brani kar tri majice, lani je rumeno in pikčasto osvojil Jonas Vingegaard, zeleno pa supervsestranski Wout van Aert. In ravno na relaciji obeh zvezdnikov je v nedeljo prišlo do rahlih trenj.

Sorodna novica Presenetljiva zmaga Lafayja, Pogačar dobil dvoboj z Vingegaardom na vrhu zadnjega vzpona

Lafay presenetil načrte Jumba
Belgijski šampion je znan po velikih lastnih ambicijah. Lani je na Tour prišel z jasnim ciljem osvojit najboljšega po točkah (kar mu je uspelo izjemno prepričljivo), letos pa ima sorodno željo pobrati čim več etapnih zmag. Uvodna etapa je bila za njegov okus morda malce preveč razgibana, nedeljska pa mu je pisala na kožo. Vse je kazalo, da bo lahko v ciljnih metrih s surovim sprintom obračunal v zelo okrnjeni glavnini, ko je z napadom kilometer pred ciljem vse presenetil Victor Lafay in pobral smetano.

Najprej vrgel bidon, nato še kolo
Van Aert je takoj po prečkanju ciljne črte jezno zabrisal bidon na tla, a se ni prav hitro pomiril. Ko se je približal ekipnemu avtobusu, je po tleh vrgel še svoje kolo, pozneje pa medijem ni želel dati izjav.

Maasen: Morali bi ravnati drugače
Vodja ekipe Frans Maassen je priznal, da so v ekipi v zadnjih kilometrih (ko so imeli v majhni skupini veliko kolesarjev) naredili nekaj napak: "Po etapi je lahko govoriti za nazaj, a danes bi morali res ravnati drugače."

Športni direktor Grischa Niermann pa je dodal: "Zadnji napad Lafayja je bil preveč. Če bi se Wout prezgodaj podal v napad, bi ga Pogačar hitro ujel, tega se je Wout dobro zavedal. Razočaran je in prav je tako. Sem je prišel z željo po etapnih zmagah. Danes ni zmagal, a to gotovo ni bila njegova zadnja priložnost. Ko se bo pomiril, bo gotovo zadovoljen, ker je v dobri formi."

Danec je videti v odlični formi. V obeh etapah je bil edini, ki je s Pogačarjem lahko prečkal oba zadnja klanca, a obakrat je zavrnil sodelovanje s Slovencem (fotografija je bila posneta tik po včerajšnjem prečkanju Jaizkibela, kjer je Pogačar dobil sprint za 8 dodatnih sekund). Foto: EPA
Danec je videti v odlični formi. V obeh etapah je bil edini, ki je s Pogačarjem lahko prečkal oba zadnja klanca, a obakrat je zavrnil sodelovanje s Slovencem (fotografija je bila posneta tik po včerajšnjem prečkanju Jaizkibela, kjer je Pogačar dobil sprint za 8 dodatnih sekund). Foto: EPA

Vingegaard: Z van Aertom imava različne načrte
Del belgijske javnosti pa je jezno komentiral odločitev Vingegaarda, ker naj bi premalo pomagal van Aertu pri lovu na etapno zmago. Danec je bil prav to povprašan tudi po etapi, kar je komentiral rahlo presenečeno: "Mislim, da to ni pošteno. Pomagam mu že s tem, da nisem šel v pobeg s Tadejem Pogačarjem. Sem sem prišel z jasnim ciljem po uspehu v skupni razvrstitvi. Jasno je, da imava z Woutom različne cilje. Po etapi smo vsi zelo razočarani, tudi jaz. Vsi smo želeli, da Wout dobi etapo."

Sorodna novica Roglič brez moči za šprint, a v Belgiji krivec, da van Aert ni zlat

Zadovoljen s svojo formo
Lanski zmagovalec je nekaj besed povedal še o svoji formi: "Počutil sem se zelo dobro, sem v dobri formi in res me zanima, kako se bo razpletlo v naslednjih tednih." Vingegaard je bil res videti poskočen, v uvodnih dveh etapah je bil edini, ki se je lahko odzval na vse Pogačarjeve napade in bil videti celo bolje kot lani. In tudi lani so imeli v prvih etapah pri ekipi Jumbo Visma nekaj težav (spomnimo se le etape s kockami), nato pa so se sestavili in dominirali. Na podobno nadaljevanje računajo tudi letos.

Del kolesarske javnosti v Belgiji je res neusmiljeno zahteven in osredinjen okrog Wouta van Aerta, kar je pred leti ne nazadnje dobro občutil tudi Primož Roglič, ki na svetovnem prvenstvu v Imoli (po mnenju nekaterih Belgijcev) "van Aertu ni želel pomagati v boju za zlato medaljo". To je takrat osvojil Julian Alaphilippe (letos še ni v izjemni formi), van Aert je bil drugi, Roglič pa šesti.