Julian Alaphilippe je prišel do svoje prve zlate medalje. Foto: Reuters
Julian Alaphilippe je prišel do svoje prve zlate medalje. Foto: Reuters

Odločitev o prvaku je padla v zadnjem klancu na Gallisterno, ko je pobegnilo šest kolesarjev. Med njimi se je hitro odlepil Francoz Julian Alaphilippe, ki je imel ves čas dobrih 10 sekund prednosti, ki jo je obdržal vse do cilja na dirkališču formule ena.

Julian Alaphilippe je bil že pred dirko med prvimi favoriti. Foto: Reuters
Julian Alaphilippe je bil že pred dirko med prvimi favoriti. Foto: Reuters

Alaphilippe uresničil svoje sanje
"V tem trenutku res težko kaj rečem. Rad bi se zahvalil svojim kolegom v reprezentanci, ki so verjeli vame in me pripeljali v ta položaj. Vsi so naredili vrhunsko delo. To so bile moje velike sanje! V nekaj primerih sem bil res blizu temu uspehu, a nikoli nisem osvojil niti medalje," je po dirki kar vrelo iz zmagovalca.

Van Aert suvereno do srebra
V boju preostale peterice je imel pričakovano največ moči supervsestranski Wout Van Aert, ki je suvereno osvojil svoje drugo srebro na prvenstvu. Bron je osvojil Švicar Marc Hirschi. Slovenskemu šampionu Primožu Rogliču se ni uspelo spraviti v položaj za napad, tako je osvojil − še vedno odlično − 6. mesto.

Wout van Aert je bil v boju za srebro brez konkurence. Foto: Reuters
Wout van Aert je bil v boju za srebro brez konkurence. Foto: Reuters

Roglič ponosen na reprezentanco
"To je bila zelo težka dirka. Zelo sem zadovoljen s taktiko in fanti, kako smo jo oddelali in odpeljali. Vsi so naredili svoj maksimum. Na koncu mi je malo zmanjkalo, da bi se peljal z najboljšim. Julian je zasluženo zmagal. Smo veseli in ponosni, da smo dirkali, kot smo. V zadnjem klancu smo vsi trpeli," je Roglič ocenil dirko za TV Slovenija.

Četrti najboljši uspeh
"Tako sem utrujen, da se še ne morem veseliti, saj nimam energije. Vesel sem, da smo s fanti prikazali, kar smo prikazali. Tudi šesto mesto je neverjetno, saj nihče od nas ne slovi kot specialist za enodnevne dirke," je še povedal Roglič, ki je poskrbel za četrti najboljši uspeh v slovenski zgodovini cestnih dirk na SP-jih.

KolesarSPMesto
Andrej Hauptman20013.
Andrej Hauptman20024.
Zoran Klemenčič20025.
Primož Roglič20206.
Uroš Murn20067.
Borut Božič20117.

Pogačar bežal dobrih 20 km
Slovenci so bili zelo opazni! Na začetku dirke je bil v ospredju Luka Pibernik. V predzadnjem krogu je za povišan srčni utrip poskrbel Tadej Pogačar, ki je pobegnil 42 kilometrov pred ciljem in imel pred glavnino dobrih 20 sekund prednosti. Zmagovalec Dirke po Franciji je bežal približno 20 kilometrov.

Tadej Pogačar je bežal dobrih 20 kilometrov. Foto: AP
Tadej Pogačar je bežal dobrih 20 kilometrov. Foto: AP

Naloga? Narediti selekcijo.
Pogačar je moral le nekaj kilometrov pred napadom zamenjati kolo: "Odvilo se mi je krmilo, ni bilo več stabilno." O svojem napadu pa je povedal: "Moja naloga je bila, da naredim selekcijo. Med dirko smo se pogovarjali, videli smo, kdo se počuti najbolje. Ko sem napadel, sem skušal narediti čim več. Ponosni smo na to dirkanje."

Pogija čakajo le še tri dirke
"Nisem želel obupati, želel sem priti čim dlje, da bi bil kasneje še v pomoč, ampak na zadnjem vzponu sem bil čisto prazen," je še povedal zmagovalec Dirke po Franciji, ki je napovedal, da ga do konca sezone čakajo le še tri dirke (valonska puščica, Liege - Bastogne - Liege in po Flandriji).

Pogačar in Roglič sta se ves čas vozila pametno v ospredju. Foto: Reuters
Pogačar in Roglič sta se ves čas vozila pametno v ospredju. Foto: Reuters

Hauptman: Bomo zmagovali!
Dolgo sta bila v ospredju tudi Luka Mezgec (pripravil je teren za napad Pogačarja) in Jan Polanc. Zadovoljen je bil tudi selektor Andrej Hauptman, ki ima s 3. mestom še vedno najboljši slovenski izid: "Želeli smo narediti težko dirko, da bi bilo v finalu čim manj kolesarjev. Napad Pogačarja je bil super, smola je bila, ker je bilo takrat v ospredju še veliko Belgijcev. Roglič se je držal z najboljšimi, šesto mesto je super uvrstitev, zadnja leta nismo bili v ospredju. Verjamem, da bomo v prihodnje zmagovali tudi na enodnevnih dirkah."

Sprejem junakov Toura bo po novem šele v drugi polovici oktobra, saj bosta najboljša s francoske pentlje nadaljevala dirkanje na enodnevnih dirkah.

Dolga dirka na izčrpavanje
Šlo je za klasično dirko na izčrpavanje, devet krogov, ki so skupaj šteli kar 258 kilometrov. V prvi polovici smo videli pobeg manjše skupine, ki si je nabrala slabih sedem minut prednosti, a to je bila le dolga uvertura za ključna zadnja kroga.

Alaphilippe v Imoli končal 23-letno francosko sušo
Cestna dirka (M), 258 km:              
  1. J. ALAPHILIPPE     FRA    6:38:34 
  2. W. VAN AERT        BEL      +0:24 
  3. M. HIRSCHI         ŠVI            
  4. M. KWITAKOWSKI     POL        vsi 
  5. J. FUGLSANG        DAN       isti 
  6. P. ROGLIČ          SLO        čas 
  7. M. MATTHEWS        AVS       0:53 
  8. A. VALVERDE        ŠPA        vsi 
  9. M. SCHACHMANN      NEM       isti 
 10. D. CARUSO          ITA        čas 
 ...                                   
 27. J. POLANC          SLO       2:03 
 33. T. POGAČAR         SLO       3:44 
                                       
Odstop: Pibernik, Tratnik, Novak,      
        Brajkovič, Mezgec ...          
Pogačar napadel prehitro, Rogliču zmanjkalo moči za stopničke